szerző:
MTI

Közelít a 300 milliárd dollárhoz a nem elsőrendű - subprime - amerikai jelzálogpiaci követelésekkel egybecsomagolt pénzpiaci termékek valószínűsíthető globális értékleírása, de már "látszik a folyamat vége", áll a Standard & Poor's csütörtökön Londonban kiadott elemzésében. Más nagy londoni házak nem ennyire derűlátók.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítőjének most közzétett új becslése szerint a fedezetként nem elsőrendű követeléseket is tartalmazó értékpapírok - főleg a különböző, de általában magas kockázatú adósságtermékekből összeállított, kockázatterítés céljából értékpapírosított és világszerte terített kötelezvény-portfoliók (CDO-k) - piaci értékvesztése miatt a globális pénzügyi rendszernek akár 285 milliárd dollárt is le kell írnia veszteségként.

Más kérdés, hogy ez a veszteség néhány nemzetközi nagybankra korlátozódik, és azzal is egybe kell vetni, hogy csak az amerikai kereskedelmi bankok adózott eredménye az utóbbi hat évben minden évben meghaladta a 100 milliárd dollárt, tavaly 105,5 milliárd dollár volt a 2006-os 145,2 milliárd után.

A hitelminősítő az év elején ugyan még 265 milliárd dollárra tette a várható leírási összeget, csütörtöki új elemzésében azonban azt írta: a "jó hír" az, hogy a jelek szerint már ismertté vált a kényszerű értékleírások zöme, és ezeknek a leírásoknak a nagy részét már "maguk mögött is tudják" azok a bankok és értékforgalmazók, amelyek eddig közzétették 2007-es teljes évi eredmény-beszámolójukat.

A Standard & Poor's megjegyzi ugyanakkor, hogy az adósságpiacok teljes szélességében zajlik az adóskockázat "jelentős mértékű átárazása", ami miatt csaknem minden adósságtermék-kategóriában folytatódik a kockázati felárak tavaly kezdődött emelkedése. Ha e magas finanszírozási költségek kitartanak az év első felének végéig, annak következménye további értékleírási kényszer lehet most már a pénzpiaci kötelezettség-portfoliók széles tartományában, áll az elemzésben.

A csütörtöki S&P-jelentés azonban ezzel együtt is még a derűlátóbbak közé tartozik a londoni elemzői közösségben.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott rendszeres amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek egyik legutóbbi összeállítása szerint "legalább" 600 milliárd dollár veszteséget kell leírni a globális pénzügyi szektorban az amerikai nem elsőrendű jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségeinek tovagyűrűző nagybani hitelpiaci hatásai miatt.

A Moody's szerint az általa adott 600 milliárd dolláros kényszerleírási becslés jórészt megegyezik a nem elsőrendű amerikai adósok körében 2006-ban újonnan kezdeményezett jelzálogadósság-tranzakciók teljes évi értékével, és a 30 százaléka az ugyanezen adósszektorban 2004-2007 között kezdeményezett új lakóingatlan-kölcsönök kétezer milliárd dolláros összegének.

A londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós tevékenységét ellátó társaság, az International Financial Services London (IFSL) minapi becslése szerint idén január végéig a globális bankszektor 130 milliárd dollár leírást eszközölt nem elsőrendű jelzálog-követeléseket is tartalmazó befektetési termékportfoliójában, és a következő években a pénzügyi intézményrendszer ebből eredő teljes vesztesége 220 milliárd és 450 milliárd dollár között lehet.

Ennek alapján az IFSL azzal számol, hogy a világ legnagyobb bankjainak adózás előtti profitja már a 2007/08-as pénzügyi évben megfeleződhet az előző évihez képest, és a londoni Cityben az idén valószínűleg 10 ezerrel csökken a befektetési banki állások száma, vagyis az elmúlt években teremtett 40 ezer, úgynevezett City-típusú munkahely negyede odavész.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

FT: A hitelválság Kelet-Európa felé is terjed

Kelet-Európa sem fogja megúszni a globális pénzpiaci sokk hatásait, de a térségen belüli hatásmegoszlás bizonytalan, áll a keddi Financial Times szakértőket idéző elemzésében, amely szerint Magyarország - ha a hitelpiaci származékos termékek kockázatmérő hozamfelára a mérce - még a jobb helyzetben lévők között van.

hvg.hu Gazdaság

A hollywoodi sztárokat is utolérte a hitelválság

Az amerikai ingatlanpiacon végigsöprő áresést már a hollywoodi sztárok sem engedhetik meg maguknak - derül ki az amerikai üzleti sajtó összeállításaiból. Los Angelesben tavaly decemberben 4430 házat sikerült eladni, 48 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.

MTI Gazdaság

Hitelválság: az idén feleződhet a bankok profitja

Tavaly még nagyon jól ment a befektetési bankoknak világszerte, idén azonban már feleződhet a profit, és a hitelpiaci válságból eredő kényszerleírások meghaladhatják a 400 milliárd dollárt, áll a londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós társaságának éves banki világjelentésében.

MTI Gazdaság

A központi bankok egyeztetett akciója után emelkednek a részvénypiacok

Európa-szerte emelkedtek a részvényárak, és erősödött a dollár az után, hogy az amerikai Fed kedden 200 milliárd dolláros, könnyített feltételű visszavásárlási aukciót hirdetett, és felújította a tavaly decemberben kezdett hitelcsere-együttműködést is az Európai Központi Bankkal (EKB), a Svájci Nemzeti Bankkal, a kanadai és a brit központi bankkal

MTI Gazdaság

A svájci jegybank a hitelválság hatásaitól fél

Egyre nagyobb annak a kockázata, hogy a svájci gazdaság a vártnál lassabban növekszik majd - jelentette ki a hét végén a NZZ am Sonntag című svájci lapnak az ország jegybankjának elnökhelyettese, Philipp Hildebrand.

Szabó Zsuzsanna Gazdaság

Rettegjenek-e a magyar adósok a hitelválságtól?

A múlt heti nagy tőzsdei zuhanások után az amerikai recessziótól való félelem és a világgazdasági válság felemelkedő rémképe még mindig nem oszlott el teljesen. Sőt egyes elemzések szerint ez nem is várható egyhamar. Vajon mire kell számítaniuk az eladósodott magyaroknak, vajon elszigetelheti-e magát Magyarország a New Yorktól Hongkongig, Tokiótól Londonig hullámzó pénzügyi válságtól?

Bocsánatot kért Schobert Norbert, igaz, nem mindenért

Bocsánatot kért Schobert Norbert, igaz, nem mindenért

Doku360: "Nincs olyan nap, amikor ne imádkoznék az Úrhoz, hogy túléljem ezt a napot"

Doku360: "Nincs olyan nap, amikor ne imádkoznék az Úrhoz, hogy túléljem ezt a napot"

Így magyarázzák, miért rúgta ki Kásler a Szent Margit Kórház főigazgatóját

Így magyarázzák, miért rúgta ki Kásler a Szent Margit Kórház főigazgatóját

Megszerezte az olimpiai kvótát a magyar férfi vízilabda-válogatott

Megszerezte az olimpiai kvótát a magyar férfi vízilabda-válogatott

Valódi olvasztótégely Európa kulturális fővárosa és nincs is messze

Valódi olvasztótégely Európa kulturális fővárosa és nincs is messze

Macsó kinevezési gyakorlat: továbbra is kevés a női vezető Magyarországon

Macsó kinevezési gyakorlat: továbbra is kevés a női vezető Magyarországon