szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lendvai Ildikó szerint könnyen lehet, hogy az egészségbiztosítási pénztárakat nemcsak többségi, hanem teljes állami tulajdonban kell tartani. Az MSZP frakcióvezetője „egyéni véleményéről” kedden nyilatkozott a stop.hu internetes újságnak.

Senkinek sem érdeke, hogy a népszavazás kezdeményezői által teremtett politikai kockázatot az ország fizesse meg azzal, hogy rossz feltételekkel, áron alul engedi be a befektetőket – indokolta álláspontját a szocialista politikus. Lendvai Ildikó szerint a jelenlegi politikai és gazdasági légkörben nem lehet arra számítani, hogy a magánbefektetők jó ajánlattal jelentkezzenek az új pénztári rendszerbe, ezért a reformnak ezt az elemét „mindenképpen újra kell gondolni”.

Közölte, úgy látja, „tartani kell és lehet” a biztosítási reform lelkét, a decentralizációt, tehát azt, hogy területi pénztárak gondoskodjanak a betegről a távoli országos szervek helyett. Arra a felvetésre, mit szól az SZDSZ ahhoz, hogy a pénztárakat nemcsak többségi, hanem teljes állami tulajdonban kell tartani, a szocialista politikus azt mondta, a befektetői problémát egyformán látják.

Lendvai Ildikó szerint a népszavazási eredmény nem veti vissza a reformlendületet, inkább a párbeszédre, és az elfogadtatásra irányuló munka lendületét növeli meg. Közölte azt is, a márciusi pártértekezleten a helyzetnek személyi következményei „biztos nem”, ám politikaiak biztosan lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Dolgoznak még a fővárosi egészségügyi intézményrendszer átalakításán

A szocialisták mindent elkövetnek azért, hogy az általuk kiemelten fontos kérdésnek tartott, jobb betegellátást elősegítő egészségügyi intézményi szerkezetátalakítás még az idén megvalósuljon, s jövő évtől egy új, hatékonyabb, a kórházak együttműködésén alapuló, dinamikus kórház-irányítási modell kezdje meg működését - fogalmazták meg a fővárosi MSZP-frakció kedd délutáni tájékoztatóján.

MTI Plázs

Gyalogolni jó és egészséges

Aki az Amerikai Egyesült Államokban tömegközlekedéssel utazik, átlagosan 8,3 perccel többet gyalogol – azaz kb. 25,7-39 kilokalóriával többet éget el –, mint az autósok. Az amerikai tanulmányt a betegségek megelőzésével foglalkozó szakfolyóirat, a Preventive Medicine közölte.

Plázs

Rákszűrés: csak egészséges petesejtek kapnak esélyt

Néhány hónapja szokatlan kéréssel fordult egy asszony a jeruzsálemi Hadassza kórházhoz: lombikbébi programmal kívánta megfogantatni gyermekét, úgy, hogy csak azokat a megtermékenyített petesejteket ültessék be a méhébe, amelyek mentesek bizonyos öröklött rákbetegségekre hajlamosító génektől. Az orvosok teljesítették kérését.

MTI Itthon

Horváth: ha az igenek győznek, megkíméljük az egészségügyi ágazatot

Az Egészségügyi Minisztérium a lehető leghamarabb törvénymódosítást kezdeményez a vizitdíj eltörlésére, amennyiben a március 9-i népszavazáson a lakosság többsége a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése mellett voksolna - közölte Horváth Ágnes tárcavezető csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Egészségügyi bizottság: leszavazott ellenzéki módosítók

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága hétfői ülésén minden ellenzéki módosító javaslatot leszavazott, amely a kormány által a március 9-i ügydöntő népszavazás végrehajtásához benyújtott törvényjavaslathoz érkezett; ezeket az ajánlásokat a kormány képviselője sem támogatta.