szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az árak liberalizációja történt meg 2008 elején az árampiac teljes megnyitásával, de verseny nélkül – összegezte Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának (REKK) vezetője a központ legújabb tanulmányát ismertetve.

Villamos távvezetékek. Túl magasan
lévő árak
© hvg.hu
A 2008. évi árampiaci modellváltás rövid értékelése című munka megállapítása szerint a sikeres és működőképes árampiachoz szét kell választani a monopol tevékenységeket, beleértve a Magyar Villamos Művek (MVM) és a rendszerirányító Mavir szétválasztását, illetve a rendszerirányítás és az országos hálózat tulajdonosi elkülönítését. Meg kell szüntetni az MVM és az erőművek között korábban kötött hosszútávú áramvásárlási szerződéseket, és átláthatóvá kell tenni a határkeresztező kapacitások elosztását. Kaderják Péter hozzátette, hogy a tanulmány arra kereste a választ: miért nincs a szabadpiacon kínálat, ami miatt az áramárak 30-50 százalékkal emelkedtek az év elején.

A miniszterelnök március 11-iki bejelentése a piaci struktúra és az MVM szervezeti átalakításáról megváltoztatja a helyzetet – vélekedett a kutatóközpont vezetője. Szerinte az árampiac liberalizációja eredetileg az MVM privatizációjának előkészítését szolgálta, mert az MVM vállalatcsoport erős és integrált cégként befolyásolni tudja a fogyasztói árat, eladása emiatt jelentős állami bevétellel kecsegtet. Ez a lehetőség a tervezett intézkedések függvényében még mindig fennáll – magyarázta Kaderják Péter.

A REKK vezetője szerint a piaci struktúra megváltoztatása hozzájárulna a nagyobb kínálathoz, ezzel az árak mérsékléséhez és a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez. A jelenlegi áramár ugyanis versenyhátrányt jelent az amúgy is mélyponton lévő magyar gazdaság számára. Ugyanakkor a szervezeti változtatások csökkenthetik az MVM értékét, amely főként a társaságcsoport monopol helyzetén alapszik.

A szakértő kijelentette, hogy álláspontjuk szerint a jelenlegi magas villamosenergia-árnak csak egy részét indokolják a tüzelőanyag-árak emelkedése miatt növekvő termelési költségek, meghatározó benne az MVM monopol helyzete.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Jól profitál a magyar áramcégek tulajdonosa

A legnagyobb német áramtermelő, az RWE teljesítménye az első félévben gyorsulva, a harmadik negyedévben kissé lassulva növekedett, de így is 2,827 milliárd euró lett az adózott eredménye, 35,1 százalékkal több a tavalyi első kilenchavi 2,092 milliárdnál.

MTI Gazdaság

GKM: 10 százalék alatti lakossági áramáremelés várható

A végső fázisban van a döntően a lakosságot villamos energiával ellátó egyetemes szolgáltatásról szóló rendelet megalkotása, amelyben kihirdetik az ilyen szolgáltatók árrését – mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára.

MTI Itthon

A Fidesz az MVM privatizációját is ellenzi

A Fidesz ellenzi a Magyar Villamos Művek privatizációját, és arra szólítja fel a kormányt, hogy hagyjon fel a nemzeti vagyon elherdálásával – erről Fónagy János, a Fidesz szakpolitikusa beszélt.

MTI Gazdaság

A villanyár is tétje az árampiac átalakításának

Rövid távon nem, de középtávon az indokoltnál nem magasabb áramár elérése a célja annak a konzultációnak, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdett a szakminiszterekkel, az MNB elnökével és az illetékes hatóságokkal.

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?

Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt