szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rövid távon nem, de középtávon az indokoltnál nem magasabb áramár elérése a célja annak a konzultációnak, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdett a szakminiszterekkel, az MNB elnökével és az illetékes hatóságokkal.

Veres János pénzügyminiszter a tárgyalások utáni tájékoztatón bejelentette, hogy még a nyári szünet előtt módosítani akarják a villamosenergia-törvényt, amihez Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter hozzátette: a jelentős piaci erővel rendelkező passzus megváltoztatását és az áramaukciók szabályozási környezetének átalakítását tartják szükségesnek.

A pénzügyminiszter közlése szerint a törvénymódosító javaslat kidolgozára és a szükséges konzultációra négy hetet terveznek, hogy egységes álláspont alakulhasson ki. Nemcsak a jogszabályokat kell megváltoztatni, hanem az állami MVM vállalati átalakítására is szükség van, ezt azonban úgy kell megvalósítani, hogy az MVM, illetve a létrejövő állami tulajdonú villamosenergia-társaságok tőzsdei privatizációját ne zavarja – tette hozzá Veres.

Simor András jegybankelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a változtatások hatása középtávon érvényesülhet az árakban. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az árban jelentős tényező az olaj- és a gáz árának változása, és „ez ügyben semmi jóra nem lehet számítani”.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a tájékoztató után az MTI-nek válaszolva azt mondta, hogy a lakossági áram ára is középtávon érheti el az indokoltnál nem magasabb szintet.

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Nagy Zoltán arról szólt, hogy az új piaci struktúra feltétele a versenynek, ami a változtatások nyomán középtávon érvényesülhet. Szükségesnek tartja a villamosenergia rendszerirányító Mavir és a Mavir tulajdonában lévő hálózat leválasztását az MVM-csoportról, a hosszú távú áramvásárlási szerződések újratárgyalását piaczavaró elemek nélkül és a kapacitások felszabadítását.

Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal elnöke röviden annyit mondott, hogy az energiahivatal szakmai tudásával támogatja a piac átalakítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

MVM: leváltották Pál Lászlót

Visszahívta igazgatósági tagságából Pál László vezérigazgatót december 1-jei hatállyal a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM Rt.) pénteki rendkívüli közgyűlése.

MTI Gazdaság

Az unió az MVM-től félti a versenyt

Az Európai Unió vizsgálatot indított a Magyar Villamos Művek Rt.-nek több energetikai társasággal még a kilencvenes évek közepén kötött hosszú távú szerződései ügyében.

MTI Gazdaság

Erőművet vásárol az MVM-től a miskolci önkormányzat

Él elővásárlási jogával a miskolci önkormányzat, és megvásárolja a Magyar Villamos Művektől (MVM) a Miskolci Fűtőerőmű Kft. többségi tulajdonát, ezzel Miskolc lesz az első nagyváros, amely saját kezébe veszi energiaellátásának nagy részét – erről határozott az önkormányzat rendkívüli közgyűlése pénteken.

Cégvilág

Az MVM az Elműben.

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 19,2 milliárd forintért megvásárolta a 60,7 milliárd forint jegyzett és 2007.