szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Déli Áramlatról szóló orosz-magyar kormányközi tárgyalások során felmerült annak lehetősége, hogy magyar részről a gázcső szakmai felügyeletét a Magyar Villamos Művek lássa el – írta a csütörtöki Népszabadság.

Az állami áramcég legalábbis nem zárkózik el a lehetőség elől. Így érhet össze az energiapiac két mai kedvenc témája, a Déli Áramlat és az MVM szétdarabolási ügye. A lap úgy tudja, azt a változatot, miszerint a hazai szakasz majdani üzemeltetőjének magyar résztulajdonosa ne a Mol, hanem az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) legyen, Moszkvában már közel egy éve ismerik. A nyilvánosság előtt azonban a kormányközi keretmegállapodás aláírásáig mindenki a Molt hitte biztos befutónak, mivel szakmai hozzáértése a magyar gázcsövek tulajdonosaként megkérdőjelezhetetlen. Mi több, e terv előkészítésére a Gazprommal alapított is egy közös céget. A lap szerint a hosszú hónapok óta egyeztetett és most megvalósult tervekben már szerepelt szakmai partnerként az MVM neve is. Igaz, ez végül is nem került be a szerződésbe, és a piaci értesülést sem az MFB-nél, sem a Gazpromnál nem erősítették meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Orosz lapok Gyurcsány moszkvai látogatásáról: bukhat a Déli Áramlat

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtöki moszkvai villámlátogatásáról és a Déli Áramlat gázvezetékről szóló kormányközi megállapodás aláírásáról szólva a pénteki orosz lapok Vlagyimir Putyin elnök szavait emelték ki, amelyek szerint a Déli Áramlat gázellátása biztosítva van, miközben a tervezett Nabucco vezeték mögött egyelőre nincs gázforrás.

MTI Gazdaság

Déli Áramlat: az MFB lehet a kiválasztott

Az MFB vagy valamelyik projekttársasága lehet az a 100 százalékos állami tulajdonban levő magyar vállalat, amelyik részt vesz a Déli Áramlat megépítésében – derült ki Veres János pénzügyminiszter szavaiból az Országgyűlés ezzel foglalkozó összevont bizottsági ülésén.

MTI Itthon

Rendkívüli ülés a Déli áramlat miatt

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerda délelőttre összehívta a házbizottság ülését a Fidesz rendkívüli ülést kezdeményező indítványa miatt.

MTI Gazdaság

Nem korlátozza Magyarországot a Déli Áramlat

Az Egyesült Államok továbbra is a Nabucco-program támogatására ösztönzi Magyarországot – közölte Matt Bryza amerikai helyettes külügyi államtitkár, aki az ügyben kedden folytatott megbeszéléseket a magyar kormány képviselőivel.

MTI Világ

A Déli Áramlatnak "keresztbe tehet" Ukrajna és Románia

Ukrajna és Románia "keresztbe tehet" a Déli Áramlatnak, hiszen a tervek szerint a Fekete-tenger fenekén haladó gázvezeték a két ország kizárólagos tengeri gazdasági övezetén haladna keresztül - írta csütörtökön egy amerikai szakértő.