szerző:
MTI

A nyilvános tőkepiac, azaz a tőzsde hosszabb távon méri egy vállalkozás teljesítményét, ezért az Új Tulajdonosi Programba (ÚTP) bevont állami vállalatokat is tőzsdére érdemes vinni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

"Erős Magyarország nem épülhet anélkül, hogy többszázezer befektető ne érezze a tulajdonnal járó felelősséget" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hozzátéve: a tulajdonszerzés, a vagyongyarapítás egyben a fogyasztásról való lemondást is jelenti a jövő érdekében. 

Jelenleg Magyarországon a GDP arányos nettó megtakarítás alig két százalék, s a megtakarítások döntő része készpénzben és bankbetétben van, a részvénybefektetések aránya az összes megtakarítás alig egy-két százaléka - ismertetette egy felmérés eredményét a miniszterelnök. 

Az Új Tulajdonosi Program keretében megvásárolható állami társaságok részvényeit kedvezménnyel kívánja értékesíteni az állami portfoliót kezelő vagyonkezelő, az ingyenességet ki kell zárni - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. 

Az állam lehet jó és rossz tulajdonosa is saját vállalatainak, de egy társaság teljesítményét reálisan csak a piac képes mérni - fogalmazta meg a miniszterelnök, aki szerint erre a legalkalmasabb forma a nyilvános tőkepiac. 
 
A miniszterelnök beszélt arról is, hogy miközben az Új Tulajdonosi Programban várhatóan többszázezren fognak részt venni és résztulajdont, azaz részvényt szerezni, addig a kormányzat azon is gondolkodik, hogyan segítse a társadalmi szolidaritást. 

Az Új Tulajdonosi Programba bevonható és tőzsdére kerülő Szerencsjáték Zrt. a stabil osztalék miatt lehet vonzó a befektetőknek - jelentette ki a programot segítő tanácsadó testület elnöke. Mészáros Tamás, a Corvinus Budapest Egyetem rektora egy 50-100 milliárd forintos vagyonú ingatlan hasznosító holdingot nevezett meg a programba bevonható másik, tőzsdére kerülő állami társaságnak, harmadiknak pedig a Magyar Villamos Művek Zrt-t, esetleg elválasztva és külön társaságba szervezve a villamos energiát továbbító MAVIR Zrt-t. 

Az ÚTP második ütemébe egy, a vízi közműveket tömörítő állami társaság kerülhet be, majd egy újabb ingatlan hasznosító holding és a Magyar Posta Zrt. - vázolta fel a menetrendet Mészáros Tamás. 

A részvényértékesítés során számos kedvezmény jöhet szóba, így az árfolyam kedvezmény, a halasztott fizetés, a kedvezményes hitelkonstrukció és az adókedvezmény - jelezte a lehetséges privatizációs technikákat a rektor. Az Új Tulajdonosi Program lendületet adhat a magyar tőkepiacnak, s ez azért is fontos, mert sikeres tőkepiac nélkül nincs sikeres ország - hangsúlyozta Szalay-Berzeviczy Attila. A BÉT elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyugdíjpénztáraknak 2009-től választható portfoliókat kell kialakítaniuk, s ezen belül minimum 40 százalékos részvényhányadú portfoliót is kínálniuk kell. Ugyanakkor a BÉT részvénykínálata szűkül, a legnagyobb tőzsdei vállalat közkézhányada egyre kisebb - tette hozzá. 

Ha a magyarországi hosszú távú megtakarítások - biztosítók, nyugdíjpénztárak, befektetési alapok - 7 ezer milliárd forintos vagyonát hasonlítjuk össze a BÉT kapitalizációjával, azaz a részvények tőkeértékével, akkor azt látjuk, hogy nem nagy az eltérés, hiszen az utóbbira 8,1 ezer milliárd forint jut, amely összeg természetesen a külföldi és a hazai befektetők között oszlik meg - mondta a BÉT elnöke. Hozzátette azt is, ha nincs részvénykínálat Magyarországon, akkor a magyar befektetők külföldi részvényeket vesznek. 

A magyar lakosság fogyasztás centrikus, szereti a kézzel fogható tulajdont, az ingatlant, az autót, a készpénzt - figyelmeztetett Kupa Mihály. A program tanácsadó testületének tagja, volt pénzügyminiszter szerint a hosszabb távú befektetéseket segítő ÚTP nagy előnye, hogy az értékesítendő részvények állami ernyő alatt maradnak.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Gyurcsányék új tulajdonosi programja

Látványos tőzsdei kisbefektetői program kezdődik vagy az állami ingatlanokig, földekig terjedő népi privatizáció? A kormányfő a minap kedvezményes részvényjegyzési akciót hirdetett - a polgárosodás jegyében.

MTI Itthon

Közbeszerzési eljárás az Új tulajdonosi programról történő tájékoztatásra

A kormány tájékoztatni szeretné az embereket az Új tulajdonosi program tartalmáról, mivel mindenki számára lehetőséget kíván biztosítani a tulajdonszerzésre, ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. négy közbeszerzési eljárást írt ki, nettó 1,25 milliárd forint összértékben - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

MTI Gazdaság

Tőzsdeelnök: van lehetőség az új tulajdonosi programra

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke szerint a miniszterelnök által bejelentett tulajdonosi programban elemi fontosságú csatorna lehet a tőzsde által már korábban is javasolt hosszútávú befektetési számla (htb).

Eperjesi gázrobbanás: hat embert még mindig keresnek

Eperjesi gázrobbanás: hat embert még mindig keresnek

Kis közszolgálati szexizmus a Petőfi Rádiótól

Kis közszolgálati szexizmus a Petőfi Rádiótól

Érdekes adatok kerültek elő: a Windows 7 egyre népszerűbb, a Windows 10 kevésbé a játékosok között

Érdekes adatok kerültek elő: a Windows 7 egyre népszerűbb, a Windows 10 kevésbé a játékosok között

Az NB II.-es Szeged portugál edzője: A magyar focisták helyzete túl kényelmes

Az NB II.-es Szeged portugál edzője: A magyar focisták helyzete túl kényelmes

A budapesti karácsonyi vásár a bécsinél és a pozsonyinál is drágább

A budapesti karácsonyi vásár a bécsinél és a pozsonyinál is drágább

Pikó: Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra

Pikó: Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra