szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet szerdán gyakorlatilag ismét kizárta a kamatcsökkentés lehetőségét, amikor az erős inflációs kockázatról és a gazdasági növekedés nem túl vészes lassulásáról beszélt az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának tartott, tavaszi beszámolójában.

Külön részletezte, hogy a mostani bankközi hitelpiaci bonyodalmakra a banknak nem pénzügypolitikai döntésekkel kell reagálnia, hanem a pénzügypolitikáját megvalósítva, nyíltpiaci manőverekkel kell lefelé terelnie a bankközi kamatokat, mert különben téves jelzést küldene a piacnak az inflációs várakozások szempontjából.

Korábban a német Ifo gazdaságkutató intézet közgazdászai, az Ifo vártnál jobb márciusi vállalati hangulatmutatóját kommentálva, maguk is úgy vélték, hogy – legalábbis a német gazdaságban – talán nincs is szükség kamatcsökkentésre a vártnál nagyobb lendület fenntartásához.

A „nem elsőrendű válság” tanulságait levonva Trichet követelte, hogy pénzintézetek hozzák nyilvánosságra kockázataikat, és tartsanak fenn megfelelő tőkemegfelelési és likviditási szinteket. Javasolta, hogy a nemzetközi hitelminősítők javítsák és bővítsék információszolgáltatásukat, evégett Trichet esetleg kormányzati intézkedéseket is lehetségesnek tart.

Az euróövezetben februárban átlagosan 3,3 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly februárban. A februári ütem új rekord a közös statisztika 1997. januári bevezetése óta. A tizenkét havi infláció tavaly szeptember óta haladja meg az EKB legföljebb 2 százalékos célját. Trichet szerint a célt meghaladó infláció tartósabbnak ígérkezik a korábban vártnál.

Az EKB legutóbb tavaly június elején emelte alapkamatát, 2005. december óta nyolcadszor, ismét negyed százalékponttal 4,00 százalékra, azóta nem mozdult. A bankelnök megerősítette az EKB e hónap elején kiadott, új előrejelzését, amely szerint idén 1,3-2,1 százalék között várja a gazdasági növekedést az euróövezetben, jövőre 1,3-2,3 százalék között. Decemberben idénre 1,5-2,5 százalékot, jövőre, 2009-re 1,6-2,6 százalékot jósolt. Az EKB 2005 végén felülvizsgált felfogása szerint az euróövezetben az árstabilitás szempontjából fenntartható potenciál közelebb van évi 2,0 százalékhoz, mint az addig számított 2,5 százalékhoz.

Az EKB e hónap elején kiadott, új előrejelzése szerint az évi átlagos infláció idén 2,6-3,2 százalék között, jövőre 1,5-2,7 százalék között várható az euróövezetben. Decemberben erre az évre 2,0-3,0 százalékra, 2009-ben 1,2-2,4 százalékra számított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Eurózóna: júliusban 1,8 százalékra csökkent az infláció

Az euróövezetben júliusban átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban, közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön végleges adatként. A hivatal július végi előzetes becslése is 1,8 százalékra szólt. Júniusban 1,9 százalékos tizenkét havi inflációt mértek.

MTI Karrier

Eurózóna: magas a munkanélküliség a fiatalok körében

Az eurózónában októberben 7,7 százalékra mérséklődött - a megelőző négy hónap stagnálása után - a munkanélküliség a szeptemberi 7,8 százalékos szintről, amiben a foglalkoztatottsági helyzet németországi, franciaországi és belgiumi javulása játszott közre - derül ki az EU statisztikai hivatalának tájékoztatásából.

MTI Gazdaság

Eurózóna: 2 százalék alatti növekedés is lehet

Idén az euróövezet gazdasági növekedése a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 2 százalék körül, esetleg alatta is lehet - fejtegette a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak adott nyilatkozatában Axel Weber, az EKB kormányzó tanácsának tagja, a Bundesbank elnöke.

Gazdaság

Virágzik az eurózóna

Az eurózóna gazdasága szépen növekedett az elmúlt évben. A jó teljesítmény hozamát arra kell felhasználniuk a kormányoknak, hogy a közfinanszírozás erõsítésével és strukturális reformok végrehajtásával felkészüljenek a társadalom elörgedésével kapcsolatos várható nehézségekre - figyelmeztet az Európai Bizottság éves gazdasági jelentése.

Hét nap gazdaság

Eurózóna

Az eurózóna - amely 2008 januárjától 15 országot számlál - importjának legnagyobb forrása 2007 első kilenc hónapjában...

MTI Gazdaság

Az eurózóna éves inflációja 3,1 százalék lehet

Elemzők azzal számolnak, hogy januárban – az előző két hónaphoz hasonlóan – hat és fél éve legmagasabb, 3,1 százalék volt az eurózóna éves szintű inflációja elsősorban a magas energia- és élelmiszerárak miatt. A hivatalos adatot csütörtökön 12 órakor ismertetik.

MTI Gazdaság

Az eurózóna mérsékeltebb növekedésre számíthat

Ez év második felében és 2007 elején az euróövezet gazdasági növekedése a korábban prognosztizáltnál lassúbb lesz, közölte az Eurostat az április-június közötti teljesítményekre vonatkozó adatok ismertetésekor.

Ákos a saját novelláját fogja megfilmesíteni

Ákos a saját novelláját fogja megfilmesíteni

500 millió LinkedIn-felhasználó adatát árulják a weben

500 millió LinkedIn-felhasználó adatát árulják a weben

Nyáron megjelenik Prince eddig kiadatlan albuma

Nyáron megjelenik Prince eddig kiadatlan albuma