szerző:
MTI

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet szerdán gyakorlatilag ismét kizárta a kamatcsökkentés lehetőségét, amikor az erős inflációs kockázatról és a gazdasági növekedés nem túl vészes lassulásáról beszélt az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának tartott, tavaszi beszámolójában.

Külön részletezte, hogy a mostani bankközi hitelpiaci bonyodalmakra a banknak nem pénzügypolitikai döntésekkel kell reagálnia, hanem a pénzügypolitikáját megvalósítva, nyíltpiaci manőverekkel kell lefelé terelnie a bankközi kamatokat, mert különben téves jelzést küldene a piacnak az inflációs várakozások szempontjából.

Korábban a német Ifo gazdaságkutató intézet közgazdászai, az Ifo vártnál jobb márciusi vállalati hangulatmutatóját kommentálva, maguk is úgy vélték, hogy – legalábbis a német gazdaságban – talán nincs is szükség kamatcsökkentésre a vártnál nagyobb lendület fenntartásához.

A „nem elsőrendű válság” tanulságait levonva Trichet követelte, hogy pénzintézetek hozzák nyilvánosságra kockázataikat, és tartsanak fenn megfelelő tőkemegfelelési és likviditási szinteket. Javasolta, hogy a nemzetközi hitelminősítők javítsák és bővítsék információszolgáltatásukat, evégett Trichet esetleg kormányzati intézkedéseket is lehetségesnek tart.

Az euróövezetben februárban átlagosan 3,3 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly februárban. A februári ütem új rekord a közös statisztika 1997. januári bevezetése óta. A tizenkét havi infláció tavaly szeptember óta haladja meg az EKB legföljebb 2 százalékos célját. Trichet szerint a célt meghaladó infláció tartósabbnak ígérkezik a korábban vártnál.

Az EKB legutóbb tavaly június elején emelte alapkamatát, 2005. december óta nyolcadszor, ismét negyed százalékponttal 4,00 százalékra, azóta nem mozdult. A bankelnök megerősítette az EKB e hónap elején kiadott, új előrejelzését, amely szerint idén 1,3-2,1 százalék között várja a gazdasági növekedést az euróövezetben, jövőre 1,3-2,3 százalék között. Decemberben idénre 1,5-2,5 százalékot, jövőre, 2009-re 1,6-2,6 százalékot jósolt. Az EKB 2005 végén felülvizsgált felfogása szerint az euróövezetben az árstabilitás szempontjából fenntartható potenciál közelebb van évi 2,0 százalékhoz, mint az addig számított 2,5 százalékhoz.

Az EKB e hónap elején kiadott, új előrejelzése szerint az évi átlagos infláció idén 2,6-3,2 százalék között, jövőre 1,5-2,7 százalék között várható az euróövezetben. Decemberben erre az évre 2,0-3,0 százalékra, 2009-ben 1,2-2,4 százalékra számított.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Eurózóna: júliusban 1,8 százalékra csökkent az infláció

Az euróövezetben júliusban átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban, közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön végleges adatként. A hivatal július végi előzetes becslése is 1,8 százalékra szólt. Júniusban 1,9 százalékos tizenkét havi inflációt mértek.

MTI Karrier

Eurózóna: magas a munkanélküliség a fiatalok körében

Az eurózónában októberben 7,7 százalékra mérséklődött - a megelőző négy hónap stagnálása után - a munkanélküliség a szeptemberi 7,8 százalékos szintről, amiben a foglalkoztatottsági helyzet németországi, franciaországi és belgiumi javulása játszott közre - derül ki az EU statisztikai hivatalának tájékoztatásából.

MTI Gazdaság

Eurózóna: 2 százalék alatti növekedés is lehet

Idén az euróövezet gazdasági növekedése a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 2 százalék körül, esetleg alatta is lehet - fejtegette a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak adott nyilatkozatában Axel Weber, az EKB kormányzó tanácsának tagja, a Bundesbank elnöke.

Gazdaság

Virágzik az eurózóna

Az eurózóna gazdasága szépen növekedett az elmúlt évben. A jó teljesítmény hozamát arra kell felhasználniuk a kormányoknak, hogy a közfinanszírozás erõsítésével és strukturális reformok végrehajtásával felkészüljenek a társadalom elörgedésével kapcsolatos várható nehézségekre - figyelmeztet az Európai Bizottság éves gazdasági jelentése.

Hét nap gazdaság

Eurózóna

Az eurózóna - amely 2008 januárjától 15 országot számlál - importjának legnagyobb forrása 2007 első kilenc hónapjában...

MTI Gazdaság

Az eurózóna éves inflációja 3,1 százalék lehet

Elemzők azzal számolnak, hogy januárban – az előző két hónaphoz hasonlóan – hat és fél éve legmagasabb, 3,1 százalék volt az eurózóna éves szintű inflációja elsősorban a magas energia- és élelmiszerárak miatt. A hivatalos adatot csütörtökön 12 órakor ismertetik.

MTI Gazdaság

Az eurózóna mérsékeltebb növekedésre számíthat

Ez év második felében és 2007 elején az euróövezet gazdasági növekedése a korábban prognosztizáltnál lassúbb lesz, közölte az Eurostat az április-június közötti teljesítményekre vonatkozó adatok ismertetésekor.

A HVG volt újságírója veszített az Alkotmánybíróságon

A HVG volt újságírója veszített az Alkotmánybíróságon

A kormány beleszólna a színházigazgatók kinevezésébe is

A kormány beleszólna a színházigazgatók kinevezésébe is

Ha Samsung telefonja van, most figyeljen: ezek a mobilok kapják meg a nagy Android 10-frissítést

Ha Samsung telefonja van, most figyeljen: ezek a mobilok kapják meg a nagy Android 10-frissítést

Furcsán kapta meg a közpénzes megbízást Lázár „független médiája”

Furcsán kapta meg a közpénzes megbízást Lázár „független médiája”

Megvan 2020 hivatalos színe

Megvan 2020 hivatalos színe

Nem Trudeau az első, aki kínos helyzetbe került a bekapcsolt mikrofonok miatt

Nem Trudeau az első, aki kínos helyzetbe került a bekapcsolt mikrofonok miatt