szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank (EKB) kész a pénzpiaci likviditást javító lépésekre a kereskedelmi bankok javára, tekintettel a nevezett piacokon mutatkozó nyugtalanságra.

Csütörtöki nyilatkozatában az EKB megállapítja, hogy a kereskedelmi bankok részéről igen erős az igény újabb pénzinjekciókra. A kamat drágult, miközben a felhasználható pénzek mennyisége igen szűkös, a bizalmatlanság légköre uralkodik, a pénzintézetek, ellentétben a máskor megszokottól, nem szívesen kölcsönöznek egymásnak.

Ezért az EKB-nak, miként tette ezt az utóbbi időben, refinanszírozói lépéseket kell végrehajtania, egy hétre vagy három hónapra, más bankokkal összehangolt lépéseket téve. A bank továbbra is nagy figyelemmel kíséri a likviditási helyzetet.

A brit és a svájci jegybank is jelentősebb pénz rendelkezésre bocsátást helyezte kilátásba csütörtökön a bankközi hitelezés könnyítésére, előbbi heti aukciójának összegét most több mint két és fél milliárddal 13,6 milliárd font fölé emelte. A svájci bank a kölcsönkamaton enyhített.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az EKB elnöke ismét kizárja a kamatcsökkentést

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet szerdán gyakorlatilag ismét kizárta a kamatcsökkentés lehetőségét, amikor az erős inflációs kockázatról és a gazdasági növekedés nem túl vészes lassulásáról beszélt az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának tartott, tavaszi beszámolójában.

Határtalan szerelem vagy határhúzás a párkapcsolatban?

Határtalan szerelem vagy határhúzás a párkapcsolatban?

Reagált a rasszista kifejezések miatt bepanaszolt professzor ügyére a Szegedi Tudományegyetem

Reagált a rasszista kifejezések miatt bepanaszolt professzor ügyére a Szegedi Tudományegyetem

A járvány is az emberkereskedőknek segített

A járvány is az emberkereskedőknek segített