szerző:
MTI

Londoni hitelminősítői elemzők szerint adóskockázati szempontból elsősorban a magyarországi reformok politikai támogatottságának csökkenése aggályos, és különösen az, hogy egy esetleges kisebbségi kormány nem tudná életbe léptetni a konszolidációs csomag teljes tartalmát. A Cityben emelték a jegybanki kamatszintre vonatkozó előrejelzéseket.

A Standard & Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő a március eleji népszavazás óta negatív kilátással tartja nyilván a magyar szuverén adósságot. A cég európai adósbesorolásokért felelős igazgatója, Franklin Gill azt mondta: már a referendumon elszenvedett szocialista vereség után "tünetszerűen jelentkezett" a konszolidációs program támogatottságának gyengesége a politikai spektrum egészében. Gill szerint a legutóbbi fejlemények is igazolják a Standard & Poor's azon nézetét, hogy "a politikai mezőny egyre távolabbra kerül Gyurcsány (Ferenc miniszterelnök) csomagjának támogatásától ... ami aggodalomra ad okot". Arra a kérdésre, hogy egy esetleges kisebbségi kormányzás miképp befolyásolná a további érdemi kiadáscsökkentést, az S&P londoni igazgatója azt mondta: már az előtt is nagyon csekély volt az elkötelezettség az újabb kiadási oldali reformok iránt, hogy a szocialista párt népszerűsége "elkezdett 15 százalék felé süllyedni".

Kisebbségi kormányzás esetén azonban a szocialista kormány "még inkább béna kacsának tűnne, és nem lenne meg a politikai támogatása ahhoz, hogy a konszolidációs csomag teljes tartalmát megvalósítsa", vélte a Standard & Poor's illetékes igazgatója.

Gill nem volt hajlandó érdemi választ adni arra a kérdésre, hogy a belpolitikai fejlemények előrehozhatják-e a döntést a magyar adósosztályzatra érvényes negatív kilátás sorsáról - a hitelminősítői gyakorlatban a kilátásrontást követheti az adósosztályzat tényleges leminősítése, vagy a kilátás visszajavítása stabilra -, de közölte, hogy az S&P elsősorban a költségvetési eredményeket fogja figyelni. A hitelminősítő különösen szoros figyelemmel fogja kísérni a jövő évi költségvetést, azt, hogy a kormány milyen intézkedéseket tud majd végrehajtani, és milyeneket nem, mondta az S&P igazgatója.

Franklin Gill szerint a jelenlegi globális makrogazdasági háttér nem különösebben kedvező a konszolidációs csomag szempontjából, ami "elég nagy balszerencse" mind a szocialisták, mind az ellenzék számára. „Ha az ellenzék kerülne hatalomra, ugyanezekkel a problémákkal szembesülne ... Orbán (Viktor Fidesz-elnök) eddig nem ismertette nagyon világosan, hogy mik lennének a javaslatai, nem egyértelmű, hogy az ellenzéknek vannak-e válaszai” – jegyezte meg.

Az S&P a márciusi népszavazást követően - kevesebb mint másfél évvel az előző negatív kilátás stabilra javítása után - ismét leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a közepes befektetői "BBB plusz" szuverén magyar adóskockázati besorolás kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a referendum gyengítette a kormány mandátumát, és ezért romlottak a tartós közfinanszírozási konszolidáció perspektívái.

A magyar adósságot szintén "BBB plusz" besorolással, de stabil kilátással nyilvántartó Fitch Ratings hitelminősítő londoni igazgatója, David Heslam azt mondta: a jelenlegi feszültség részben abból a politikai nyomásból ered, amely a szocialista párt vezetésére nehezedik a reformcsomag egyes elemeinek felvizezése érdekében. Heslam szerint megvan a kockázata, hogy "a támogatottság összeomlása" és a márciusi népszavazás okozta megrázkódtatás nyomán a miniszterelnök és az MSZP keresi is a módját a költségvetési reformprogram felhígításának.

Arra a kérdésre, hogy milyen esélyt ad a konszolidációs csomag jelentős mértékű hígulásának, a Fitch vezető londoni elemzője azt válaszolta: a 2008-as költségvetési kilátások "viszonylag jók", megvannak a szükséges tényezők ahhoz, hogy a deficit a 4 százalékos GDP-arányos célra csökkenjen. A kockázatok a választások közeledtével fognak növekedni, különösen, ha a jelenlegi politikai dinamikában nem lesz fordulat, mondta Heslam.

Arra a kérdésre, hogy a belpolitikai feszültség elvezethet-e a Fitch által a magyar adósosztályzatra jelenleg érvényben tartott stabil kilátás negatívra rontásához, a hitelminősítő igazgatója úgy fogalmazott: ha annak egyértelmű jelei mutatkoznak, hogy ismét a múltbeli választási költségvetési ciklusokhoz hasonló következik be, az olyan jelentős tényező lenne, ami aláásná a hitelképességet, és "negatív nyomást gyakorolna a besorolásra".

Ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondana, az világosan jelezné, hogy költségvetési konszolidációs programjának párton belüli támogatottsága jelentősen csökkent. Ez azt jelentené, hogy érdemi lehetőséggé vált a választások előtti költségvetési lazítás, és ez szintén "negatív nyomást gyakorolna" a magyar adósosztályzatra, mondta a Fitch Ratings londoni igazgatója.

A fejlemények még sebezhetőbbé teszik Magyarországot (Oldaltörés)


A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének keddi elemzése szerint ugyanakkor a ház fő forgatókönyve továbbra is az, hogy a 2010-es választásokig Gyurcsány Ferenc marad a miniszterelnök - bár az MSZP élén esetleg felválthatja valaki más -, és a szabad demokraták bennmaradnak a koalícióban. A GS londoni elemzői azzal sem számolnak, hogy a költségvetési hiánycsökkentési folyamat visszafordulna, de valószínűtlennek tartanak újabb költségvetési szigorítást.

Ha a miniszterelnököt mégis menesztenék, akkor "valamivel lazább" költségvetési politika lenne várható, de "a piac fegyelmező ereje erősen korlátozná a lazítás lehetséges mértékét", áll a Goldman Sachs keddi londoni elemzésében. A cég szerint a politikai zajongás eredményezhet bizonyos árfolyam-bizonytalanságot a magyar befektetési konstrukciókban, és ha az SZDSZ valóban elhagyná a koalíciót, vagy a miniszterelnök komoly kihívóval találná magát szemben, az rövid távon negatív piaci hatással járna.

Amennyiben nem lesz jelentős fordulat a költségvetési politikában – amit a ház londoni elemzői egyébként valószínűtlennek tartanak -, akkor nem várható nagyobb eladási hullám. A jelenlegi globális környezetben viszont már annak kilátása is nyomást gyakorolhat az árfolyamokra, hogy az országnak a következő választásokig belharcokkal elfoglalt kormánya lesz, áll a GS elemzésében.

A Goldman Sachs szerint mindazonáltal a jelenlegi koalíciós feszültségek ellenére is "nagyon valószínűtlen", hogy előrehozott választások lennének, egyszerűen azért, mert egy közeljövőbeli választás a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján "eltüntetné" az SZDSZ-t a parlamentből, és nagy valószínűséggel kétharmados - az alkotmány módosításához is elegendő - többséghez juttatná az ellenzéket. A parlament önfeloszlatásához többségi szavazás kell, és nem valószínű, hogy a kormánypártok bármelyike ezt támogatná. A GS elemzése szerint "még nem hangzott el az utolsó szó" a koalíció sorsáról.

A Dresdner Kleinwort londoni befektetési csoport keddi elemzése szerint ugyanakkor az előrehozott választások esélye "egyértelműen megnőtt", a költségvetési felelősség erősítését célzó fontos reformok továbbvitelének kilátásai pedig "drámaian csökkentek ... gyakorlatilag nullára". Ezek a fejlemények még sebezhetőbbé teszik Magyarországot a globális környezettől, és emiatt a Dresdner 9 százalékra emeli az eddigi 8 százalékról - az előző napi fél százalékpontos MNB-kamatemeléssel elért szintről - az általa jósolt idei év végi jegybanki kamatszintet.

A Dresdner Kleinwort szerint jóllehet a költségvetési felelősség iránti elkötelezettség még mindig megvan, a várható "visszalépéseket" - például az egészségügyi reform valószínű leállását - a hitelminősítők jó eséllyel negatív fejleménynek fogják tekinteni, ami növeli a valószínűségét a magyar adósosztályzat visszaminősítésének a következő hónapokban.

A ház központi forgatókönyve továbbra is az, hogy Gyurcsány Ferenc "az idén" megmarad miniszterelnöki tisztségében, bár a csere valószínűsége a Dresdner szerint megnőtt. Ha a szocialisták a csere mellett döntenek, az új jelölt valószínűleg egy reformpárti technokrata lenne. Tekintve azonban a gyenge növekedési kilátást és a párt alacsony támogatottságát, nehéz elképzelni, hogy az utód miképp tudná magát hitelesebb reformer vezetőként elfogadtatni a piaccal, legalábbis rövid távon, áll a Dresdner Kleinwort keddi londoni elemzésében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Politikai instabilitást jósol Magyarországon a Reuters

A Magyarországot 2002 óta kormányzó koalíció vége ténylegesen a gazdasági reformok végét és a politikai instabilitás időszakát jelzi - írta a Reuters brit hírügynökség az SZDSZ-nek a koalícióból való kilépéséről szóló hétfői tudósításában.

MTI Gazdaság

FT: a kisebbségi kormány nem tudja keresztülvinni a reformokat

Magyarország a kisebbségi kormányzás felé tart, ám az SZDSZ döntése nyomán a Gyurcsány Ferenc vezette szocialista kormány valószínűleg nem tudja keresztülvinni az állami szektor "mélységesen népszerűtlen" átalakítását – áll a Financial Times keddi elemzésében.

hvg.hu Itthon

Megbénul-e a kisebbségi Gyurcsány-kormány? - forgatókönyvek

Ha az SZDSZ kilép a koalícióból, Gyurcsány Ferencnek három választása marad, de ezek közül a kisebbségi kormányzás most a legvalószínűbb. A Demos tavalyi tanulmánya - mintha a jövőt látta volna - a liberálisok kilépéséből kiindulva vázolta fel a kisebbségi kormányzás lehetséges forgatókönyveit.

MTI Gazdaság

Koalíciós szakítás esetén akár 10 százalék is lehet az alapkamat

További fél százalékpontig terjedő kamatemelést várnak a hétfőn bejelentett emelés után londoni felzárkózó piaci elemzők, de a hétfői kamatdöntés után elhangzott olyan vélemény is, hogy koalíciós szakítás esetén jóval nagyobb pénzügypolitikai szigorítás is elképzelhető.

Feje tetejére áll az egészségügy a következő években, ha végre kezünkbe vesszük az irányítást

Feje tetejére áll az egészségügy a következő években, ha végre kezünkbe vesszük az irányítást

Kína hadat üzent az amerikai technológiáknak, mindent tilos használni

Kína hadat üzent az amerikai technológiáknak, mindent tilos használni

Családi örökség: Budapesten felbukkant egy szinte új, eladó Wartburg

Családi örökség: Budapesten felbukkant egy szinte új, eladó Wartburg

Valóban meg tud szakadni? – Tények, amiket kevesen tudnak a szívről

Valóban meg tud szakadni? – Tények, amiket kevesen tudnak a szívről

Vidnyánszky társasága szerint még jobb is lehet a helyzet az új színháztörvénnyel

Vidnyánszky társasága szerint még jobb is lehet a helyzet az új színháztörvénnyel

Börtönben marad az olaszliszkai gyilkosság harmadrendű vádlottja

Börtönben marad az olaszliszkai gyilkosság harmadrendű vádlottja