szerző:
MTI

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) határidőre elkészítette az Új Tulajdonos Programban (ÚTP) szereplő állami vállalatokra vonatkozó elképzeléseit, javaslatait. A szervezet a március 31-i határidőre végzett a szakértői döntés előkészítő munkával.

A dokumentumot eljuttatták a Pénzügyminisztériumnak és az Új Tulajdonosi Program Tanácsnak is, részletekről azonban az MNV nem ad felvilágosítást -  mondta Száraz Gábor MNV-szóvivő. Az MNV által ismertetett elképzelések, lehetséges megoldások és opciók mérlegelése után a tanács állít össze javaslatot a kormány számára, a végső szót a kabinet mondja ki az ügyben.

Korábban Gyurcsány Ferenc kormányfő azt mondta, hogy az Új tulajdonosi Programba (ÚTP) bevont állami vállalatokat tőzsdére érdemes vinni. A cégek részvényeit kedvezménnyel értékesíti az állami portfoliót kezelő vagyonkezelő, az ingyenességet azonban kizárta a kormányfő.

A programba bekerülő társaságok közül Mészáros Tamás, a tanács elnöke a Szerencsejáték Zrt.-t említette, amely - szavai szerint - a stabil osztalék miatt lehet vonzó a befektetőknek. Megnevezett egy 50-100 milliárd forint vagyonú ingatlan hasznosító holdingot is, harmadiknak pedig a Magyar Villamos Művek Zrt-t, esetleg elválasztva és külön társaságba szervezve a villamos energiát továbbító MAVIR Zrt-t.

Az ÚTP második ütemébe egy, a vízi közműveket tömörítő állami társaság kerülhet be, majd egy újabb ingatlan hasznosító holding és a Magyar Posta Zrt. - vázolta fel a menetrendet Mészáros Tamás. A részvényértékesítés során számos kedvezmény jöhet szóba, így az árfolyam kedvezmény, a halasztott fizetés, a kedvezményes hitelkonstrukció és az adókedvezmény.

Az Új Tulajdonosi Program lendületet adhat a magyar tőkepiacnak - hangsúlyozta Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke. Mészáros Tamás szerint jó lenne, ha az év végén, vagy a jövő év elején már vásárolhatnának az állami vállalatok részvényeiből az első befektetők. Hangsúlyozta, hogy a programba bekerülő vállalatokról és a kibocsátás ütemezéséről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. dönt, a tanács tanulmányokat készíttet és biztosítja, hogy a javaslatról társadalmi, szakmai párbeszéd folyjon, majd április végéig javaslatot tesz a kormánynak a program alapvető elemeiről. Mészáros Tamás ide sorolta a részvétel feltételeit, a kedvezmények körét, illetve a határidőket is. A programban részt vevő cégek megnevezése a kormány hatásköre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Tőzsdeelnök: van lehetőség az új tulajdonosi programra

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke szerint a miniszterelnök által bejelentett tulajdonosi programban elemi fontosságú csatorna lehet a tőzsde által már korábban is javasolt hosszútávú befektetési számla (htb).

Itthon

Gyurcsányék új tulajdonosi programja

Látványos tőzsdei kisbefektetői program kezdődik vagy az állami ingatlanokig, földekig terjedő népi privatizáció? A kormányfő a minap kedvezményes részvényjegyzési akciót hirdetett - a polgárosodás jegyében.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: a tőkepiac az új tulajdonosi program terepe

A nyilvános tőkepiac, azaz a tőzsde hosszabb távon méri egy vállalkozás teljesítményét, ezért az Új Tulajdonosi Programba (ÚTP) bevont állami vállalatokat is tőzsdére érdemes vinni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

MTI Itthon

Közbeszerzési eljárás az Új tulajdonosi programról történő tájékoztatásra

A kormány tájékoztatni szeretné az embereket az Új tulajdonosi program tartalmáról, mivel mindenki számára lehetőséget kíván biztosítani a tulajdonszerzésre, ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. négy közbeszerzési eljárást írt ki, nettó 1,25 milliárd forint összértékben - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

hvg.hu Itthon

Népi kapitalizmus: csak a mesében

A tőkepiacnak, a tőzsdére vitt vállalkozásoknak és ügyfeleiknek akár jót is tenne a Gyurcsány Ferenc által bedobott Új Tulajdonosi Program, amely hasonló lenne az egykori csehszlovákiai kuponos privatizációhoz. Kérdés viszont, mennyi köze van a polgárrá váláshoz.

MTI Gazdaság

Több mint kétmillióan vennének részt az Új tulajdonosi programban

A megkérdezettek 70 százalékának van valamilyen információja Gyurcsány Ferenc hétfőn elhangzott évértékelő beszédéről, s a válaszadók 27 százaléka szívesen venne kedvezményesen részvényt állami vállalatokban – írta a pénteki Népszabadság a Szonda Ipsos felmérését ismertetve.

MTI Itthon

Tulajdonosi program: az elemzők szerint működhet

Az állami cégekből vásárolhatnánk tulajdont a Gyurcsány Ferenc által bejelentett új tulajdonosi program keretében. Az MTI úgy tudja, hogy az ÁAK, az MVM, a Magyar Posta és a Szerencsejáték Zrt. lehetnének azok a cégek, amelyek tőzsdére vitelével indulhatna az Új Tulajdonosi Program. Lehetőségek, cégnevek, elemzői vélekedések.

Egyre több a halálos baleset a vasúti átjárókban

Egyre több a halálos baleset a vasúti átjárókban

Orbán Viktor mindent köszön a Roxette énekesnőjének

Orbán Viktor mindent köszön a Roxette énekesnőjének

Benézett 330 alá a forint

Benézett 330 alá a forint

Belerohant egy kisteherautó egy autóba az M1-esen, egy ember meghalt

Belerohant egy kisteherautó egy autóba az M1-esen, egy ember meghalt

Meghalt egy ember a Hajógyári szigeten, amikor kigyulladt egy viskó

Meghalt egy ember a Hajógyári szigeten, amikor kigyulladt egy viskó

Kiderült: Magyarország kétezer milliárdot bukhat a következő EU-ciklusban

Kiderült: Magyarország kétezer milliárdot bukhat a következő EU-ciklusban