szerző:
MTI

A nagy felzárkózó gazdaságok húzóereje ellenére is ötévi mélypontra süllyed az idén a világgazdasági növekedés, és a következő másfél év sem lesz könnyű, áll a Fitch Ratings szerdán Londonban közzétett féléves globális előrejelzésében, amely szerint az amerikai gazdaság jó eséllyel recesszióban van.

A legnagyobb európai hitelminősítő átfogó prognózisa szerint az Egyesült Államokban az idén 1,0 százalékos, és jövőre is csak 1,7 százalékos egész évi növekedés várható a tavalyi 2,2 százalék után. A londoni elemzői közösségben azonban van ennél borúlátóbb előrejelzés is.

A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző cége, az Economist Intelligence Unit (EIU) áprilisra szóló havi globális jelentésében 0,8 százalékos idei amerikai növekedést jósolt, százszázalékos eséllyel arra, hogy az amerikai gazdaság az év során recesszióba süllyed.

Az amerikai recessziót a Fitch szerdai előrejelzése is jósolja, igaz valamivel óvatosabban: a ház szerint a legutóbbi makroadatok "annak valószínűségére utalnak", hogy az idei első félévben recesszió van az Egyesült Államokban. A hitelminősítő ennek alapján arra számít, hogy az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve a harmadik negyedévig további 0,75 százalékponttal 1,5 százalékra csökkenti irányadó szövetségi napikamat-célját.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint a növekedés az euróövezetben is megtorpan: a cég a tavalyi 2,6 százalék után 2008-ra 1,7 százalékos GDP-bővüléssel számol. Igaz, 2009-re már 2,0 százalékra visszagyorsuló euróövezeti növekedés szerepel a szerdai londoni prognózisban.

A Fitch szerint a négy legnagyobb gazdasági erőcentrumban – a hitelminősítő idesorolja az Egyesült Államokat, az euróövezetet, Nagy-Britanniát és Japánt – együtt és átlagosan mindössze 1,3 százalékos növekedés várható az idén, "nem magasabb, mint 2001-ben, amely különösen gyenge éve volt (ennek az országcsoportnak)". Nagy-Britanniának – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságnak – más londoni elemző központok is siralmas évet jósolnak növekedési szempontból.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) – az egyik legnagyobb független londoni gazdasági előrejelző intézet – e héten közzétett legújabb becslése szerint a brit gazdaság az idén alig 1,5 százalékkal fog növekedni, vagyis kevesebb mint a felével a tavaly mért 3,1 százalékos ütemnek. A CEBR elemzői jövőre is mindössze 1,7 százalékos brit növekedéssel számolnak.

A Fitch Ratings szerdai világgazdasági előrejelzése kiemeli az amerikai lakóingatlan-szektor súlyos visszaesésének a fogyasztói vagyoni helyzetre gyakorolt igen kedvezőtlen hatását. Januárban a lakóingatlan-árak átlagosan 11,4 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál, és az amerikai háztartások összesített nettó vagyonának a jövedelmekhez mért rátája 10 százalékponttal 558 százalékpontra csökkent a tavalyi utolsó negyedévben, az idén pedig még tovább csökkent.

A jelenlegi amerikai háztartási vagyon/jövedelem ráta 60 százalékponttal marad el az 1999-ben mért eddigi csúcstól, és a Fitch szerint alacsony a többi fejlett ipari gazdaság hasonló mutatójával összehasonlítva.

A Fitch Ratings szerint a nem elsőrendű – subprime – amerikai jelzálog-követeléseket is tartalmazó befektetési konstrukciók értékvesztése miatt a nemzetközi pénzügyi szektorban kényszerűen leírt hitelveszteségek elérhetik a 240 milliárd dollárt. A hitelminősítő maga is "előzetesnek" nevezi ezt a veszteségbecslést, és a londoni elemzői közösségben ennél jóval agresszívabb kényszerleírási jóslatok is vannak.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrégiben kiadott londoni előrejelzése szerint a fedezetként nem elsőrendű követeléseket is tartalmazó értékpapírok – főleg a különböző, de általában magas kockázatú adósságtermékekből összeállított kötelezvény-portfoliók (CDO-k) – piaci értékvesztése miatt a globális pénzügyi rendszernek 285 milliárd dollárt kell leírnia veszteségként.

A londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós tevékenységét ellátó társaság, az International Financial Services London (IFSL) legutóbbi becslése szerint idén január végéig a globális bankszektor 130 milliárd dollár leírást eszközölt nem elsőrendű jelzálog-követeléseket is tartalmazó befektetési termékportfoliójában, és a következő években a pénzügyi intézményrendszer ebből eredő teljes vesztesége 220 milliárd és 450 milliárd dollár között lehet.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott rendszeres amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek egyik legutóbbi összeállítása szerint viszont "legalább" 600 milliárd dollár veszteséget kell leírni a globális pénzügyi szektorban az amerikai nem elsőrendű jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségeinek tovagyűrűző nagybani hitelpiaci hatásai miatt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

USA: 0,6 százalékos volt a IV. negyedévi GDP növekedés

Megerősítette az amerikai gazdaság 0,6 százalékos negyedik negyedévi növekedéséről kiadott korábbi előzetes jelentését az amerikai kormányzat csütörtökön. Az adat azonban még nem a végleges. Az amerikai gazdaság eszerint tavaly 2,2 százalékkal nőtt, ami 2002. óta a legkisebb ütem.

MTI Gazdaság

Bush: az amerikai kormány igenis "határozottan" intézkedett eddig

Az amerikai kormány igenis "határozottan és céltudatosan" intézkedett eddig a "nem elsőrendű válság" leküzdése végett, pontosan úgy, ahogyan megkövetelik a mostani "feszültségek", és ezentúl is megtesz minden szükségeset a már elfogadott, 168 milliárd dolláros társasági és személyi jövedelemadó-csökkentésen kívül és felül. Azonban vigyázni kell, nehogy az állami beavatkozás csak rontson a helyzeten, mondta George W. Bush amerikai elnök egy Floridában elhangzott beszédében.

MTI Gazdaság

Két százalék alatti növekedés az OECD-ben

A gazdaságban lassabb növekedésű évnek ígérkezik 2008, és több kellemetlen meglepetésre is kell számítani, mondta Angel Gurria, a fejlett ipari országokat tömörítő OECD főtitkára, aki ennek okán a korábbinál kisebb, 2 százalékosnál kisebb ütemű növekedésre számít a harminc tagország átlagában.

Minden kerékpárra jó lenne felszerelni egy ilyen vészhívót

Minden kerékpárra jó lenne felszerelni egy ilyen vészhívót

Javában ment az időjárás-előrejelzés, amikor közbeszólt a meteorológus okosórája – videó

Javában ment az időjárás-előrejelzés, amikor közbeszólt a meteorológus okosórája – videó

Iskolaérettség: kaptak két hét haladékot a szülők, de az semmire sem elég

Iskolaérettség: kaptak két hét haladékot a szülők, de az semmire sem elég

Kis közszolgálati szexizmus a Petőfi Rádiótól

Kis közszolgálati szexizmus a Petőfi Rádiótól

Kijelzőt rak a kólásüvegekre a Coca-Cola az új Csillagok háborúja miatt

Kijelzőt rak a kólásüvegekre a Coca-Cola az új Csillagok háborúja miatt

A Független Diákparlament nyilvános vitára hívta ki a 22 éves leendő helyettes államtitkárt

A Független Diákparlament nyilvános vitára hívta ki a 22 éves leendő helyettes államtitkárt