Tetszett a cikk?

Tavaly 3,6 milliárd eurónyi közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI) érkezett Horvátországba, 32,4 százalékkal több, mint 2006-ban.

Jachtkikötő Horvátországban. Sok pénz folyik be
© marinea-yachting.com
Ebből, 2,2 milliárd euróval, továbbra is az osztrákok a legnagyobb befektetők, csakúgy, mint a korábbi években, a horvát jegybank kimutatása szerint. Az elmúlt két évben az osztrák befektetők teljes külföldi beruházásainak 36 százaléka Horvátországra jutott.

Az osztrákokat a belgák követik 334,3 millió euróval, majd a hollandok következnek 257,7 millióval. Magyarország a negyedik 173,2 millió euróval, megelőzve Németországot, amely 160,4 millió eurót fektetett be tavaly Horvátországban gazdasági vállalkozásokba.

Az 1993 óta vezetett összesítés alapján is az osztrákok állnak az élen: összesen 4,97 milliárd eurót fektettek be, a második helyezett hollandok eddig 2,8, a harmadik helyen álló németek 2,3 milliárd eurót. Horvátországba 1993 elejétől tavaly év végéig összesen 17,6 milliárd eurónyi közvetlen külföldi befektetést áramlott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Beindult a turistacsúcs Horvátországban

Több mint egy millió turista érkezett a hét végén, péntek reggeltől vasárnap estig Horvátországba - közölte a belügyminisztérium szóvivője a Hina horvát hírügynökséggel.

MTI Gazdaság

Világbanki felmérés: elégedett magyarok és horvátok

A románoknak több mint a fele szerint a gazdasági helyzet jelenleg rosszabb országukban, mint 1989 előtt volt, derül ki egy világbanki vizsgálatból, amelyben a magyarok a horvátokkal együtt állnak az élen: mindkét országban 40-40 százalék véli úgy, hogy a gazdaság állapota most jobb, mint a piacgazdasági áttérés előtt.

MTI Gazdaság

Összekötik a magyar és a horvát gázhálózatot 2011-ig

Magyarország és Horvátország 2010-11-re össze szeretné kötni gázhálózatát, így elérhetővé válna a horvát folyékony gázterminál (LNG) - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy tárgyalt horvát partnerével, Ivo Sanaderrel.