szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Recesszióba jutott az amerikai gazdaság – jelentette ki Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) volt elnöke kedden. „A recesszió kellős közepén vagyunk” – fogalmazott Greenspan a CNBC televíziónak adott interjújában, hozzátéve: azt nehéz megállapítani, hogy milyen súlyos a válság.

Alan Greenspan, a Fed ex-elnöke.
Semmit sem bánt meg
© AP
Az amerikai jegybank előző elnöke a spanyol El País című lapnak vasárnap még így fogalmazott: „nem jellemezném recessziónak azt a helyzetet, amelyben vagyunk, habár annak az esélye, hogy recesszió lesz, több mint 50 százalékos”. Akkori értékelése szerint még nem tapasztalható a megrendelések meredek csökkenése vagy a munkanélküliség nagy növekedése, amelyek a gazdaság intenzív gyengülésére utalnának.

Greenspan keddi nyilatkozatában elutasította azokat a bírálatokat, hogy Fed-elnöki tevékenysége hozzájárulhatott a mostani pénz- és ingatlanpiaci zavarokhoz. „Nem bántam meg a Fed egyetlen lépését sem, amelyet egykor kezdeményeztünk, mert szakmai körültekintéssel jártunk el” – mondta, s megjegyezte, hogy racionális politikát követtek az akkoriban rendelkezésre álló adatok ismeretében.

„Arra vonatkozó egyes előrejelzéseink, hogy milyen következményei lesznek politikánknak, nyilvánvalóan nem jöttek be, de ezt nem lehet elkerülni” – fogalmazott. Greenspan kifejtette: a kamatok alacsony szinten tartásának nincs sok köze a jelenlegi válsághoz, sem az ingatlanárak felfutásához, sem az azt követő összeomláshoz. A házárak szerinte az alacsony kamatoktól függetlenül is emelkedtek volna. A Fed Greenspan irányítása alatt a 2000. év végi 6,5 százalékos irányadó kamatot 2003 közepére 1 százalékra csökkentette. A kritikák szerint a bank túl sokáig és túl alacsony szinten tartotta a kamatot. A szakértő szerint az ingatlanpiaci buborék 2001 és 2006 közötti növekedése nem sajátos amerikai jelenség, és statisztikailag nem erősíthető meg, hogy a monetáris politika hozzájárult volna.

Greenspan a befektetőket hibáztatta az amerikai ingatlanpiac és a másodlagos jelzálogpiac válságáért. „A másodlagos piac problémája a befektetők téves ítéletében gyökerezik” – szögezte le. Szerinte a kevésbé biztonságos jelzáloghitelekre épített származékos alapok létrehozásának folyamata azért dőlt be, mert a papírokról kiderült, hogy hibásan árazták be őket. Az alapok hatalmas profitlehetőségek illúzióját keltették, miközben a befektetőkre nyomást gyakoroltak, hogy ne aggódjanak a papírok minősége miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Greenspan megszólalt, a dollár zuhant

Hétfőn kora este napi mélypontra gyengült a dollár az euróhoz képest a bankközi devizapiacon Alan Greenspan, az amerikai jegybank (Fed) előző elnökének arra a várakozására, hogy "néhány évig gyenge lesz a dollár".

MTI Gazdaság

Greenspan a Deutsche Bank tanácsadója lesz

Alan Greenspan, aki tizennyolc éven át az amerikai jegybank vezetője volt, a Deutsche Bank beruházási részlegének tanácsadója lesz - jelentette be hétfőn a bank és a 81 éves Greenspan is.

MTI Világ

Greenspan: kiszélesített, egyszerűbb adórendszer kell

Az amerikai Fed korábbi elnöke, a még mindig befolyásos Alan Greenspan szerint az amerikai törvényhozásnak és az üzleti érdekeltségeknek keresniük kellene a módot az adózás kiszélesítésére és egyszerűsítésére, miközben az adókulcsokat csökkenteni kellene.

MTI Világ

A Fehér Ház elutasítja Greenspan bírálatát

A Fehér Ház éles hangnemben utasította vissza hétfőn azt a bírálatot, amelyet Alan Greenspan volt jegybanki elnök fogalmaz meg friss memoárkötetében George Bush elnökkel és a republikánus kormány pénzügyi működésével szemben.