szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közel negyven vállalkozás megvalósítása van folyamatban Kárpátalján több mint 450 millió dollár értékben. A befektetések nagyságát tekintve a Magyarországgal szomszédos megye a negyedik helyet foglalja el Ukrajna 13 kiemelt befektetési övezete között.

A megyében működő multinacionális vállalatok - köztük a Skoda és Volkswagen gépkocsikat összeszerelő Eurocar Zrt., a biztonsági öveket gyártó Jabil Ltd., a mobiltelefonokat előállító Yazaki-Ukraine Kft. - a múlt évben növelték a termelésüket.
   
Az ungvári zakarpattya.net.ua internetes hírújság szerint a nemzetközi cégek a mintegy 3780 millió hrivnya (756 millió dollár) értékben előállított termékeik közel 90 százalékát az ukrán piacon, 0,7 százalékát Kárpátalján értékesítették, a többit exportálták.
   
A nagyobbrészt Ungvár (Uzshorod) körzetében és Munkácson (Mukacseve) működő multinacionális vállalatok a múlt év végén közel hétezer fő helyi munkaerőt foglalkoztattak, 6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A cégek 660 millió hrivnya adót fizettek be a helyi költségvetésekbe.
   
A multik által foglalkoztatottak bére tavaly átlagban 1290 hrivnyát tett ki, ami 30 százalékkal több a kárpátaljai átlagfizetésnél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Sólyom Kárpátalján

A beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nem kap semmi támogatást az ukrán államtól, ugyanakkor döntő szerepe van abban, hogy a magyarság megmaradjon Kárpátalján - jelentette ki Sólyom László magyar köztársasági elnök Beregszászon.

MTI Gazdaság

Ukrajna: 20-22 százalékos infláció

A Nemzetközi Valutalap (IMF) szerint Ukrajnában az idén 20-22 százalékot érhet el az éves infláció üteme. Az IMF szerdán ismertette az adatokat, megjegyezve, hogy 2008 decemberére az áremelkedés 17 százalékos lehet az egy évvel korábbi szinthez képest.