szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezetben a vártnál tovább tarthat a pénzügyi válság és rövid távon erőteljes lesz az inflációs nyomás - állapította meg a gazdasági kilátásokat elemző áprilisi bulletinjében az Európai Központi Bank (EKB). Ezért az EKB-nak változatlanul az a legfőbb törekvése, hogy féken tartsa a közép- és hosszú távú inflációs várakozásokat.

A havi jelentés összegzése szerint továbbra is szilárdak az euróövezeti országok gazdasági alapjai, de igen bizonytalanok, és inkább lassulásra utalnak a növekedés kilátásai a pénzügyi piacok válsága, az élelmiszerek és az energia drágulása nyomán csökkenő fogyasztói kereslet miatt.

Az Európai Központi Bank kamatpolitikájának legföljebb 2 százalékos tizenkét havi inflációt kell megcéloznia az euróövezetben, úgyhogy a mostani szintek gyakorlatilag kizárják a kamatcsökkentést, amint az EKB vezetői minden adandó alkalommal hangsúlyozzák. Az euróövezetben márciusban a fogyasztói árak 3,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly márciusban. Ez a vártnál is gyorsabb: a hivatal március végén 3,5 százalékos előzetes becslést adott ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

EIU: továbbra sem látszik a hitelválság vége

Rontotta az idei és a jövő évi euróövezeti növekedésre adott jóslatát az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, amely szerint a dollár idei árfolyamátlaga 1,50 felett lesz az euróval szemben, a Fed-kamat 1 százalék alá is süllyedhet, de valószínűtlen a globális pénzpiaci normalizáció a közeljövőben. Az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport szintén kedden kiadott elemzése szerint a jelenlegi válság valószínűleg egy teljes évtizedig érezteti hatását a piacokon.

MTI Gazdaság

Hitelválság: gyorsan romlik a globális adósminőség

Most már gyors ütemben romlik a globális adósminőség a vállalati, a szuverén és a banki adósság-kibocsátói körben egyaránt a likviditási válság miatt, áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban kiadott negyedéves felmérésében.

A saját orvosai kérik Navalnijt, hogy fejezze be az éhségsztrájkot

A saját orvosai kérik Navalnijt, hogy fejezze be az éhségsztrájkot

Kihajítják a Premier League testületeiből a Szuperligába jelentkező klubok vezetőit

Kihajítják a Premier League testületeiből a Szuperligába jelentkező klubok vezetőit

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány