szerző:
MTI

A bruttó átlagkeresetek január–februárban 5,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 7 százalékos növekedése mellett – 1,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első két hónapjában a költségvetési szférában 713 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 937 ezren dolgoztak A múlt év első két hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 6,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,5 százalékkal haladták meg a 2006. évi megfelelő adatot, a 2007 január-februári reálkereset – 8,3 százalékos fogyasztói árindex mellett – 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó keresetek nemzetgazdasági szinten 5,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete január-februárban - a köztisztviselői illetményalap 5 százalékos növelése mellett - az előző év azonos időszakának 94,5 százaléka volt, a versenyszférában dolgozóké viszont 112,1 százaléka. A közszférában a 2008. január-februári kereseteket a 13. havi bérrel kapcsolatos elszámolások befolyásolták.

A versenyszférán belül január-februárban 34 százalékos kiugró keresetnövekedést regisztrált a KSH a pénzügyi szektorban, és 15 százalékot az ingatlanszektorban - jelezte Molnárfi Erika vezető főtanácsos. A pénzügyi szektorban egyszeri jutalomkifizetés történt.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó keresete 197 ezer 400 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 183 ezer 200 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 237 ezer 700 forintot ért el.

A rendszeres átlagkereset, amely nem tartalmazza a prémiumot, jutalmat, egyhavi különjuttatást, a vállalkozásoknál 170 ezer 300 forintot, a költségvetési szférában dolgozóknál 181 ezer 300 forintot, nemzetgazdasági szinten 172 ezer 800 forintot ért. Ez 7,7 százalékos növekedést jelent a nemzetgazdaságban az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 4 százalékkal, a versenyszférában dolgozók alapbér 9,6 százalékkal emelkedett.

Az átlagos nettó kereset január-februárban 121 ezer 300 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaknál 88 ezer 600 forint, a szellemi foglalkozásúaknál 157 ezer 400 forint volt. A nettó kereset átlagosan 5,2 százalékkal volt magasabb az előző évinél, ezen belül a versenyszférában 10,5 százalékos növekedést, a költségvetési szervezeteknél viszont 3,7 százalékos csökkenést regisztrált KSH.

A nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem összege 207 ezer 100 forint volt, 5,6 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakinál.

A múlt év első két hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 6,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,5 százalékkal haladták meg a 2006. évi megfelelő adatot, a 2007 január-februári reálkereset - 8,3 százalékos fogyasztói árindex mellett - 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Csökkent a reálkereset

Idén január-októberben a bruttó átlagkeresetek összességében 8,2, a nettó átlagkeresetek 2,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztói árak 8,1 százalékos növekedése mellett – 5,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI/hvg.hu Gazdaság

Reálkereset: a fizetésemelésnél sokkal többet vitt el az infláció

A bruttó átlagkeresetek 2007-ben 8,0 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett – 4,8 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH Gazdaság

Reálkereset: 6,3 százalékos csökkenés

A január-augusztusi reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett – 6,3 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához képest, a bruttó átlagkeresetek 8,1, a nettó átlagkeresetek 1,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Első félév: a reálkereset 6,2 százalékkal csökkent

Január-júliusban a bruttó átlagkeresetek 8,2, a nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett 6,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

MTI Gazdaság

A reálkereset január és november között 4,7 százalékkal csökkent

Az elmúlt év január-novemberében a bruttó átlagkeresetek 8,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset (a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett) 4,7 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

A reálkeresetek 6,8 százalékkal csökkentek

Az idei év első öt hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,4, a nettó átlagkeresetek 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a reálkereset – a fogyasztói árindex 8,6 százalékos növekedése mellett – 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nácizással, néma megemlékezéssel indult a Berlinale

Nácizással, néma megemlékezéssel indult a Berlinale

Azok a betegek járnak a legrosszabbul Kínában, akik nem a koronavírus fertőzöttjei

Azok a betegek járnak a legrosszabbul Kínában, akik nem a koronavírus fertőzöttjei

Demeter: Székely vagyok, és a székelyek sem nem nácik, sem nem kommunisták

Demeter: Székely vagyok, és a székelyek sem nem nácik, sem nem kommunisták

Ezek a világ legdrágább országai

Ezek a világ legdrágább országai

Meggyilkoltak egy férfit Csepelen

Meggyilkoltak egy férfit Csepelen

Megcsinálták a szeletelt majonézt

Megcsinálták a szeletelt majonézt