szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bruttó átlagkeresetek január–februárban 5,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 7 százalékos növekedése mellett – 1,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első két hónapjában a költségvetési szférában 713 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 937 ezren dolgoztak A múlt év első két hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 6,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,5 százalékkal haladták meg a 2006. évi megfelelő adatot, a 2007 január-februári reálkereset – 8,3 százalékos fogyasztói árindex mellett – 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó keresetek nemzetgazdasági szinten 5,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete január-februárban - a köztisztviselői illetményalap 5 százalékos növelése mellett - az előző év azonos időszakának 94,5 százaléka volt, a versenyszférában dolgozóké viszont 112,1 százaléka. A közszférában a 2008. január-februári kereseteket a 13. havi bérrel kapcsolatos elszámolások befolyásolták.

A versenyszférán belül január-februárban 34 százalékos kiugró keresetnövekedést regisztrált a KSH a pénzügyi szektorban, és 15 százalékot az ingatlanszektorban - jelezte Molnárfi Erika vezető főtanácsos. A pénzügyi szektorban egyszeri jutalomkifizetés történt.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó keresete 197 ezer 400 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 183 ezer 200 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 237 ezer 700 forintot ért el.

A rendszeres átlagkereset, amely nem tartalmazza a prémiumot, jutalmat, egyhavi különjuttatást, a vállalkozásoknál 170 ezer 300 forintot, a költségvetési szférában dolgozóknál 181 ezer 300 forintot, nemzetgazdasági szinten 172 ezer 800 forintot ért. Ez 7,7 százalékos növekedést jelent a nemzetgazdaságban az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 4 százalékkal, a versenyszférában dolgozók alapbér 9,6 százalékkal emelkedett.

Az átlagos nettó kereset január-februárban 121 ezer 300 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaknál 88 ezer 600 forint, a szellemi foglalkozásúaknál 157 ezer 400 forint volt. A nettó kereset átlagosan 5,2 százalékkal volt magasabb az előző évinél, ezen belül a versenyszférában 10,5 százalékos növekedést, a költségvetési szervezeteknél viszont 3,7 százalékos csökkenést regisztrált KSH.

A nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem összege 207 ezer 100 forint volt, 5,6 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakinál.

A múlt év első két hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 6,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,5 százalékkal haladták meg a 2006. évi megfelelő adatot, a 2007 január-februári reálkereset - 8,3 százalékos fogyasztói árindex mellett - 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Csökkent a reálkereset

Idén január-októberben a bruttó átlagkeresetek összességében 8,2, a nettó átlagkeresetek 2,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztói árak 8,1 százalékos növekedése mellett – 5,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI/hvg.hu Gazdaság

Reálkereset: a fizetésemelésnél sokkal többet vitt el az infláció

A bruttó átlagkeresetek 2007-ben 8,0 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett – 4,8 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH Gazdaság

Reálkereset: 6,3 százalékos csökkenés

A január-augusztusi reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett – 6,3 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához képest, a bruttó átlagkeresetek 8,1, a nettó átlagkeresetek 1,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Első félév: a reálkereset 6,2 százalékkal csökkent

Január-júliusban a bruttó átlagkeresetek 8,2, a nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett 6,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

MTI Gazdaság

A reálkereset január és november között 4,7 százalékkal csökkent

Az elmúlt év január-novemberében a bruttó átlagkeresetek 8,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset (a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett) 4,7 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

A reálkeresetek 6,8 százalékkal csökkentek

Az idei év első öt hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,4, a nettó átlagkeresetek 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a reálkereset – a fogyasztói árindex 8,6 százalékos növekedése mellett – 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok

Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok