szerző:
MTI

A fideszes Hutiray Gyula javaslatára újabb vizsgálat vár a BKV felügyelőbizottságára, ezúttal a fővárosi önkormányzat múlt évi 10 milliárd forintos támogatásának felhasználásáról.

Erről kedden döntött a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottsága, amely csak ennek az ellenzéki indítványnak a támogatásával tudott zöld utat adni az idei csaknem 10 milliárd forintos önkormányzati BKV-támogatás tárgyalásának a csütörtöki közgyűlésen. A bizottságban többségben lévő kormánypártiak ugyanis ennél a napirendi pontnál már nem tudták biztosítani a szavazáshoz szükséges többségüket.
 
Hutiray Gyula és Csatlós Csaba (MDF) egyaránt aggályosnak találta az idei támogatási keret felhasználására benyújtott BKV-javaslatot. Az ellenzékiek döntően azt kifogásolták, hogy a cég áthúzódó beruházásként szerepeltet számos múlt évi feladatot. A BKV-t képviselő középvezetők közölték, hogy a tavaly szeptemberben módosított üzleti tervben több olyan feladatot elfogadtak, amelynek a megvalósítása áthúzódott erre az évre. Hutiray Gyula ezt úgy értelmezte, hogy tavaly a BKV több feladatra úgy szerződött, hogy nem volt hozzá pénzt. Ennek tisztázását várja a felügyelőbizottságtól, a javaslatára elfogadott határozat alapján.
 
Az idei áfa nélkül 9,7 milliárd forintos önkormányzati támogatásból a BKV 6,4 milliárd forintot járműfelújításra, beszerzésre, 1,8 milliárdot pályafelújításra költene. Autóbusz-vásárlásra 1,5 milliárd forintot, pontosan meg nem jelölt villamos-felújításra 2 milliárd forintot, a Combino villamosok légkondicionálására 1,2 milliárdot fordítanának. Csatlós Csaba felvetésére, aki konkrétumokat hiányolt a javaslatból, a BKV képviselői jelezték, hogy a cég most készülő üzleti terve mindenre választ ad.
 
Szó esett az ülésen a kormány és a főváros képviselői között a múlt szombaton folytatott BKV finanszírozási tárgyalásról, az ott felmerült további 10-12 milliárd forintos eszköz-beruházási támogatásról. Ezzel összefüggésben a hivatal alosztályvezetője, sajtóhírekre hivatkozva, nem zárta ki azt, hogy működési támogatást is kap a cég. Székely Gábor (SZDSZ) bizottsági alelnök ezt cáfolta. A BKV képviselői pedig azt közölték, hogy ez ügyben még nincs megállapodás, júniusig derül ki az újabb támogatás formája.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

„Felháborító, amit a főváros megenged magának BKV-ügyben”

Méltatlan és felháborító, amit a főváros vezetése Pest megyével és az ország összes településével szemben megenged magának - jelentette ki Szűcs Lajos (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének társelnöke, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke a BKV finanszírozásával kapcsolatban.

MTI Gazdaság

Tízmilliárdnyi tőkéhez juthat a BKV

A kormány segítséget nyújt a fővárosnak abban, hogy idén összesen 10-12 milliárd forint értékben tőkét juttasson a BKV-nak azért, hogy a cég ne kerüljön adósságspirálba - mondta Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár és Demszky Gábor főpolgármester a Pénzügyminisztériumban tartott megbeszélés után.

Vélemény

Többnapos BKV sztrájk? Kedden kiderül

Gulyás Attilának, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) elnökhelyettesének józan érvelése valóságos ellensúlyt képez azzal a kapkodással, koncepciótlan magyarázkodással szemben, ami a Városházáról, illetve a kormány házatájáról érkezik. Ha a főváros nem talál megnyugtató megoldást a BKV anyagi gondjaira, a szakszervezetek többnapos sztrájk meghirdetését sem zárják ki. Így akarják elejét venni a további elbocsátásoknak, telephelybezárásoknak, a munkakörülmények rosszabbodásának. A BKV vezetésével kedden tárgyalnak, csak ezután döntenek a sztrájk esetleges folytatásáról.

Ön mennyire jól tudja utánozni a :D vagy a :O hangulatjeleket? A Microsoft ingyenes játéka megmutatja

Ön mennyire jól tudja utánozni a :D vagy a :O hangulatjeleket? A Microsoft ingyenes játéka megmutatja

Nem kommentálja a Gruevszki-ügyet az Európai Bizottság

Nem kommentálja a Gruevszki-ügyet az Európai Bizottság

Hogyan győzzük meg a hallgatóságunkat? A Wall Street igazi farkasa segít!

Hogyan győzzük meg a hallgatóságunkat? A Wall Street igazi farkasa segít!

Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra

Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra

Közeledik az LMP a Fideszhez, vélik a baloldali szavazók

Közeledik az LMP a Fideszhez, vélik a baloldali szavazók

Nemzetközi piacra lép Mészáros Lőrinc

Nemzetközi piacra lép Mészáros Lőrinc