szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén a nem adóssággeneráló külföldi közvetlen tőkebefektetések értéke kedvező esetben 5,5 milliárd euró körül lehet, ehhez hozzáadódik a legnehezebben előre jelezhető, adóssággeneráló tranzakciók értéke. A teljes működőtőke-bevonás ezzel mintegy hatmilliárd euróra rúghat – írta kedden Világgazdaság.

Garamhegyi Ábel külgazdasági kormánymegbízott szerint ideje lenne leszámolni azzal a beidegződéssel, hogy csak a nettó FDI-re figyelünk – olvasható a lapban. Tudomásul kellene venni, hogy egy másik befektetői kategóriába léptünk: egyre több magyar cég jelenik meg működőtőke-befektetőként külföldön, és ez rontja az egyenleget – hangoztatta a Világgazdaságnak nyilatkozva a kormánymegbízott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Rekordösszegű magyar tőkebefektetések külföldön

A magyar cégek egy része már túljutott a rendszerváltás utáni tőkehiányon, s maga is befektetésekbe fogott. Ennek elsősorban az az oka, hogy a versenyképesebb piaci megjelenés érdekében a hazainál olcsóbb munkaerőt keres elsősorban Kelet-Európában és Ázsiában.

Gazdaság

Kelet-Európában lassulnak a külföldi tőkebefektetések

A lassuló privatizálás és a vállalatbezárások következtében várhatóan csökkennek az idén Közép-Európában a külföldi közvetlen tőkebefektetések (FDI) a bécsi székhelyű Nemzetközi Tanulmányok Intézetének (WIIW) elemzése szerint.

Gazdaság

Növekedtek a tőkebefektetések Kelet-Európában

Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és Oroszországban 283 projekt valósult meg az első hat hónapban, szemben a múlt év azonos időszakának 156 projektjével. Az Egyesült Államok változatlanul a legnagyobb befektető Európában.

HVG Vállalkozás

Külföldi tőkebefektetési-rekord

Rekordot döntöttek tavaly a külföldi tőkebefektetések - derül ki az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Szervezetének (UNCTAD) minap közzétett előzetes adataiból. Világszerte 18 százalékkal, 1500 milliárd dollárra emelkedett a vállalatfelvásárlásokat és zöldmezős beruházásokat egyaránt tartalmazó, határokon átívelő invesztíciók értéke.

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt