szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jegybank elnöke szerint az lenne a legkockázatosabb, ha Magyarország olyan pillanatban csatlakozna az euróövezethez, amikor a költségvetés „nincs tartósan rendben”. Simor András erről Salgótarjánban beszélt.

A költségvetés helyzetén kívül kockázatként sorolta az alacsony foglalkoztatottságot, a termékpiaci rugalmatlanságot, hozzátéve, hogy a munkaerő-piaci és a termékpiaci reformoknak nem kell okvetlenül megelőzniük az euró bevezetését, ezek történhetnek párhuzamosan vagy utólag is.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén Simor András kitért arra is: az inflációs várakozások magas szinten vannak, tehát „ebből a szempontból sem vagyunk közel az eurócsatlakozás időpontjához”. Súlyos problémának nevezte azt, hogy miközben a foglalkoztatás alacsony szinten van, a szociális ellátó rendszerek nem ösztönöznek eléggé a munkára.

Kitért arra is, hogy miközben kiugróan magasak az átlagbért terhelő adók és járulékok, az állam mégis kevés bevételt szed be, mert szját és tb-járulékot is kevesen fizetnek.

„A gazdasági fejlettséghez képest koraérett jóléti állam van Magyarországon, megesszük a jövőnket” – fogalmazott. Az MNB elnöke hangsúlyozta: nem azt javasolja, hogy a legszegényebbektől vegyék el a szociális támogatást, de, mint mondta, például a Magyar Nemzeti Bank elnökének nem kellene kapnia családtámogatást.

„Azt szeretném javasolni, hogy a szociális kiadások legyenek célzottak. Azok kapjanak, akiknek szükségük van rá, és annyit kapjanak, amennyit elbír a magyar gazdaság. És úgy kapják, hogy az egyúttal ösztönözzön is a munkára – mondta Simor.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmazott: az euróbevezetés nem csúszik, mert céldátuma sincs. Komoly erőforrásnak az uniós többletpénzeket nevezte, azok célszerű felhasználását viszont megkérdőjelezte. Példaként elmondta, hogy Észak-Magyarországon tavaly 50 darab ravatalozó építésére költöttek 361 millió forintot.

Az MKIK elnöke hangsúlyozta, hogy mivel kisebbségi kormányzás kezdődik, meg kell fogalmazni a politikával szemben támasztott alapelvárásokat. Ezek: az egyensúly fenntartása, a növekedés, a kiszámíthatóság, hitelesség, a struktúrák átalakítása, és gondoskodás arról, hogy az uniós pénzeket jól használjuk fel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vélemény

Simor, Surányi, Karsai és Varga a sáveltörlésről

Simor András MNB-elnök sajtótájékoztatón érvelt a sáveltörlés jogossága mellett. Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese, Surányi György CIB-elnök és Varga Mihály, a Fidesz gazdasági szaktekintélye a hvg.hu-nak fejtették ki ezzel kapcsolatos, elismerést és kritikát egyaránt tartalmazó véleményüket.

MTI Gazdaság

Simor szerint egyre elkerülhetetlenebb a kamatemelés

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint egyre elkerülhetetlenebbnek látszik a kamatemelés a vártnál kedvezőtlenebb inflációs folyamatok, a nemzetközi kamatszint emelkedése és a gazdaság növekedésének ezzel párosuló, vártnál nagyobb lassulása miatt.

MTI Gazdaság

Simor: kevesen fizetünk sok adót

Simor András jegybankelnök szerint az ország jelenlegi egyik legnagyobb gondját a konvergenciafolyamat terén az jelenti, hogy igen alacsony a foglalkoztatási ráta, másrészt a termékpiacok liberalizációját még nem sikerült megvalósítani, egyes estekben erőteljes a piaci monopóliumok hatása.

MTI Gazdaság

Simor: elhangzott kamatemelési javaslat is

A Monetáris Tanácsban a kamattartás mellett 25 bázispontos emelésre szóló javaslat került terítékre, de viszonylag egyértelmű döntés született a kamattartás mellett - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Már hat halottja van a koronavírus-fertőzésnek Olaszországban

Már hat halottja van a koronavírus-fertőzésnek Olaszországban

Duma Aktuál: Feszül a duci slim fit a Fidesz-vezérkaron, csak Németh Szilárdon tart ki a sátorvászon

Duma Aktuál: Feszül a duci slim fit a Fidesz-vezérkaron, csak Németh Szilárdon tart ki a sátorvászon

Android a javából: mindenféle jót belepakolt új telefonjába a Sharp

Android a javából: mindenféle jót belepakolt új telefonjába a Sharp