szerző:
hvg.hu

Míg 2006-ban a labdarúgó vb jelentős keresletet generált az LCD tévék és a DVD felvevők piacán, addig az idei labdarúgó Eb előtt nem tapasztalható hasonló roham. A visszafogottabb kereslet ellenére a GfK Hungária Piackutató Intézet adatai szerint áprilistól erőteljes árverseny indult meg az LCD tévék csoportjában, a DVD felvelvők piacán azonban nem tapasztalható kedvező változás.

Az eladásokat hónapról hónapra nyomon követve a GfK szerint az idei, 2008. évi labdarúgó Eb-t megelőző hónapokban a növekedési indexek a teljes LCD piacon jelentősen elmaradnak a két évvel ezelőtti labdarúgó vb előtti rohamtól, amikor jelentős növekedés következett be az LCD TV-k és a DVD felvevők iránti keresletben. A februári időszakot követően a piac megtorpanni látszott, viszont áprilistól kezdve a kínálatban számtalan, lélektani árhatárnak számító 100 ezer forintos akciós áron hirdetett készülék jelent meg (a 82 cm-es képátlójú kategóriában) erőteljes árharcot elindítva az egyes márkák között.

Az akciós újságokban megjelent síkpaneles TV-hirdetések számát tekintve egyértelműen az április volt kiemelkedő: mintegy háromszor annyi panel TV-t hirdettek meg, mint két évvel ezelőtt. Ehhez persze a GfK szerint hozzátartozik, hogy az elmúlt években a gyártók mind több modellel jelentek meg a piacon, ám megfigyelhető, hogy az Eb indulása előtt nincs akkora ugrás a hirdetett modellek számát tekintve.

A növekedési számok is jelentősen elmaradnak az előző évi tendenciáktól, a gazdasági megtorpanással együtt járó lakossági fogyasztás visszaesése a panel TV piacot sem hagyta érintetlenül.

A GfK Hungária Heti (Flat TV) Monitor adatai szerint a piac áprilistól indult növekedésnek. Ebből arra következtet a piackutató, hogy a lakosság nagy része megint csak májusra halasztotta tévévásárlásait, kivárva a legutolsó pillanatot, amikor a piaci átlagárak várhatóan mélypontra jutnak.

A két évvel ezelőtti labdarúgó világbajnokság a DVD felvevők piacán eredményezett még jelentős keresletnövekedést: 2006. év egészét tekintve 2005-höz képest mintegy 80 százalékkal nőtt az eladások száma. A bajnokságot megelőző május-júniusi időszakban az értékesítés 2006. március-áprilishoz képest csaknem 30 százalékkal emelkedett. Emellett ugyanebben az időszakban 34 százalékról csaknem 44 százalékra nőtt a HDD-s készülékek piaci részesedése is. A merevlemezes készülékeken belül ekkor kerültek túlsúlyba a nagyobb (160 GB) tárkapacitásúak a Gfk szerint.

A 2007-es és a 2008-as év első harmada azonban már nem alakult ilyen kedvezően a DVD készülékek (mind a lejátszók, mind a felvevők) terén sem. Bár a kereslet erősen eltolódott az egyre magasabb értékű készülékek felé (a merevlemezes készülékek aránya csaknem 65 százalék volt 2008. első negyedévében), az értékesített darabszámok egyelőre jócskán elmaradnak a 2006-os adatoktól. Sőt, az áprilisi időszakban a piac nemhogy növekedésnek indult volna, hanem ezzel és a várakozásokkal ellentétben visszaesett.

A szakemberek azonban bizakodóak, hiszen a labdarúgó Eb után augusztusban kezdődnek az Olimpiai Játékok is. Ha viszont még e két nagyszabású esemény hatására sem látható pozitív változás, a DVD felvevők piacának csökkenő tendenciája állandósulhat – jegyezte meg Sztupár Andrea a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének vezetője.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyarország 20. százada a Fortepan képein

Magyarország 20. százada a Fortepan képein

Odaszúrt az MTA Palkovicséknak egy méretest

Odaszúrt az MTA Palkovicséknak egy méretest

Poénkodott vagy komolyan gondolja Csányi Sándor, hogy egy nagybank is elég lenne Magyarországon?

Poénkodott vagy komolyan gondolja Csányi Sándor, hogy egy nagybank is elég lenne Magyarországon?

Válaszolt a Hankook: csak úgy tűnik, mintha csökkenne a sztrájkolók szabadsága

Válaszolt a Hankook: csak úgy tűnik, mintha csökkenne a sztrájkolók szabadsága

Előbb sorosozott az Emmi államtitkára, majd elismerte, bántalmazás történhetett a mozsgói idősek otthonában

Előbb sorosozott az Emmi államtitkára, majd elismerte, bántalmazás történhetett a mozsgói idősek otthonában

A köztársasági elnök kinevezte Patai Mihályt a jegybank alelnökévé

A köztársasági elnök kinevezte Patai Mihályt a jegybank alelnökévé