szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az államháztartás augusztusban - önkormányzatok nélkül - 91,2 milliárd forint hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium kedden.

A szaktárca augusztusra 94,1 milliárd forintos államháztartási deficittel számolt. Az első nyolc havi hiány 672,5 milliárd forint, a GDP 2,4 százaléka. A Pénzügyminisztérium legutóbbi prognózisában 675,5 milliárd forintos, a GDP 2,4 százalékát kitevő deficitet jelzett. 
 
Az államháztartáson belül a központi költségvetés 94,6 milliárd forintos hiánnyal zárt, az első nyolc hónap összesített deficitje 772 milliárd, ami lényegében azonos a várt 771,2 milliárddal. Az elmúlt év első nyolc hónapjában a költségvetés 1.166,2 milliárd forintos hiányt halmozott fel. 
 
Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege augusztusban 3,1 milliárd forint többletet mutatott, az első nyolc hónapban 75,6 milliárd forint többlet keletkezett. 
 
A társadalombiztosítási alapok egyenlege augusztusban 0,3 milliárd forint többletet jelzett, az első nyolc hónap összesítetett mérlege 20,7 milliárd forint aktívum, ami lényegében azonos a várt 20,1 milliárd forintos többlettel, de kisebb, mint az elmúlt év első nyolc hónapjának 102,5 milliárd forintos aktívuma. 
 
Idén júliusban az államháztartás 140,6 milliárd forint többlettel zárt, az első hét hónap összesített deficitje 581,3 milliárd forintot tett ki, ez a GDP 2,1 százalékával egyenlő. 
 
Tavaly augusztusban az államháztartás 69,1 milliárd forint hiánnyal zárt, az első nyolc hónap összesített deficitje 982,3 milliárd forint volt, a GDP 3,9 százaléka.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

E-cigivel a szájában, az ágyában fekve jelentkezett be a parlamenti vitára egy észt képviselő

E-cigivel a szájában, az ágyában fekve jelentkezett be a parlamenti vitára egy észt képviselő

Vb-selejtező: huszonhét góllal verte a magyar női kéziválogatott az olaszokat

Vb-selejtező: huszonhét góllal verte a magyar női kéziválogatott az olaszokat