szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínai gazdasági nacionalizmus erősödése nyugtalanítja az európai befektetőket, jóllehet a Kínában jelen lévő európai vállalatok többnyire optimisták az ázsiai országban lévő érdekeltségeiket tekintve – közölte kedden az EU Kínai Kereskedelmi Kamarája (European Union Chamber of Commerce in China, EUCCC).

Az európai befektetők Kína erős gazdasági növekedését tekintve bizakodóak, azonban az ázsiai országban befektető vállalatok egyre kifinomultabb protekcionizmussal néznek szembe – derült ki az EUCCC éves helyzetjelentéséből. „Egyre növekszik a gazdasági nacionalizmus, és ez aggodalommal tölt el minket” – mondta Jörg Wuttke az EUCCC elnöke a kamara keddi sajtókonferenciáján.

„A gazdasági nacionalizmus alapvetően a protekcionizmusban nyilvánul meg” – hangsúlyozta Wuttke. Hozzátette, hogy a Coca-Cola vállalat mintegy 2,5 milliárd dollárt kínál a kínai Huiyuan Juice Group-ért, az ügylet kimenetele lakmuszpapírként fogja megmutatni Peking hozzáállását a külföldi befektetésekhez.

A China Securities Journal keddi számában megjelent cikk szerint elképzelhető, hogy kínai versenytársak lobbitevékenységbe kezdenek a kínai kormánynál annak érdekében, hogy megakadályozzák a Huiyuan Juice Group Coca-Cola általi felvásárlását.

Wuttke hangsúlyozta, hogy egyetlen európai vállalat sem vásárolt fel jelentős kínai érdekeltségeket, a protekcionizmus a külföldi közvetlen tőkebefektetéseket (FDI) számos kulcsfontosságú szektorban akadályozza. Ezzel magyarázható, hogy a 27 tagállamból álló Európai Unió miért csak kevesebb, mint 5 százalékkal részesedik a kínai FDI-ből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Kína öt éven belül vonzóbb befektetési célpont lesz mint az USA

Kína az elkövetkező öt évben várhatóan megelőzi a vállalati befektetések szempontjából jelenleg elsőszámú célpontnak számító Egyesült Államokat. Az európai gazdaságok a várakozások szerint vonzóak maradnak a befektetők szemében: az Egyesült Királyság megtartja igen erős helyzetét elsősorban pénzügyi szolgáltatási területen– állapítja meg a KPMG legfrissebb tanulmánya. Magyarországnak a magas szállítási költségek miatt várhatóan földrajzi elhelyezkedéséből származhat előnye.

Vélemény

Fénylő kínai aranyak

A pekingi olimpia a kínai vezetés, de még a közvélemény szemében is, szimbolikus jelentőséggel bír: a látványos megnyitó ünnepségnek, a kínai sportolók összességében minden más nemzetet felülmúló teljesítményének azt kell bizonyítania, hogy Kína végképp maga mögött tudja a megaláztatásokkal, polgárháborúkkal, bosszúhadjáratokkal terhes évtizedeket, és Ázsia egykori „beteg embere” immár gazdasági óriás, a világpolitika meghatározó szereplője.

MTI Gazdaság

Kína: leselkedő katasztrófák és tehetetlen kormány

A kínai hatóságok eredetileg a szocialista-kapitalista sikermodellt prezentáló rendszer diadalútjának szánták a pekingi olimpiát. Ám aki a fővároson túlra is kimerészkedik, az egy repedező birodalommal szembesül, amelyet a gazdasági fellendülés által felszabadított erők fenyegetnek – írta helyzetelemzésében a Der Spiegel.

MTI Gazdaság

Kína gazdasági növekedése lassult

Kína haza összterméke 10,1 százalékkal volt nagyobb a második negyedévben az egy évvel korábbinál, jelentették a kínai statisztikai hivatalban csütörtökön.

Az áltudományok nagyágyúi: Schobert Norbi, Gődény és Kásler is a Laposföld-díj idei finalistái között

Az áltudományok nagyágyúi: Schobert Norbi, Gődény és Kásler is a Laposföld-díj idei finalistái között

Az Audinak is megérkezett az elektromos „tömegautója” – itt Q4 e-tron

Az Audinak is megérkezett az elektromos „tömegautója” – itt Q4 e-tron

Mennyibe kerül átlagosan most egy új autó Magyarországon?

Mennyibe kerül átlagosan most egy új autó Magyarországon?