szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a System Consulting Zrt.-nek, hogy 98,178 százalékos tulajdont szerezzen a Vértesi Erőmű Zrt.-ben – közölte a GVH.

Kapolyi László, a System Consulting vezetője. Négymilliárd bioenergiára
© Túry Gergely
A Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting 2008 májusában vásárolta meg a 10 milliárd forint jegyzett tőkéjű Vértesi Erőmű Zrt. 98,178 százalékot megtestesítő részvénycsomagját a Magyar Villamos Művek Zrt.-től (MVM). A GVH megállapítása szerint a System Consulting piaci részesedése a magyarországi villamosenergia nagykereskedelmi értékesítésből hét százalék, a Vértesi Erőműé pedig 3,7 százalék.

A versenyhivatal közleménye emlékeztet arra, hogy a System Consulting 1995 és 2001 között kizárólag ukrán importból, az Ukrinterenergo nevű vállalattól szerezte be az áramot, és azt re-export keretében értékesítette. A későbbiekben az ukrán forrást egyéb kelet- és nyugat-európai források is kiegészítették, majd 2003-tól ezekhez magyar források is társultak, miután a System Consulting Zrt. megkapta a Magyar Energia Hivataltól a villamosenergia kereskedelmére és határon keresztül történő szállítására vonatkozó engedélyeket. A Vértesi Erőmű csoport fő tevékenysége a villamosenergia termelés és nagykereskedelmi értékesítés.

A Vértesi Erőműben van Magyarország egyetlen mélyművelésű bányája, ahol 2018-ig van elegendő gyengébb fűtőértékű energetikai hasznosítású szén – mondta a Vértesi Erőmű Zrt. műszaki igazgatója, Szám József. Jelenleg évi több mint egymillió tonna szenet hoznak felszínre. Az erőmű társaság a zöldenergia termeléssel éri el a csökkenő széndioxid kvóta ellenére a széntermelés szinten tartását. A társaság 2100 foglalkoztatottja közül 1400 bányász.

A korábbi tájékoztatás szerint az erőmű mind a négy blokkja az év végére alkalmas lesz bioenergia termelésre, miután a végéhez közeledik a mintegy négymilliárd forint ráfordítással megvalósult zöldprogram. A blokkok „zöldfejlesztése” mellett, a társaság ebben az évben mintegy 200 millió forint költséggel logisztikai beruházást is végzett.

A négy blokk közül kettő fluidágyas, azaz a szén mellett lehetséges mezőgazdasági melléktermékekkel is tüzelni, a másik két kazán pedig szalmatüzelésre is alkalmassá vált, illetve válik. A kettes blokk fluidágyas átalakítása mintegy 1,3 milliárd forint beruházással nemrégiben fejeződött be, míg a negyedik blokk biotechnológiai fejlesztése az év végéig történik meg.

A Vértesi Erőmű 2007-ben 1474 Megawattóra áramot termelt és 1362 Megawattórát értékesített. a múlt évet a társaság 3,3 milliárd forint veszteséggel zárta, mert négymilliárd forint céltartalékot képzett a hosszú távú környezetvédelmi kötelezettségekre, valamint a dolgozók nyugdíjazására. A céltartalék képzése nélkül a társaság nyereséges lett volna. Az idei üzleti terv 450 millió forint adózott nyereséggel számol.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kapolyi cége olcsón jutott ukrán villanyáramhoz

A Fidesz szóvivője szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) közbenjárására a Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselő tulajdonában lévő cég rendkívül olcsón jutott ukrán villanyáramhoz, miközben a kormány az áram árának emelésére készül - Szijjártó Péter erről keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt. Kapolyi László reagálásában azt mondta, előnyös Magyarország számára cégének az ukránokkal kötött szerződése.

MTI Itthon

Népszavazás lehet Kapolyi erőművéről

A bánhidai erőmű újraindítása és hulladékégető megvalósítása ellen indítja el Tatabánya történetének első népszavazását a civilekből álló Bánhidai Baráti Kör – jelentette be az aláírásgyűjtő ívek hitelesítési eljárásának indításakor a szervezet elnöke.

Gazdaság

Kapolyi átcsoportosít

Leszállítja, 1,02 milliárd forintról 855,99 millióra csökkenti törzstőkéjét a Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselő, energetikai vállalkozó érdekeltségében álló, az USA Missouri államában bejegyzett System Consulting Inc. tulajdonában lévő System Investment Ukrajna Beruházási Kft.

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at