szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemzetközi gazdasági helyzetre hivatkozva Párizs csak 2010-től kezdi el csökkenteni az államháztartási hiányt, így a Brüsszelnek tett ígérete ellenére az egyensúly helyreállítása 2012-re nem lesz lehetséges, a pénteken nyilvánosságra hozott jövő évi költségvetési tervezet szerint.

A francia kormány a GDP-arányos államháztartási hiányt nem tervezi sem jövőre, sem 2009-ben csökkenteni, csak a tavalyi 2,7 százalékon, 52,1 milliárd euró körül stabilizálni. A hiány már idén is 8 milliárddal meghaladta az előre tervezett 49 milliárd eurót. 2010-re 2 százalékos, 2012-re pedig 0,5 százalékos hiányt prognosztizál a jövő évi költségvetési tervezet annak ellenére, hogy Franciaország már egyszer haladékot kapott az Európai Uniótól az eredetileg 2010-es határidő 2012-re való kitolására. A tervek szerint az államadósság jövőre eléri a GDP-arányos 66 százalékot.

A globális pénzügyi válságra hivatkozva a kormány jövőre 1,0 és 1,5 százalék közötti gazdasági növekedéssel számol. Az inflációban viszont csökkenést prognosztizál: jövőre 2,9, a rá következő évre pedig 2 százalékot. Az állami kiadások a kormány előzetes ígéretének megfelelően csak az infláció arányában, 2 százalékkal, 278,5 milliárd euróval növekednek jövőre, s több mint 30 ezer állami munkahely szűnik meg. Az összesen a bérek 43,2 százalékot kitevő kötelező járulékok nem változnak 2009 és 2012 között annak ellenére, hogy a kormány eredeti terveiben a 40 százalékra való csökkentés szerepelt.

Nicolas Sarkozy államfő csütörtök este Toulonban tartott több, mint egyórás beszédet a pénzügyi válságról, amely szerinte az egész világot át fogja alakítani és tartós hatással lesz Franciaországban a növekedésére, a munkanélküliségre és a vásárlóerő alakulására. A köztársasági elnök arra is ígéretet tett, hogy az állam nem fogja engedni, hogy egy francia bank csődjének esetén a betétesek elveszítsék megtakarított pénzüket.

Eric Woerth költségvetési miniszter pénteken azt hangsúlyozta, hogy 1 százalékos növekedés mellett nem lesz folytatható a munkahelyteremtés. Laurent Wauquiez munkaügyi államtitkár pedig bejelentette: hétfőre válságértekezlet hív össze, miután nyáron 15 éve nem látott mértékben növekedett a munkanélküliség Franciaországban. Csak augusztusban 30-40 ezerrel emelkedett a munkát keresők száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jávor Benedek: A Fidesz sorosozó politikája finanszírozza a gangbang partikat és a jachtokat

Jávor Benedek: A Fidesz sorosozó politikája finanszírozza a gangbang partikat és a jachtokat

Használja a Spotify-t? Önnek is készített egy személyes összefoglalót

Használja a Spotify-t? Önnek is készített egy személyes összefoglalót

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda