Bajnai Gordon szerint az elmúlt 80 év legnagyobb pénzügyi válsága zajlik a világban és még nincs vége, de Magyarország a piaci pánik és a szándékos támadás első nagyobb hullámát a kormány és a jegybank gyors összehangolt lépéseivel visszaverte.

A gazdasági és fejlesztési miniszter a Népszava szombati számában leszögezi: a külső körülmények hatására sok éve nem látott lassú növekedés várható Magyarországon, nehéz időszak, amelyben nem okoz majd meglepetést, ha esetleg gyárak zárnak be, a cégek nehezebben jutnak hitelhez, embereket kell elbocsátaniuk.

"Ilyen helyzetben a kormány első feladata a stabilitás megteremtése, amit - úgy tűnik - eddig sikeresen tettünk. Ezután a hosszabb távon ható, a versenyképességet javító lépések következnek" - mondta a miniszter. Az államháztartási hiány csökkentését követhetik szerinte a gazdaságpolitikai lépések, amelyekkel középtávon biztosítani lehet, hogy Magyarországon a gazdaság az EU átlagánál 2 százalékponttal gyorsabban bővüljön.

Egyelőre nem kaptak olyan jelzéseket, hogy bármilyen folyamatban lévő vagy tervezett nagyberuházást le akarnának állítani Magyarországon. Bajnai szerint a járműipar, a pénzügyi szektor és az ingatlanszektor jelzi először az ilyen válságokat.

A válság okozta hitelszűkülést a kormány a kis és közepes vállalkozásoknál speciális hitelezési és garanciális lehetőségekkel próbálja meg ellensúlyozni, míg ugyanezen cégeknél az exportlehetőség beszűkülését közvetlen segítséggel, a válság által kevésbé érintett célországok megtalálásának elősegítésével enyhítené. A belső keresletre alapuló építőipar számára pedig az uniós források alapján tervezett mintegy 1800 milliárd forintnyi jövő évi megrendelés biztosíthatja a piacszűkülés megfordítását.

"Kormánynak, vállalkozásnak, polgárnak most egyaránt át kell állítania várakozásait a válság hatásaira. Ez a hirtelen váltás pszichikai értelemben pokoli nehéz, mégis annál sikeresebb lesz a válságkezelés, minél gyorsabban tudunk alkalmazkodni" - mondta a miniszter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Tőzsde: csökkenéssel nyitott New York

Pénteken csökkenéssel nyitottak a vezető New York-i tőzsdemutatók, mert a megkezdett lakásépítések száma miatti aggodalmat nem tudta ellensúlyozni a Honeywell International Inc, a Google Inc és az Advance Micro Devices Inc meggyőző profitjelentése.

hvg.hu Gazdaság

Dallara: a magyar bankrendszer nem sérülékeny

Nyugat-Európa és az Egyesült Államok felelős a jelenlegi pénzügyi válság kialakulásáért, ezért a Nyugatnak többet is kellene vállalnia a stabilitás megteremtésében, mint a feltörekvő országoknak – mondta Charles H. Dallara, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) vezérigazgatója.

hvg.hu Gazdaság

Nem tudja tovább húzni a magyar gazdaságot a külső kereslet

A világgazdasági folyamatok alapvetően rajzolják át a magyar gazdaság jövőjéről alkotott képet. A globális pénzügyi válság szeptember-októberben súlyosbodott, amely befektetők kockázati étvágyának visszaesését, a finanszírozási lehetőségek szűkülését eredményezte. A külső kereslet nem lesz képes tovább húzni magyar gazdaságot – állapítja meg az ICEG legfrissebb elemzése.

hvg.hu Gazdaság

Magyarországot államcsőd fenyegeti? Simor szerint nem

A Die Presse a teljes címlapját a szerinte összeomlás előtt álló magyar gazdaság gondjainak szenteli. A tekintélyes osztrák napilap úgy véli, régiónkban Magyarországon a legkiélezettebb a helyzet. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azonban azt nyilatkozta: az államcsőd bekövetkezésének valószínűsége gyakorlatilag nulla. Gazdaságunk sebezhető ugyan, de nemzetközi szervezetek vigyáznak ránk.

MTI Gazdaság

Szép nap virrad a tőzsdékre?

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok pénteken kezdetben megpróbálgatják izmaikat, a csütörtöki New York-i előretörés példájára, de később a nap folyamán izomláz várható. A befektetők még nem bíznak tartós fellendülésben.

hvg.hu Gazdaság

Válság vagy összeomlás: "mi a fene folyik itt?"

Az európai honpolgár, aki eddig bizonyos távolságtartással követte (ha követte) az angolszász pénzügyi rendszer egyre gyorsuló ütemű összeomlását, egy reggel arra ébred, hogy a hazai hírek hirtelen az ő bankjának túléléséről szólnak. Hogyan juthattunk idáig? Miért bünteti a piac azokat akik semmiről sem tehetnek?

MTI Gazdaság

Az IMF minden segítségre kész

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a brit Financial Times című lapnak adott nyilatkozatában közölte, hogy az IMF minden tőle telhetővel készen áll azon felzárkózó országok segítésére, melyek sebeket szereznek a globális pénzügyi bonyodalmak miatt. Ilyen sebeknek nevezte például a folyómérlegben jelentkező problémákat.

MTI Gazdaság

Fitch-igazgató: Magyarország nem Izland

Nem a költségvetési hiánycélok teljesítése feletti aggodalmat, hanem a globális piaci fejleményeket és a romló befektetői hangulatot tükrözi a magyar szuverén adósosztályzat kilátásának negatívra rontása - mondta pénteken Londonban a Fitch Ratings szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója, aki határozottan elvetette az izlandi és a magyarországi helyzetet összehasonlító vélekedéseket.

MTI Itthon

Gyurcsány: pénzügyi stabilitás mindenek fölött

A mostani helyzetben elsődleges a hazai pénzpiacon a pénzügyi stabilitás és finanszírozás biztosítása - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy a vezető pénzügyi, gazdasági szakemberekkel találkozott.

Leszavazta a Fidesz Karácsony parkolási javaslatát

Leszavazta a Fidesz Karácsony parkolási javaslatát

Putyinnal találkozik Oroszországban az észak-koreai diktátor

Putyinnal találkozik Oroszországban az észak-koreai diktátor

PRK: Örökkévalóság Részvénytársaság

PRK: Örökkévalóság Részvénytársaság

Már a hét évre megítélt uniós források harmadát lehívtuk

Már a hét évre megítélt uniós források harmadát lehívtuk

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét