szerző:
MTI

A kormány által átdolgozott, és szombaton az Országgyűlésnek beterjesztett költségvetési törvényjavaslat 895,1 milliárd forint államháztartási hiánycélt tűz ki 2009-re, a hiány 80,8 milliárd forinttal kisebb az eredeti tervezetnél.

Ennek következtében a nominális GDP a korábban feltételezett 29 ezer 110 milliárd forintról 28 ezer 490 milliárdra csökken, ami önmagában is kisebb hiánycélt indokolna.

Az átdolgozott költségvetési törvénytervezet a központi költségvetés 773,3 milliárd forintos hiányával, az önkormányzatok 134 milliárd forintos hiányával, a nyugdíjbiztosítási alap egyensúlyával és az egészségbiztosítási alap 6,7 milliárd forintos hiányával, valamint az elkülönített alapok 19 milliárd forintos többletével számol.

A központi költségvetés bevételi főösszege 62,2 milliárd forinttal 8457,93 milliárd forintra mérséklődik. Az új költségvetési törvényjavaslat 9231,27 milliárd forint kiadással számol, ami 144,5 milliárd forinttal alacsonyabb a korábbi előirányzatnál.

A kormány azért dolgozta át a jövő évi költségvetés tervezetét, mert jelentősen megváltoztak a teljesülést meghatározó külső és belső gazdasági feltételek. Az eredeti javaslatban prognosztizált 3,0 százalékos gazdasági növekedés helyett az új változat 1,2 százalékos növekedéssel, a 4,3 százalékos infláció helyett pedig 3,9 százalékkal számol a mostani változat.

Az utóbbi időben kibontakozott pénzpiaci válság elleni védekezés jegyében a kormány a GDP-arányos deficit célt is csökkentette, a korábbi változatban előirányzott 3,4 százalékról 2,9 százalékra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Veres: új költségvetést készít a Pénzügyminisztérium

A Pénzügyminisztérium a pénzpiaci válság miatt új költségvetési tervezetet készít, amelyben a GDP 2009. évi, 3 százalékos növekedési prognózisát és a 4,3 százalékos inflációs prognózist is kénytelen újraszámolni - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

MTI Itthon

Hétfőn nyújtják be az átdolgozott költségvetést

A kormány a várhatóan hétfőn nyújtja be az átdolgozott 2009-es költségvetési tervet az Országgyűlésnek - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán. Hozzátette: a büdzsé új terve már tartalmazza az új makropálya számait.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Fejére állt a világ, új költségvetés kell – Veres be is ígérte

A Pénzügyminisztérium a pénzpiaci válság miatt új költségvetési tervezetet készít, amelyben a GDP 2009. évi 3 százalékos növekedési prognózisát és a 4,3 százalékos inflációs prognózist is kénytelen újraszámolni – mondta Veres János csütörtökön az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Elutasították a fegyverrel szökő eltélt panaszát

Elutasították a fegyverrel szökő eltélt panaszát

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?