szerző:
MTI

Az euróövezetben novemberben átlagosan 2,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly novemberben, jelentették az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként. Az elemzők 2,4 százalékot vártak novemberről.

A munkanélküliség októberben 7,7 százalékra nőtt az euróövezetben a szeptemberi 7,5 százalékról, jelentették szintén pénteken. Az elemzők 7,6 százalékot vártak októberről.

Novemberben a legnagyobb ütemben csökkent az infláció a közös statisztika 1997-es kezdete óta. Előzőleg, októberben stagnáltak a fogyasztói árak az euróövezetben az előző hónaphoz képest, és 3,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly októberben. Szeptemberben 3,6 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

Elemzők szerint az infláció novemberi csökkenése még nem a recesszió jele, hanem a kőolaj és az élelmiszerek meredek világpiaci olcsóbbodásának a következménye. Mindazonáltal előbb-utóbb a kereslethiány is nyomni fogja az árakat. Ezt jelezték az euróövezeti beszerzőmenedzser-mutatók előzetes novemberi adatai a múlt héten. Mind a kibocsátás, mind az új megrendelések mutatói akkora zuhanást jeleztek az előző hónaphoz képest mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatásokban, mint a felmérés tízéves történetében még soha.

A feldolgozóiparban ezt mind a beszerzési árak, mind a termelői árak csökkenése kísérte. A szolgáltatásokban a bekerülési árak még emelkedtek - annál rosszabb a szolgáltatóknak, hogy a kibocsátási áraikat viszont már kénytelenek voltak csökkenteni, az apadó kereslet, a fogyatkozó megrendelések miatt. A keresletre nézve nem jó előjel a munkanélküliség hirtelen növekedése sem.

Ha a kőolaj ára is a mostani szinten marad, jövőre példátlanul alacsonyra, az év közepére akár 1 százalék alá is enyhülhet a tizenkét havi infláció az euróövezetben, mondják elemzők. Ez úgyszólván "kötelezővé" fogja tenni a további kamatcsökkentéseket az Európai Központi Bank (EKB) számára, amelynek legföljebb 2 százalékos tizenkét havi inflációt kell folyamatosan megcéloznia. A legközelebbi enyhítés jövő héten esedékes, újabb fél százalékpontos vagy akár nagyobb arányban, mondták piaci elemzők pénteken.

Az irányzatot jól jelzi Németország: ott már novemberben az EKB riadószáma alá, 1,4 százalékra csökkent a tizenkét havi infláció az októberi 2,4 százalékról, miután tavaly április óta makacsul a 2 százalékos riadóküszöb fölött volt.

Az euróövezetben júniusban és júliusban tetőzött a tizenkét havi infláció, 4,0-4,0 százalékon. Ez rekord volt a közös statisztika 1997-es bevezetése óta. Az ütem tavaly szeptember óta van az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célja fölött. A rekordra tekintettel az EKB, egyéves szünet után, július elején negyed százalékponttal 4,25 százalékra emelte az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A döntés azonban nem bizonyult életképesnek, miután hamarosan felgyorsult a nemzetközi pénzügyi válság, súlyos reálgazdasági következményekkel fenyegetve. Az EKB már október elején kénytelen volt meredek enyhítésbe kezdeni a mértékadó központi bankok egyeztetett, egyidejű kamatcsökkentése keretében, és mostanáig két lépésben 3,25 százalékra vitte le alapkamatát.

Az euróövezet gazdasági teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedhez képest. A második negyedben is 0,2 százalékos visszaesést mértek az előző negyedévhez képest. Két egymást követő negyedévi visszaesés recessziót jelent, ilyen még soha nem fordult elő az 1999-ben megalakult euróövezet történetében.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az euróövezet átlagos GDP-növekedése 0,7 százalékosra lassult a második negyedévi 1,4 százalékról. Az elemzők 0,1 százalékos negyedéves visszaesést és 0,7 százalékos éves összehasonlítású növekedést vártak a harmadik negyedévről.

Az EU statisztikai hivatalában már ismert adatok szerint a gazdasági növekedés, éves összehasonlításban, Németországban 0,8 százalékra lassult a második negyedévi 1,9 százalékról, Franciaországban 0,6 százalékra 1,2 százalékról, Spanyolországban 0,9 százalékra 1,8 százalékról, Nagy-Britanniában 0,3 százalékra 1,5 százalékról, Hollandiában 1,8 százalékra 3,0 százalékról, Belgiumban 1,2 százalékra 1,9 százalékról, Ausztriában 1,5 százalékra 2,0 százalékról, Görögországban 3,1 százalékra 3,6 százalékról, Magyarországon 1,0 százalékra 1,6 százalékról, Szlovákiában 7,1 százalékra 7,9 százalékról. Olaszországban 0,9 százalékos visszaesés volt éves szinten is a második negyedévi, 0,2 százalékos GDP-csökkenés után, rajta kívül még Észtországban volt éves szintű visszaesés, 3,3 százalékos a második negyedévi, 1,1 százalékos rosszabbodás után, és Lettországban 4,2 százalékos éves szintű visszaesés követte a második negyedévi, 0,1 százalékos növekedést.

Az egész EU-ban csak Csehországban gyorsult az éves szintű gazdasági növekedés: 4,7 százalékra a második negyedévi 4,6 százalékról. Az előző negyedévhez mért, egymást követő második negyedévi visszaesésre tekintettel a harmadik negyed után recesszióban volt Németország, Észtország és Olaszország, illetve afelé haladt - még csak egy negyedévi visszaeséssel - Spanyolország, Magyarország és Nagy-Britannia.

Az egész EU összesített GDP-je a harmadik negyedévben 0,2 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest, miután a második negyedben stagnált. Éves összehasonlításban a növekedés 0,8 százalékosra lassult a második negyedévi 1,7 százalékról.

Az Európai Bizottság e hónap elején 1,2 százalékra rontotta az euróövezet idei gazdasági növekedésére szóló előrejelzését a tavaszi előrejelzésében jósolt 1,7 százalékról. Jövőre 0,1 százalékos évi átlagos GDP-növekedést valószínűsít az euróövezetnek, a tavasszal jelzett 1,5 százalék helyett, 2010-re 0,9 százalékos növekedést tart valószínűnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Brit iparosok: a vártnál is mélyebb és hosszabb recesszió jön

Drámai mértékben romlott az üzleti klíma Nagy-Britanniában az elmúlt két hónapban, és ez a vártnál mélyebb és hosszabb, 2009 egészére átnyúló recessziót fog okozni, áll a Brit Iparszövetség (CBI) hétfőn kiadott legújabb előrejelzésében, amely szerint az állástalanok száma megközelíti a 3 milliót.

MTI Gazdaság

Magyarország egyetlen esélye az export a recesszió ellen

Az exportorientáció növelése Magyarország egyetlen esélye a recesszió legyőzésére - mondta Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének igazgatója a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) az Európai Unió (EU) jövőjéről rendezett konferenciáján.

MTI Gazdaság

OECD: a 80-as évek óta a legsúlyosabb recesszió vár ránk

A pénzügyi válság az 1980-as évek eleje óta a legsúlyosabb recesszióba fogja sodorni a fejlett ipari országokat – áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott fél éves elemzésében. Eszerint magyar gazdaság recesszióba süllyed jövőre, a többi közép-és kelet-európai ország gazdasága lassúbb tempóra vált, de azért növekedni fog.

MTI Gazdaság

Recesszióba fordult a japán gazdaság

Recesszióban van a japán gazdaság – jelentette be hétfőn Joszano Kaoru japán gazdasági miniszter, aki szerint a gazdaság zsugorodása folytatódni fog a belső és külső kereslet csökkenése miatt.

MTI Gazdaság

Recesszióba süllyedt Németország

Csökkent a harmadik negyedévi németországi GDP a második negyedévhez képest. A német gazdaság ezzel recesszióba süllyedt, öt éve először.

Álnéven próbál ismerkedni a miskolci édesanyát összeverő exkatona

Álnéven próbál ismerkedni a miskolci édesanyát összeverő exkatona

Másfél év alatt már az ötödik sajtófőnökét fogyasztja Kásler

Másfél év alatt már az ötödik sajtófőnökét fogyasztja Kásler

Hiába pedzegette Trump a Twitteren az újabb találkozót, Kim Dzsong Un nem akar újabb csúcsot

Hiába pedzegette Trump a Twitteren az újabb találkozót, Kim Dzsong Un nem akar újabb csúcsot

Gejzírként lövellte a vizet a Jupiter Európa nevű holdja

Gejzírként lövellte a vizet a Jupiter Európa nevű holdja

A Me Too berúgta a Katona József Színház ajtaját

A Me Too berúgta a Katona József Színház ajtaját

Paks II.: 2029 lehet az új céldátum

Paks II.: 2029 lehet az új céldátum