szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pénteken az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint.

A budapesti bankközi devizapiacon pénteken délután negyed ötkor 259,20/40 volt az euró árfolyama a csütörtöki 260,25/50 forint, a délelőtti 260,20/40 forint után.

Az ügyletek döntő többsége szűk tartományban, 259 és 260 forint között született. A piac a várakozásoknak megfelelően - a csütörtöki amerikai ünnepnap után és a hétvége előtt - csendes maradt, a forint árfolyamalakulására a lengyel deviza erősödése volt hatással.

A nemzetközi piacokon az eurónak ismételten nem sikerült átlépnie az 1,30 dolláros küszöböt, gyengülni kezdett, és egészen 1,27-ig mérséklődött. A dollár így a forinttal szemben is erősödött: az amerikai deviza árfolyama 204,00/20 forint a csütörtöki 201,75/202,00 forint után.

A forintpiacon a tartalékolási periódus utolsó napján a bőséges likviditás eredményeként nem változott, azaz 10,70/80 százalék körül alakult az egynapos finanszírozási (O/N) kamat szintje.

Az állampapírok másodpiacán tovább folytatódott a hozamcsökkenés.  Az előző napok látványos hozamesése nyomán a piac kezdi visszanyerni "életkedvét". Bár a bankközi adásvétel még nem indult meg, brókereken keresztül, megbízások révén már egyre komolyabb ügyleteket kötnek - elsősorban magyar nagyvállalatok szerepelnek a megbízók között. 

A jelek szerint már megváltak kötvényeiktől mindazok a külföldi befektetők, akik erre "különösen erős késztetést éreztek", és már a vételi oldalon is találkozni lehet külföldi megbízókkal. A pénteki kereskedés a kilengéseket tompító derivatív, kamatcsere ügyletek esetében 15-20 bázispontos, az állampapír kamatoknál újabb 30 bázispontos csökkenést hozott, így szűkült a két hozam közti rés, a "kamat-spread" is. 

A kereskedők elmondták, hogy sikeresnek ítélik az előírt tartalékolási ráta csökkentését, mert ennek nyomán érzékelhetően nőtt a likviditás, főként a takarékszövetkezetek aktivitása javult.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Emelkedéssel zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 517,10 pontos, 4,25 százalékos emelkedéssel, 12 694,74 ponton zárt pénteken.

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen