szerző:
hvg.hu

Az októberi történelmi mélypont után novemberben tovább zuhant a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke, amely elsősorban az üzleti várakozások esésének következménye – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az Európai Unió támogatásával készített felmérése. A fogyasztói várakozások viszont novemberben már csak keveset romlottak. Igaz ennyire pesszimista csak a Bokros-csomag idején volt a lakosság.

Az iparban tovább romlott az előző időszak termelésének és különösen a következő időszak kilátásainak megítélése. Nagyfokú elégedetlenség tükröződik a rendelésállományokkal, ezen belül az exportrendelésekkel kapcsolatos véleményekben. Lényegesen kedvezőtlenebbé vált a foglakoztatási szándék. A saját termelésű készletek szintje viszont mérséklődött. A vállalati tervek összegzése alapján jövőre a beruházási kiadások várhatóan nominálisan is csökkennek az ideihez képest.

Az építőiparban, a kereskedelemben és a szolgáltatások körében az év első kétharmadában, ha lassan is és többnyire rendkívül pesszimista szinthez képest, de javultak a várakozások. Ez ősszel megváltozott. A novemberi építőipari felmérés a termelési helyzet és a rendelésállomány értékelésének kisebb, míg a foglalkoztatási szándék igen jelentős romlását, összességében a valaha mért legpesszimistább helyzetértékelést jelzi.

Novemberben a kereskedelmi bizalmi index is sok éve nem tapasztalt mértékű mélységbe csökkent. A rendelések várható alakulására vonatkozó várakozások kiugróan, az eladási pozíció ennél jóval kisebb mértékben, a készletszint megítélése csupán enyhén romlott.

A szolgáltató szférában az októberi visszaesést novemberben valóságos zuhanás követte, így a mutató ez utóbbi hónapban elérte „történelmi” mélypontját. A várható forgalom és az üzletmenet megítélése jelentősen, a közeljövőre vonatkozó létszámvárakozások ennél valamivel kisebb mértékben romlottak.

Az áremelési tervek az iparban nem változtak, a kereskedelemben mérséklődtek, az építőiparban pedig drasztikusan csökkentek. Ez utóbbi ágazatban immár az árcsökkentést tervezők vannak szignifikáns többségben. A fogyasztók inflációs várakozása tavasz óta javul, ez októberben átmenetileg megváltozott, majd novemberben folytatódott a kedvező tendencia.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése e felmérések történetében még soha és egyetlen ágazatban sem volt ilyen alacsony szinten. A fogyasztók véleménye azonban októberhez képest már alig romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke 2008-ban az első kéthavi stagnálás, majd az azt követő háromhavi visszaesést követően májustól szeptemberig lassú növekedést mutatott. Októberben a mutató értéke drámaian, majd novemberben kissé csökkent, ezzel a mutató idei legkisebb értékére esett. A lakosság saját pénzügyi helyzetére és rövid távú megtakarítási képességére vonatkozó várakozásai alig változtak. Markánsan pesszimistábbak lettek viszont az emberek a várható munkanélküliséggel kapcsolatban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

OECD: a 80-as évek óta a legsúlyosabb recesszió vár ránk

A pénzügyi válság az 1980-as évek eleje óta a legsúlyosabb recesszióba fogja sodorni a fejlett ipari országokat – áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott fél éves elemzésében. Eszerint magyar gazdaság recesszióba süllyed jövőre, a többi közép-és kelet-európai ország gazdasága lassúbb tempóra vált, de azért növekedni fog.

hvg.hu Gazdaság

GKI: soha nem látott pesszimizmus

Októberben történelmi mélypontjára zuhant a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint az üzleti várakozások soha nem látott pesszimizmust tükröznek, a fogyasztók viszont idén áprilisban – a kormánykoalíció felbomlása után – még a mostaninál is feketébben látták a jövőt.

MTI Gazdaság

Magyarország egyetlen esélye az export a recesszió ellen

Az exportorientáció növelése Magyarország egyetlen esélye a recesszió legyőzésére - mondta Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének igazgatója a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) az Európai Unió (EU) jövőjéről rendezett konferenciáján.

MTI Gazdaság

A GKI 2009-ben 0,5 százalékos bővülést vár

Jelentősen rontott szeptemberi prognózisán a GKI Gazdaságkutató Zrt., az idén a korábban várt 2,7 százalékos gazdasági növekedéssel szemben 2,0 százalékos, jövőre 3 százalékos helyett csak 0,5 százalékos bővülést várnak.

hvg.hu Gazdaság

GKI: szűkülő exportlehetőségek

A magyar gazdaság teljesen új pályára áll, aminek a fő jellemzői a belső és külső pénzügyi egyensúly vártnál jobb, de kényszerű javulása, stagnáló gazdaság, növekvő munkanélküliség, csökkenő infláció – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

Most akkor túl drága volt vagy megéri majd az árát a Puskás Aréna?

Most akkor túl drága volt vagy megéri majd az árát a Puskás Aréna?

Jövőre változhat a kata, Parragh Lászlónak is ráhatása lesz

Jövőre változhat a kata, Parragh Lászlónak is ráhatása lesz

Itt az új Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák

Itt az új Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák

Révész: Mikor árulta Horn Gyula a hazát?

Révész: Mikor árulta Horn Gyula a hazát?

Kocsis Györgyi: Levegőt!

Kocsis Györgyi: Levegőt!

Netes szupersztár lett egy kiskutya, akinek egy farok nőtt a homlokára

Netes szupersztár lett egy kiskutya, akinek egy farok nőtt a homlokára