szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Októberben az ipari termelői árak az előző havinál 3,4 százalékkal, míg az egy évvel korábbiaknál 7,8 százalékkal voltak magasabbak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A közlemény szerint az ipar belföldi értékesítési árai októberben 1,2 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, míg az egy évvel korábbihoz képest 13,2 százalékkal emelkedtek.

A KSH adatai alapján az ipari exportértékesítés árai szeptemberhez képest 5,1 százalékkal, míg az egy évvel korábbinál 3,8 százalékkal voltak magasabbak. Az előző hónaphoz mért exportértékesítési árindexet nagymértékben befolyásolta a forint főbb devizákkal szembeni árfolyamváltozása.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai októberben - a múlt hónapban mért értékkel megegyezően - 0,3 százalékkal emelkedtek szeptemberhez képest. A legnagyobb mértékű, 2,9 százalékos árnövekedés októberben a járműgyártásban következett be, aminek hátterében a több járműipari szakágazatban is megfigyelhető áremelkedés áll.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás árai októberben 3,1 százalékkal nőttek, elsősorban az október 1-jétől érvényesített gázáremelés következtében.

Egy éves összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve a legnagyobb mértékben, 27,9 százalékkal a kőolaj-feldolgozás árai növekedtek, míg a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás árai 22,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül októberben az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,4 százalékos, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,1 százalékos, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 0,7 százalékos havi áremelkedés jelentkezett.

A KSH adatai szerint az ipar forintban mért exportértékesítési árai októberben az előző hónaphoz képest 5,1 százalékkal, 12 havi összehasonlításban 3,8 százalékkal emelkedtek. A magyar fizetőeszköz egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 7,2 százalékkal, a dollárhoz képest 15,4 százalékkal, a 2007. októberivel összevetve az euróhoz mérten 2,9 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva pedig 9,6 százalékkal gyengült.

Az idei év szeptemberében az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal, a 2007. szeptemberivel összehasonlítva 12,8 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés árai a 2008. augusztusihoz viszonyítva 1,9 százalékkal voltak magasabbak, az egy évvel korábbiakhoz mérten azonban 1,3 százalékkal csökkentek. A belföldi és az exportár-változás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havinál 1,2 százalékkal voltak magasabbak, míg 12 havi összehasonlításban 4,7 százalékkal emelkedtek.

Tavaly októberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal, a 2006. októberivel összehasonlítva pedig 4 százalékkal emelkedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbiaknál 5,7 százalékkal voltak alacsonyabbak. A belföldi- és az exportár-változás eredőjeként az ipari termelői árak az előző hónapinál 0,3 százalékkal voltak magasabbak, míg a 2006. októberihez képest 1,4 százalékkal csökkentek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre