szerző:
MTI

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén októberben 16,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 32,6 százalékkal esett vissza, az élő állatoké és állati termékeké 7,4 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az idén az első tíz hónapban a mezőgazdasági termelői árak 2,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Ez a növényi termékek árszínvonalának 6,8 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és az állati termékek árainak 16,1 százalékos növekedéséből adódott. Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén szeptemberben 8,8 százalékkal csökkent a 2007. szeptemberihez képest.

Tavaly októberben a mezőgazdasági termelői árak 34,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, ezen belül a növényi termékek ára 63,1 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 6,7 százalékkal nőtt.

Az idén októberben a gabonafélék termelői ára az előző év októberéhez viszonyítva 44,3 százalékkal csökkent. A búza felvásárlási átlagára ebben a hónapban 35,7 forint/kilogramm volt - az első félévre jellemző magas árszínvonal után júliusban, a betakarítás kezdetekor esett le 37,5 Ft/kg-ra, azóta csak kismértékben változott. Eközben a kukorica ára augusztusban még 35,5 forint volt kilogrammonként, ez októberre 25,5 forintra csökkent. A KSH megjegyzi, hogy a kukorica értékesítésének jelentős része októberben és novemberben történik.

Az olajos növények termelői ára októberben 15,2 százalékkal csökkent 2007 októberéhez képest, ezen belül a napraforgómag átlagára a nyári, 100 forint/kilogramm feletti árról októberre 76,5 forintra mérséklődött. A burgonya termelői ára az előző év azonos hónapjához képest 25 százalékkal csökkent.

A zöldségfélék termelői ára tavaly októberhez viszonyítva 3,1 százalékkal nőtt. A jelentősebb termékek közül a zöldpaprika és a paradicsompaprika ára emelkedett, 24,7, illetve 3,2 százalékkal, a kisebb súlyú leveszöldségeké, mint például a sárgarépáé és a petrezselyemgyökéré mérséklődött, 8,5, illetve 29,7 százalékkal.

A gyümölcsök 41,8 százalékos termelőiár-csökkenését két termék határozta meg. Az egyik az alma, amelynek ára a felvásárolt mennyiség volumenének nagy mértékű növekedése következtében 66,1, százalékkal esett tavaly októberhez képest. (Az alma felvásárlási ára októberben 15,4 forint/kilogramm volt, ezt döntő mértékben az ipari felhasználásra kerülő termék áralakulása határozta meg.) A másik, jelentős súlyú termék a borszőlő volt, amelynek termelői ára 21,5 százalékkal csökkent előző év azonos időszakához képest.

A vágóállatok termelői árainak 12,6 százalékos növekedése a vágósertés árának 25,5 százalékos, a vágóbaromfi árának 1,5 százalékos, illetve a vágómarha árának 2,8 százalékos emelkedéséből adódott. Az állati termékek árainak 0,6 százalékos csökkenésén belül a tavaly októberihez viszonyítva az étkezési tyúktojás termelői ára 5,5 százalékkal nőtt, a tejé 2,8 százalékkal csökkent. A tej felvásárlási ára a januári literenként 96,5 forintos csúcs után októberben 76,7 forintra mérséklődött.

Az idén az első tíz hónapban a gabonafélék termelői átlagára 10,3 százalékkal csökkent 2007 azonos időszakához képest. Az ipari növények ára az első tíz hónapban 11,4 százalékkal haladta meg a 2007 január-októberit. A burgonya ára ugyanebben az időszakban 12,4 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 8,9 százalékkal nőtt, a gyümölcsöké 21,1 százalékkal csökkent 2007 azonos időszakához mérten.

A vágóállatok termelői árai 15,0 százalékkal nőttek a 2007 január-októberihez képest. Jelentős árnövekedést regisztráltak a vágóbaromfinál (17,9 százalék) és a vágósertésnél (16,0 százalék); a vágómarha esetében viszont csak csekély mértékben, 2,6 százalékkal nőttek az árak. Az előző év első tíz hónapjához képest az állati termékek termelői árai átlagosan 17,7 százalékkal emelkedtek, ezen belül a tej termelői ára 19,1, az étkezési tyúktojásé 15,3 százalékkal.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

Uniós agráralku: Magyarország jobban jár

Az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei megállapodtak azokban az intézkedésekben, amelyekkel kiegészítik és korszerűsítik az évtized elején életbe lépett mezőgazdasági reformokat.

MTI Gazdaság

Magyarország jelentkezett az új agrártámogatási rendszerbe

Magyarország a hónap elején hivatalosan is eljuttatta jelentkezési kérelmét Brüsszelbe az Egységes Mezőgazdasági Támogatási Rendszerhez, az SPS-hez való jövő év eleji csatlakozás érdekében - közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

MTI Gazdaság

Az elmúlt hat hónapban vágtat az agrárinfláció

A mezőgazdasági termelői árak júliusban 12,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A növényi termékek árszínvonala 8,1 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké pedig 17,6 százalékkal nőtt.

Nem is tudja, mit kockáztat, ha nem mossa rendesen a fogát

Nem is tudja, mit kockáztat, ha nem mossa rendesen a fogát

Lebukott az egyik leghíresebb vegán youtuber, évek óta átvágta a követőit

Lebukott az egyik leghíresebb vegán youtuber, évek óta átvágta a követőit

Évszaknyit is változik most egy nap alatt a hőmérséklet

Évszaknyit is változik most egy nap alatt a hőmérséklet

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

Újabb fogolyszökés Budapesten

Újabb fogolyszökés Budapesten

Egész büszkén feszít Lewis Hamilton egy kakukktojásnak tűnő autó mellett

Egész büszkén feszít Lewis Hamilton egy kakukktojásnak tűnő autó mellett