szerző:
MTI

Jövőre 30 százalékkal csökken a Gazprom gázeladásból származó európai bevétele. A becslést a Vedomosztyi című orosz üzleti napilap közölte az állami cég egyik név nélkül idézett illetékesére hivatkozva.

A várt bevételcsökkenést az átlagosnál melegebb időjárás, valamint a kőolaj globális árának az esése okozza. A Gazprom európai gázeladási ára hat hónappal követi a kőolaj árát. A kőolaj ára mintegy 100 dollárral esett azóta, hogy júliusban rekordszinten állt.

Januártól a kivitel fenntartása érdekében Oroszországban csökkentik a kőolaj exportvámját, az új tarifa 119,1 dollár lesz tonnánként, ami 38 százalékos csökkentés a jelenlegi 192,1 dollárhoz képest, mondta egy kormánytisztviselő a Reuters hírügynökségnek.

Oroszország a világ második legnagyobb olajtermelője. Az export azonban veszteségessé vált, mert az energiahordozó árának a jelentős csökkenése mellett nem változott a magas exportvám.

Az orosz pénzügyminisztérium korábban kéthavonta vizsgálta felül az exportvámot. Ezzel a gyakorlattal novemberben hagyott fel a minisztérium, és most már havonta változtat a szinten.

Erre az olajtermelők nyomására került sor. Az ágazati cégek ugyanis kilátásba helyezték, hogy ha a kormány nem lép az exportvám kérdésében, akár le is állíthatják a veszteségessé vált olajkivitelt.

Oroszország napi 3,7 millió hordó kőolajat exportált novemberben a Transneft vezetékhálózatán, 12 százalékkal kevesebbet, mint októberben. Az orosz olajtermelés napi átlagban 9,82 millió hordó volt a múlt hónapban, 0,4 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban.

Ezzel az első tizenegy hónapban Oroszország kőolajtermelése napi átlagban 9,79 millió hordó volt, összesen 447,364 millió tonna, 0,5 százalékkal kevesebb a tavalyi első tizenegy havinál.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

Oroszország jelentős OPEC termeléscsökkentést vár

Az orosz energiaügyi miniszter szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) "jelentős" termeléscsökkentésre készül, és az idén az orosz olajtermelés is valószínűleg visszaesik. Szergej Smatko az OPEC képviselőivel folytatott moszkvai tárgyalásai után nyilatkozott újságíróknak.

MTI Gazdaság

Oroszországot leminősítette a Standard and Poors

Az S&P hétfői londoni bejelentése szerint az eddigi "BBB plusz/A-2"-ről "BBB/A-3"-ra változik az orosz devizaadós-kockázati osztályzat, a hosszú futamú rubeladósság besorolása pedig az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról átkerül a közepes befektetői sávba, "BBB plusz" osztályzattal.

MTI Gazdaság

Az oroszok 2015-re ígérik a Déli Áramlatot

Oroszország garantálja, hogy a Gazprom gázipari vállalat és partnerei 2015-re elkészülnek a Déli Áramlat gázvezeték megépítésével, mondta szerdán Szerbia energiaügyi minisztere, Petar Skundric. Ez két évvel későbbi az eredeti tervnél, jegyezte meg az AP hírügynökség.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Oroszország a gázcsap elzárásával fenyegetőzik

Oroszország csökkenteni fogja az Ukrajnán át szállított gáz mennyiségét, ha Kijev nem fizeti ki adósságait és nem teljesíti Oroszország Európával szembeni gázszállítási kötelezettségeit, vagyis a Nyugat-Európába szánt gázból vesz le saját céljaira, amint erre tavaly volt példa – mondta egyebek között Vlagyimir Putyin kormányfő csütörtökön egy élő tévéadásban.

MTI Gazdaság

A Moodys rontotta Oroszország kilátását

A felminősítés lehetőségére utaló pozitívról stabilra vette vissza Oroszország szuverén adósbesorolásainak kilátást pénteken a Moody's Investors Service, az ország külső likviditási pozíciójára nehezedő, megnövekedett nyomásra hivatkozva.

MTI Gazdaság

Évtizedek után először csökken az orosz olajtermelés

Novemberben Oroszország napi 3,7 millió hordó kőolajat exportált a Transneft vezetékhálózatán, 12 százalékkal kevesebbet, mint októberben, közölték az orosz energiaügyi minisztériumban kedden. Az orosz olajtermelés napi átlagban 9,82 millió hordó volt a múlt hónapban, 0,4 százalékkal kevesebb, mint októberben.

MTI Gazdaság

Oroszország recesszióban van

Az orosz gazdaság már gyakorlatilag recesszióban van, amely két negyedévnél tovább is húzódhat, nyilatkozta pénteken Andrej Klepacs orosz gazdasági miniszterhelyettes. Klepacs az első kormánytag, aki elismeri, hogy Oroszország gazdasági problémákkal küzd.

Szalai Erzsébet: A Fidesz és a hatalom konvertálása

Szalai Erzsébet: A Fidesz és a hatalom konvertálása

Nyitva hagyta a kocsiajtót, mire visszaért, egy koala mászott a hátsó ülésre – videó

Nyitva hagyta a kocsiajtót, mire visszaért, egy koala mászott a hátsó ülésre – videó

Túl olcsó tejet árul egy üzlet a terméktanács szerint

Túl olcsó tejet árul egy üzlet a terméktanács szerint

"Országos vészhelyzet fenyeget a no-deal Brexit miatt"

"Országos vészhelyzet fenyeget a no-deal Brexit miatt"

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

14,5 milliárd forinttól eshet el Magyarország Donald Trump miatt

14,5 milliárd forinttól eshet el Magyarország Donald Trump miatt