szerző:
hvg.hu

A bankszektort is érintő globális pénzügyi válság még javában tart, és a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a bankok sikeres működéséhez teljesen új irányokat kell szabni. Az operatív változtatások azonban nem elegendőek. Csak azok a bankok lehetnek sikeresek a válság után, amelyek a leggyorsabban és leghihetőbben szerzik vissza az emberek elvesztett bizalmát – állítja az A.T. Kearney stratégiai tanácsadó cég tanulmánya.

© AP
A globális pénzügyi válság rendkívül gyorsan átterjedt a feltörekvő piacokra. Magyarország hamar a nemzetközi figyelem középpontjában találta magát, és a forint összeomlását vagy akár az államcsődöt is előrevetítő vészforgatókönyvek készültek. A bankközi devizapiacok forrásai elapadtak, a finanszírozási költségek megnövekedtek. Mindezek a már meglévő ügyfélhitel-állomány finanszírozását és a jövőbeli kihelyezési lehetőségeket is nagymértékben befolyásolják.

„A pénzügyi válság komoly csapást jelent a bankszektor jövedelmezőségére nézve, de a helyzet korántsem kilátástalan” – vélekedik Frank Klausz, az A.T. Kearney magyarországi igazgatója. „Azok a pénzintézetek, amelyek gyorsan és hatékonyan tudnak alkalmazkodni az új környezethez, képesek lesznek továbbra is nyereségesen működni.”

A bankok ismét sikeresen fognak működni, de valószínűleg a saját tőke magasabb szintje és alacsonyabb megtérülés mellett. A tőkepiacok újra erőre kapnak és megfiatalodnak, de már erősen megváltozott szabályozói környezetben. Mindemellett a jövőben a pénzügyi világra gyanakvással fognak tekinteni a vevők, az üzletfelek és a szabályozók egyaránt. Így a bankokra szigorúbb kockázatkezelés, hatékonyság javítás és átgondoltabb vevőkezelés vár.

A válság nagyságát és hatásait még ma sem lehet pontosan meghatározni, néhány tanulság azonban már levonható. Először is a szabályozók és törvényhozók teljes átláthatóságot fognak követelni a bankok mérlegét illetően – szinte lehetetlen lesz kölcsönöket mérlegen kívül helyezni, és a hitel közvetlenül eladásra történő megteremtése minden bizonnyal szintén nem lesz lehetséges. A tőkeellátottság aránya várhatóan növekszik, és az átlag feletti hozamok elérése még inkább megnehezedik. Az első fizetési részlet és a biztosítékok szabályai szigorodni fognak. A subprime hitelekhez hasonló magas kockázatú és magas jövedelmezőségű üzleteket valószínűleg csak kifejezett elhatárolással lehet folytatni. Bármiféle kreatívnak vagy innovatívnak tekinthető banki termék rosszalló tekintetekkel fog találkozni.

Mindezek azt sugallják, hogy a banküzlet várhatóan kevésbé lesz nyereséges és kockázatos, és sokkal inkább közmű típusú szolgáltatást fog nyújtani. Az új jelszavak a biztonság és a stabilitás lesznek.

Az elmúlt évtized folyamán a bankok jelentősen növelték részesedésüket a világszerte megtermelt vállalati profitokból. A hitelek csökkenő volumene, a kisebb tőkepiaci aktivitás és a továbbra is szűkülő árrés csökkenteni fogja a bankok számára hosszútávon elérhető nyereséget. A megnövekedett tőkemegfelelési mutatókból adódó alacsonyabb hitellel történő finanszírozás tovább csökkenti a bankok jelenlegi nyereségszintjét. A bankok saját tőkére vonatkozó megtérülése a jelenlegi 20 százalékról 10-15 százalékra esik.

A banki iparág mindezidáig ellenállt a globális koncentráció szélesebb trendjének, és kevés a bizonyíték arra, hogy a növekvő konszolidáció a nyereség növekedéséhez vezet. Mindazonáltal a krízis várhatóan iparági egyesülési hullámot fog elindítani az elkövetkező években. Ki lehet használni a konszolidációs hullámból eredő egyesülési és felvásárlási lehetőségeket, és bátorítani lehet a kisebb, kevésbé kockázatos akvizíciókat is. Az életképes stratégiák között szerepelhet a célzott ügyfélszerzés vagy a szelektív terjeszkedés is.

A következő időszakban a kormányok nagybefektetőként aktív szerepet vállalhatnak a bankszektorban is. Ennek során a közösségekkel való kapcsolatok elősegítését fogják szorgalmazni. A jövőben azok a bankok lehetnek sikeresek, amelyek társadalmilag felelősen gondolkodó vállalat képét alakítják ki magukról: erőfeszítéseket tesznek a sebezhető adósok végrehajtásának elkerülésére, megfékezik a vállalati felső vezetés fizetését és bónuszait, valamint lépéseket tesznek, hogy oktassák ügyfeleiket a bankolás szerepéről és kockázatairól.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

MNB: óvatosabbak lettek a bankok

Októberben jelentősen csökkent a kéthetes MNB-kötvények átlagállománya, miközben a hitelintézetek egynapos betéteinek átlagállománya csaknem 302 milliárd forinttal emelkedett, amelynek hátterében a bankok fokozottan óvatos likviditáskezelése áll - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MTI Gazdaság

A Világbank pesszimista jóslata jövőre

A Világbank szerint a világgazdaság jövő évi növekedése nem éri majd el az egy százalékot sem és várható, hogy a világkereskedelem - mennyiségben számolva - 2,1 százalékkal visszaesik - erre, ha teljesül, negyed század óta nem volt példa.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az IMF is kérte a bankrendszer támogatását

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön jóváhagyta a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó 12,3 milliárd eurós (15,7 milliárd dolláros) készenléti hitelkeretet. Bár a pénzügyi támogatás igénybevételének kitétele csak a hiánycsökkentés volt, az IMF kérte a bankrendszer támogatását és az infláció elleni fellépést is.

MTI Gazdaság

A Világbank újabb uniós országoknak kész segíteni

A Világbank újabb uniós tagországokon kész segíteni, ha szükség lesz rá - mondta Sipos Sándor, a Világbank uniós ügyekért felelős megbízottja. Az irodavezető szerint a kis, önálló valutával rendelkező államok vannak veszélyben.

MTI Gazdaság

Az IMF vezérigazgatója kötelezné a bankokat a hitelezésre

A világgazdasági növekedés 2009 végén fog újra megindulni, de a pénzügyi világban az "újabb katasztrófák kockázata" továbbra is fennáll - véli Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a Le Parisien című párizsi napilapban pénteken megjelent interjúban.

hvg.hu Gazdaság

Bankmentő csomag: mi változzon?

Ma tűzi napirendre az országgyűlés második körben a bankmentő csomagként elhíresült kezdeményezés módisító javaslatait. A csomagot korábban nem fogadták túl lelkesen az érintettek, s bár azóta próbáltak finomítani a feltételeken és igyekeztek vonzóbbá tenni az állami segítséget a bankoknak, könnyen elképzelhető, hogy a pakettből a módosításokat követően sem kérnek majd a pénzintézetek.

Kedvezményesen adták oda a Tokaj nevet az állami milliárdokkal kitömött szállodásnak

Kedvezményesen adták oda a Tokaj nevet az állami milliárdokkal kitömött szállodásnak

Jakab Péter Orbánnak: Egyszerre lenne büszke önre Rákosi és Goebbels is

Jakab Péter Orbánnak: Egyszerre lenne büszke önre Rákosi és Goebbels is

Elképesztő vontatás az autópályán

Elképesztő vontatás az autópályán

Harry herceg keresztapa lett

Harry herceg keresztapa lett

Hiába kértek rendőri segítséget a nyúzott állattetemekbe botló óbudaiak

Hiába kértek rendőri segítséget a nyúzott állattetemekbe botló óbudaiak

Új, négysávos híd épül Győrben

Új, négysávos híd épül Győrben