szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Soha nem látott ütemű vagyonvesztés indult meg az amerikai háztartásokban a befektetések és a lakóingatlanok értékzuhanása nyomán, áll az egyik vezető globális pénzügyi szolgáltató Londonban kiadott elemzésében.

A JP Morgan bankcsoport felmérése szerint csak az idei harmadik negyedévben az amerikai háztartások vagyona összesen 2800 milliárd dollárral (546 ezer milliárd forinttal) - az előző negyedévről 4,7 százalékkal - csökkent. A tavalyi harmadik negyedévben mért eddigi csúcshoz viszonyítva a háztartások összesített vagyonvesztése eddig 7100 milliárd dollár, ami azt jelenti, hogy egy év alatt a lakossági vagyontömeg 11,1 százaléka veszett oda az Egyesült Államokban.

A JP Morgan elemzése szerint ráadásul a folyamatnak még nincs vége, mivel az értékpiaci befektetési termékek árfolyamai a negyedik negyedévben is estek. A ház számítása szerint ha az amerikai tőzsdei árfolyamok az elmúlt kereskedési hét végének szintjén - vagyis 25 százalékkal a negyedév eleji szint alatt - maradnak, az csak ebben a negyedévben négyezer milliárd dolláros összesített háztartási vagyonvesztéssel járna a közvetlenül, vagy befektetési alapokon keresztül birtokolt vállalati papírok értékzuhanása miatt.

Ehhez járul még a lakóingatlanok értékvesztése. A lakóingatlan-árindexeket forgalmazó származékos piacok határidős árfolyamai arra mutatnak, hogy a piaci szereplők még további 15 százalékos ingatlan-árzuhanással számolnak, és arra, hogy a folyamat csak 2010-ben éri el a mélypontját. Ha a határidős piacnak igaza van, az újabb négyezer milliárd dollárnyi lakossági vagyonvesztést okozna az Egyesült Államokban - áll a JP Morgan londoni elemzésében.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő nemrég Londonban kiadott elemzése szerint csaknem két évtizedes mélypontra süllyedt az amerikai tőzsdéken forgó teljes törzsrészvényállomány GDP-arányos értéke.

A Moody's által számolt összesített részvényérték a hitelminősítő kimutatása szerint hozzávetőleg az éves szintre számolt előző negyedévi nominális amerikai GDP-érték 56 százaléka, a legalacsonyabb az 1990 negyedik negyedében mért 53 százalékos GDP-arányos összesített törzsrészvény-érték óta.

A Moody's szerint hosszú időszak átlagában számolva az amerikai törzsrészvény-állomány együttes piaci tőkeértékének középszintje a GDP-érték 79 százaléka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Ismét csökkent a svájci alapkamat

A Svájci Nemzeti Bank csütörtökön fél százalékponttal csökkentette irányadó kamatcélját: a svájci frankra számított, háromhónapos londoni bankközi kamatcélja (LIBOR) mostantól 0,00-1,00 százalék, az eddigi 0,50-1,50 százalék helyett.

MTI Gazdaság

A jegybankot is meglepte az infláció meredek csökkenése

A Magyar Nemzeti Bankot és a piacot is meglepte az, hogy novemberben milyen meredeken csökkent a pénzromlás üteme Magyarországon - mondta Simor András, a jegybank elnöke, az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén. Elemzők körében is kellemes meglepetést okozott a novemberi inflációs adat.

MTI Gazdaság

Váratlanul megugrott az amerikai külkereskedelmi hiány

Októberben váratlanul megugrott az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya és elérte az 57,19 milliárd dollárt. A deficit a szeptemberit 1,1 százalékkal haladja meg - közölte csütörtökön az amerikai kereskedelmi minisztérium.

MTI Gazdaság

Trichet: a világ még nem jutott túl a pénzügyi viharokon

Továbbra is nagyfokú marad a piaci bizonytalanság - állapította meg az Európai Központi Bank havi jelentésében. A bank hangsúlyozta, hogy az inflációs nyomás tovább gyengül, és ez arra utal, hogy esetleg további kamatmérséklésre kerülhet sor az eurózónában - értékelik a szakértők.

MTI Gazdaság

Sok nagy befektető az 50 milliárdos csalás károsultjai között

A Madoff Securities International Limited papírjainak adásvételét felfüggesztették azt követően, hogy meghatározó tulajdonosát, Bernard Madoffot letartóztatták. Madoffot egy 50 milliárd dolláros csalásban való részvétellel vádolják; a cég 88 százaléka van a birtokában.

MTI Gazdaság

Esett a réz ára

A réz 1,5 százalékkal olcsóbbodott csütörtökön a londoni fémtőzsdén (LME) a dollár gyengülése ellenére, a romló kínai növekedési kilátások miatt. Eközben a hosszabb távú várakozásokat tükröző határidős rézárfolyamok Sanghajban stagnáltak.

hvg.hu Vállalkozás

Válság: van alternatíva a 13. havi fizetésre

A jelen gazdasági helyzetben sokan annak is örülnek, ha megtarthatják állásukat, nemhogy 13. havi fizetésről álmodjanak. Persze az is lehet, hogy a munkaadók könnyebben jutalmaznának év végén, ha tudnák: olcsóbban is megúszhatják.

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Szijjártó: Budapesten lesz a Diligent új termékfejlesztő központja

Szijjártó: Budapesten lesz a Diligent új termékfejlesztő központja

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros