szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Litvániának nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatására, annak ellenére, hogy jövőre recesszióba süllyed a gazdaság és nő az államháztartás hiánya.

Ezt az IMF Litvániában tárgyaló küldöttségének a vezetője mondta kedden, hozzátéve, hogy a balti állam nem is kérte a Valutaalap segítségét.

Litvánia nemrég megválasztott új kormánya azzal számol, hogy jövőre 4,8 százalékkal csökken a hazai össztermék. A kormány eddig jóval kisebb, 1,5 százalékos gazdaságcsökkenést prognosztizált.

A napokban a litván miniszterelnök kijelentette: a kormány célja továbbra is az, hogy egy százalék alatt tartsa a GDP-arányos államháztartási hiányt. Ehhez megszigorító intézkedésekre lesz szükség – tette hozzá Andrius Kubilius, de nem szolgált részletekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Litvánia: kétséges az eurócsatlakozás

Litvániában áprilisban 2,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció EU-szabvány szerint számolva, a márciusi 2,5 százalék után. Az eredmény kétségessé teszi Litvánia jövő év elejére tervezett belépést az euróövezetbe.

MTI Világ

Litvánia hétfőn írja alá az USA-val a vízummentességi jegyzőkönyvet

Litvánia várhatóan hétfőn írja alá Washingtonnal azt az egyetértési jegyzőkönyvet, amely alapul szolgál ahhoz, hogy a balti ország állampolgárai vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba - közölte csütörtökön Lina Gumberviciute, a litván külügyminisztérium Amerika-osztályának vezetője.

MTI Világ

Litvánia elismerte Koszovó függetlenségét

Független államnak ismerte el a litván parlament (seimas) kedden Koszovót. A seimas 141 képviselője közül ötvenen szavaztak a kormány előterjesztése mellett, hatan ellene, huszonöten pedig tartózkodtak.

MTI Világ

Litvánia: a jobbközép Haza Szövetsége vezet

Az előzetes eredmények szerint egy jobbközép ellenzéki párt nyert és összesen nyolc párt került be a litván törvényhozásba a választás első, vasárnap tartott fordulójában. Az ignalinai atomerőmű sorsáról tartott népszavazás pedig megbukott.

MTI Gazdaság

Nem nyitják meg újra a Barátság-1 olajvezetéket Litvánia felé?

Orosz lapjelentések szerint nem kizárható, hogy Oroszország soha nem nyitja meg újra a megsérült Barátság-1 vezetéket Litvánia felé. A Moscow Times a Transneft orosz vezetékmonopólium vezetőjét idézte, aki elmondta: a vezeték 42 éves - a hasonló vezetékek élettartama általában 30 év - , és ráadásul annak idején olyan fémeket használtak fel benne, amelyek használata ma már tilos.

Mikulástroli és Fénytroli is járja idén Budapestet

Mikulástroli és Fénytroli is járja idén Budapestet

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

Bűnügyi felügyelet alá vették a korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkárt

Bűnügyi felügyelet alá vették a korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkárt