szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Cseh Nemzeti Bank szerdán fél százalékponttal 2,25 százalékra csökkentette alapkamatát, a kéthetes repókamatot. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak.

A cseh alapkamat ezzel ismét alulmúlja az Európai Központi Bankét (EKB), amely az utolsó, december 4-i, háromnegyed százalékpontos enyhítés óta 2,50 százalék. A cseh jegybank az utóbbi években rendszeresen igyekezett elmaradni az EKB-tól, csökkentendő a koronát feltornászó "konvergenciajáték" esélyét a devizapiacon. A térségi kockázatkerülés dacára a cseh korona még most is erősebb az euróval szemben, mint tavaly év végén.

A harmadik negyedévben 4,2 százalékkal nőtt a gazdaság Csehországban éves összehasonlításban, közölték a múlt héten a cseh statisztikai hivatalban, lefelé módosítva a korábbi, 4,7 százalékos előzetes becslést.

Az idei második negyedévben a cseh gazdasági növekedés 4,6 százalékos volt, tavaly egész évben átlagosan 5,9 százalékos. A növekedést főleg a beruházások lassulása és külkereskedelem fékezi: a kivitel növekedése, éves összehasonlításban, nagyon meggyengült a második negyedhez képest, kárt okozott az exportnak az erős korona is, és a gyengülést alig ellensúlyozta, hogy a kőolaj olcsóbbodása miatt az importszámla növekedése is lassult.

A mostani negyedév is gyengének ígérkezik: a cseh ipar termelése októberben 7,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Szeptemberben 8,9 százalékos volt az éves többlet. A cseh iparban a havi átlagbér októberben 5,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, de reálértékben 0,2 százalékkal elmaradt attól. Szeptemberben a nominális emelkedés 8,7 százalékos, a reális többlet 2,0 százalékos volt, szintén az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

A behatoló nemzetközi válság és a deficitcsökkentés kényszere, úgy tűnik, helyreállította a belső arányokat a GDP-növekedés keresleti oldali forrásai között. Tavaly a lakossági fogyasztás kiugróan megnőtt, de most már ismét nyugatiasak az arányok: a lakossági fogyasztás növekedési üteme jócskán elmarad a beruházásoké mögött, miközben mindkettő lanyhul. A harmadik negyedévben a lakossági fogyasztás éves növekedései üteme 2,5 százalékra lassult a második negyedévi 3,2 százalékról, miközben a beruházásoké 4,5 százalékra apadt 5,9 százalékról.

Minden probléma ellenére a csehországi gazdasági növekedést a helyi szakértők és politikusok továbbra is kedvezően ítélik meg. Rámutatnak arra, hogy a cseh gazdaság növekedése aránylag gyors, miközben a szomszédos és a régióbeli országokban egyre nagyobbak a gondok. A sajtó szerint azonban ezek Csehországot sem fogják elkerülni, és elemzők azt jósolják, hogy a negyedik negyedévi gazdasági növekedés jóval alacsonyabb lesz - ha egyáltalán lesz. Számos cég ugyanis csökkentette termelését és elbocsátja alkalmazottai egy részét. Több tízezer ember az év végén alacsonyabb fizetést kap, mint korábban.

Számítások szerint jövőre mintegy 50 ezer munkahely szűnik meg. Már most nagy problémák vannak a cseh autógyártásban, az üveggyártásban és a kereskedelemben is. Elemzők már korábban figyelmeztettek, hogy a nemzetközi autóipar értékesítési gondjai megviselhetik a cseh gazdaságot, amelyben túlsúlyos az autógyártás a korábbi évek egyoldalú külföldi beruházásai után.

A lett és a magyar gazdasági gondok a cseh gazdaságba is begyűrűzhetnek a nagyobb befektetői kockázatkerülés révén, véli Zdenek Tuma, a cseh jegybank kormányzója.

Egy londoni konferencián nyilatkozva Tuma a múlt héten azt mondta, hogy közvetett hatásként a Csehországba áramló közvetlen külföldi tőkebefektetéseket érintheti a lett és magyar helyzet, a kockázatkerülés gyengítheti a működőtőke-beáramlást is.

Közben otthon Prágában Eduard Janota pénzügyminiszter-helyettes azt mondta, ő már azzal is elégedett lenne, ha jövőre a gazdasági növekedés legalább 2 százalékot elérne. A cseh pénzügyminisztérium hivatalos előrejelzése a jövő évre most még 3,7 százalékos gazdasági növekedésre szól, de már ez is szerényebb a korábbi, 4,8 százalékos hivatalos jóslatnál.

A központi bank elnöke, Tuma szerint Csehország helyzete annyiban mindenképpen jobb, hogy a csehek nem vettek fel olyan nagy arányban devizaalapú hiteleket, mint például a magyarok, és a hitelállomány növekedése sem volt olyan jelentős, mint a balti államokban.

Tuma szerint a válság miatt a hitelek növekedése ésszerűbb szintre lassulhat. Janota pénzügyminiszter-helyettes viszont megjegyezte, hogy a gazdaság összeurópai költségvetési ösztönzése miatt megnövekedhet a költségvetési hiányok finanszírozásának költsége, és ez Csehországnak is nehézségeket okozhat majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Csökkent a cseh ipari termelés

A cseh ipar termelése októberben 7,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, jelentették a cseh statisztikai hivatalban pénteken. Szeptemberben 8,9 százalékos volt az éves többlet.

MTI Karrier

Lassul a bérek növekedése Csehországban

Csehországban 23 144 korona (hozzávetőleg 236 ezer forint) volt a bruttó átlagfizetés a harmadik negyedben, 7,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a cseh statisztikai hivatal. A 6,6 százalékos inflációt figyelembe véve a reálbérek 1,3 százalékkal nőttek.

MTI Gazdaság

Csökkentik a cseh Skoda-árakat

Csökkenti az egyes modellek árait a nemzetközi pénzügyi válság miatt a Skoda autógyár Csehországban - jelentette be csütörtökön a Skoda Auto szóvivője, Jana Skocdopolová.

Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek

Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Müller Cecília: Szerdán dönt a kormány a járványügyi korlátozásokról

Müller Cecília: Szerdán dönt a kormány a járványügyi korlátozásokról