szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fontos kamatát mérsékelte kedden az amerikai Fed: az egynapos (overnight) kamat célsávját 0 és 0,25 százalék közé vitte le az úgynevezett szövetségi alapok kamata esetében. A jelentések szerint ez gyakorlatilag megfelel az alapkamat 75 bázispontos csökkentésének, az eddigi 1 százalékról, ellentétben az 50 pontos csökkentési várakozásokkal.

Ez az a kamat, amit magán pénzügyi intézetek (elsősorban bankok) helyeznek el a Fed-nél általában egyetlen napra, kikölcsönzésre más pénzletéteket kezelő intézményeknek. Ez a célkamat, amellyel a Fed az amerikai gazdaság pénzellátását elsősorban szabályozza.
   
A Fed által a lépés indoklásául kiadott közleményben az olvasható, hogy a kamatalakító, azaz a Fed nyíltpiaci bizottsága legutóbbi ülése óta eltelt időszakban a munkaerőpiaci körülmények romlása mellett kedvezőtlenül változtak a fogyasztói kiadások, az üzleti beruházások és az ipari termelés is az Egyesült Államokban.
   
Ugyanakkor érezhetőbben enyhült az inflációs nyomás és az infláció mérsékelt marad az elkövetkezendő negyedévekben is. A most elhatározott lépés elsősorban a pénzpiacok működését segítheti majd, de az úgynevezett nyílt piaci műveleteken keresztül a gazdaság is ösztönzést kap.
   
Legutóbb október végén fél százalékponttal (50 bázisponttal) 1 százalékra csökkentette irányadó kamatát, a szövetségi napikamatcélt az amerikai Federal Reserve Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC). A lépés megfelelt az elemzői várakozásoknak.
   
Az elmúlt bő egy évben az irányadó amerikai (központi banki) alapkamat 5,25 százalékról süllyedt le 0,25 százalékra. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Ismét csökkent a svájci alapkamat

A Svájci Nemzeti Bank csütörtökön fél százalékponttal csökkentette irányadó kamatcélját: a svájci frankra számított, háromhónapos londoni bankközi kamatcélja (LIBOR) mostantól 0,00-1,00 százalék, az eddigi 0,50-1,50 százalék helyett.

MTI Gazdaság

IMF: elégedettek és további óvatos kamatcsökkentést várnak

Helyes volt az alapkamat eddigi csökkentése, és a további lépéseket is fokozatosan és óvatosan kell megtenni Magyarországon az után, hogy az infláció gyorsabban csökken a korábbi prognózisnál – mondta James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének vezetője hétfőn Budapesten.

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt

Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt