szerző:
MTI

A japán Honda autógyár szerdán ismét csökkentette előrejelzéseit, öt hónapon belül harmadszor.

Takeo Fukui, a Honda elnöke. Lassulnak
© MTI
A második legnagyobb japán autógyár most 185 milliárd jenes adózott eredményre számít a jövő márciussal záruló üzleti évében, az októberben jelzett 485 milliárd jen helyett. Üzemieredmény-célját 180 milliárd jenre csökkentette 550 milliárdról, a bevételi célját 10,4 billió jenre 11,6 billióról. A cégnél úgy vélik, a mostani üzleti évben 3,65 millió autót értékesíthetnek világszerte; októberben még 4,02 millióra számítottak.

A hazai termelést 54 ezer járművel csökkentik. Az új előrejelzés szerint idén várhatóan 1,43 millió kocsit adnak el az Egyesült Államokban, 8 százalékkal kevesebbet, mint tavaly, Európában pedig 380 ezret, 1 százalékkal többet a tavalyinál. Egyszersmind bejelentették, hogy 10 százalékkal csökkentik az igazgatótanács havi illetményét. Az új előrejelzés megjelenése előtt a Honda részvénye 4,2 százalékot vesztett a tokiói értéktőzsdén.

Az előző, idén márciussal zárult pénzügyi évben a Honda 1,3 százalékkal 600 milliárd jenre növelte adózott eredményét. Üzemi eredménye 11,9 százalékkal 953,1 milliárd jenre, a bevétele 8,1 százalékkal 12 billió jenre emelkedett. A pénzügyi évben 3,925 millió autót adtak el világszerte, 7,5 százalékkal többet, mint az előző pénzügyi évben.

Korábban más japán autógyárak is csökkentették előrejelzéseiket, a kereslet világméretű visszaesése miatt. A Suzuki például 60 milliárd jenes adózott eredményt vár a jövő márciussal záruló teljes üzleti évre, 25,2 százalékkal kevesebbet, mint az előző, idén márciussal zárult üzleti évben. A bevételt 3,2 billió jenre várják a Suzukinál, ez 8,6 százalékkal lenne kevesebb az előző üzleti évinél. Az első üzleti negyedév után, júliusban még 80 milliárd jenes adózott eredményt és 3,5 billió jenes bevételt jósoltak maguknak a mostani üzleti évre.

Kedden közölte a Magyar Suzuki Zrt., hogy eddig 201 dolgozó mondott fel önként, az 1200 fős létszámcsökkentési terv november végi bejelentése óta. A Magyar Suzuki Zrt. lefelé módosította gyártási terveit, az idén a korábbi 300 ezer helyett csak 282 ezer autó készítésével számolnak, 2009-ben 210 ezer Suzuki gyártását tervezik, de a piaci fejleményeket követve a gyártási tervet havonta felülvizsgálják. A vállalat december 8-tól csak két műszakban termel.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Világ

Az európai autógyártók is támogatást várnak

Az európai autógyártók az Egyesült Államok példáját követve legalább 40 milliárd eurós kedvezményes hitelhez szeretnének jutni elsősorban környezetbarát autók kifejlesztéséhez - jelentette ki a Financial Times szombati számában a Fiat vezérigazgatója. Sergio Marchionne szerint a kérést az Európai Bizottság elé is be fogja terjeszteni az európai gyártók szövetsége, az ACEA, amelynek 2007-ig Marchionne volt az elnöke.

MTI/hvg.hu Autó

Már a Toyota a világ legnagyobb autógyártója

A hetven éve alapított japán autóipari vállalat, a Toyota amerikai vetélytársai fölé kerekedett: a General Motorst megelőzve immár a világ legnagyobb autógyártója, az amerikai piacon eladott járműveket tekintve a Fordot megelőzve a második, és csak kevéssel szorul a GM mögé.

MTI Gazdaság

Amerikai autógyártás: jóváhagyták a mentőcsomagot

Jóváhagyta a washingtoni törvényhozás alsóháza a csőd által fenyegetett három vezető amerikai autógyárnak nyújtandó szövetségi mentőcsomagot, amelynek felsőházi elfogadása azonban a republikánus ellenállás miatt bizonytalannak tűnik.

hvg.hu Autó

Krízisben a német autógyártók

A német autóipar nehéz időknek néz elébe. Júliusban a hazai piac alig nőtt, és a külföldi értékesítés 6 százalékkal csökkent.

Lélegzetelállító fotót készített a NASA arról, hogy összeütközik két galaxis

Lélegzetelállító fotót készített a NASA arról, hogy összeütközik két galaxis

Visszavonul az olimpiai bajnok gyorskorcsolya-váltó egy tagja

Visszavonul az olimpiai bajnok gyorskorcsolya-váltó egy tagja

Tóta W.: Bátor Sir Orbán

Tóta W.: Bátor Sir Orbán

Olyan "halszörny" ért partot Dél-Ausztráliában, amire nehezen találunk szavakat

Olyan "halszörny" ért partot Dél-Ausztráliában, amire nehezen találunk szavakat

Tagadja a somlóvásárhelyi plébános, hogy megütött volna egy tanárnőt

Tagadja a somlóvásárhelyi plébános, hogy megütött volna egy tanárnőt

Elfogták a halálkamionos bűnszervezet egyik szökésben lévő vádlottját

Elfogták a halálkamionos bűnszervezet egyik szökésben lévő vádlottját