szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kuala Lumpur-i határidős és származékos tőzsdén szerdán 2,27 százalékkal tonnánként 1580 ringgitre (488 dollár) drágult a pálmaolaj tonnája az irányadó, áprilisi határidőre.

Orángután kutat élelem után az olajpálma ültetvények
terjeszkedése miatt kiirtott őserdő helyén. Emelkedő árfolyam
© Center of Orangutan Protection
Kereskedők ezt az OPEC 2 millió hordós termeléscsökkentésével magyarázzák, amelyről szerdán dönt hivatalosan a kőolajexportőr szervezet miniszteri értekezlete az algériai Oránban.

A mértékadó malajziai tőzsdén a pálmaolaj ára évek óta követi a kőolaj áralakulását. Az összefüggés csak első pillantásra furcsa: az a titka, hogy ha a kőolaj drágul, akkor a konkurens növényi olajokból, repceolajból és szójaolajból több fogy bioüzemanyag-gyártás céljára, és szükségképpen nő a pálmaolaj kereslete étkezési célra.

Köztudott, hogy az ültetvényeknek helyet adó őserdő irtása miatt környezetvédő szervezetek hevesen támadják a pálmaolaj termesztés bővítését. Az áremelkedés valószínűleg a termelés fokozásának irányába hat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Több kárt okoz, mint amennyit megszüntet a pálma-diesel

Egy brit környezetvédő újságíró arra figyelmeztet, hogy lehetetlen áttérni a bio üzemanyagokra, hiszen az ipari társadalom évente annyi fosszilis tüzelőanyagot fogyaszt, amennyit az egész földi bioszféra 400 év alatt képes csak megtermelni.

MTI Tech

A pálmaolaj sem megoldás biodízelként

Egy nemzetközi tanulmány szerint az olajpálma ültetvények csökkentik az állat- és növényvilág változatosságát, és kevés segítséget jelentenek a károsanyag-kibocsátás ellen.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A pálmaolajüzlet kipusztítja az orángutánokat Borneóról – videó

A Borneo szigetén élő több mint 8000 orángután kipusztulását eredményezheti, hogy az indonéz vállalkozók elutasítják a Greenpeace környezetvédő szervezet által az olajpálma-ültetvények kiterjesztésére kezdeményezett moratóriumot – figyelmeztetett az emberszabású majomfaj védelmére létrehozott központ (COP) illetékese.

Kickstarterre vitte a magyar csapat a fejlesztést, amellyel digitális partnert kreálhatunk

Kickstarterre vitte a magyar csapat a fejlesztést, amellyel digitális partnert kreálhatunk

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Mit jelent a kereszténység számára a test?

Mit jelent a kereszténység számára a test?