szerző:
MTI

Az építőipari termelés volumene 2008 októberében kiigazítatlan adatok alapján és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 2,2 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 0,2 százalékkal haladta meg az előző havit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az év első tíz hónapjában az építőipari termelés 7,3 százalékkal alacsonyabb volt a 2007. azonos időszakinál. Szeptemberben az építőipari termelés volumene munkanaptényezővel kiigazítva 0,3 százalékkal, kiigazítatlan adatok alapján 2,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.Tavaly októberben az építőipari termelés kiigazítatlan adatok alapján 20,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 21 százalékkal csökkent 2006 októberéhez képest.

Az idén októberben a legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 3,8 százalékkal emelkedett 2007 októberéhez viszonyítva, évkezdettől viszont 9,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az épületgépészeti szerelés termelése 15 százalékkal mérséklődött, a kis súlyú befejező építésé 9,9 százalékkal nőtt 2007 októberéhez képest.

A két építményfőcsoport termelése októberben ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 11,1 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építéséé 9,6 százalékkal magasabb volt az előző évi rendkívül alacsony bázisnál.

Az építőipari termelés első tíz havi 7,3 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 9,2 százalékkal, az egyéb építményeké 4,8 százalékkal mérséklődött. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épület építése 3,1 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 1 százalékkal emelkedett az előző havihoz viszonyítva.

Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 14,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya egynegyedével, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal csökkent.

Az októberben kötött szerződések volumene egyharmadával alacsonyabb volt az előző évi magas bázisnál. Ezen belül épületek építésére 41,1 százalékkal, egyéb építményekre 24,7 százalékkal kisebb volumenű szerződést kötöttek.

Az év első tíz hónapjában létrejött szerződések volumene 11,7 százalékkal alacsonyabb volt a 2007. január-októberinél. Évkezdettől épületekre 32,6 százalékkal kisebb, egyéb építményekre 18,9 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek - utóbbi az út- és autópálya-építésre vonatkozó januári, illetve július és szeptember közötti nagy értékű szerződések eredménye.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

Uniós támogatású projektek az építőipar segítésére

Az év végéig még száz uniós támogatású nagyberuházást hirdet meg a kormány, ezekre a jövő év első negyedében jelennek meg a közbeszerzési kiírások - mondta Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) évzáró ünnepségén.

MTI Karrier

Kevés az építőipari munkás, ki dolgozik 2015-ben?

A magyarországi építőipari piacon csaknem 30 ezerrel lesz kevesebb építőipari szakmunkás 2015-re, mint amennyire szükség lehet, ez akadályozni fogja az uniós fejlesztési források maradéktalan felhasználását is - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

MTI Gazdaság

Építőipar: augusztusban 4,3 százalékos csökkenés

Az építőipari termelés volumene 2008 augusztusában munkanaptényezővel kiigazítva 4,3 százalékkal, kiigazítatlan adatok alapján 6,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Karrier

Rendelet az építőipari feketemunka ellen

Az építési vállalkozók szeptember 1-től csak úgy kalkulálhatják díjaikat, hogy abban az építőipari rezsióradíj alapján számolt munkadíjat kell szerepeltetniük - az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg.

Vélemény

Csődhullám fenyegeti az építőipart

A törvényhozás oldaláról érkezett egy pofon az építőiparnak –a 2008. január 1-jén életbe lépett fordított áfa-szabályozással. Ez összeomláshoz vezethet az építőiparban, számos vállalkozás fog beleesni a várható felszámolási hullámba.

Vállalkozás

Építőipar: mi az, amin spórolhatnak a cégek?

Az építőiparban a megvalósulatlan beruházások következtében és a költségcsökkentési törekvésekkel összhangban egyre kevesebbet költenek majd a vállalatok biztonságtechnikára, például riasztórendszerekre - írja a Világgazdaság.

Bedrogozva loptak autót a váci fiatalok, aztán árokba borultak

Bedrogozva loptak autót a váci fiatalok, aztán árokba borultak

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós

Levonult a metróba az Operaház zenekara, és adott egy koncertet

Levonult a metróba az Operaház zenekara, és adott egy koncertet

A tűzzel játszik a neki nem tetsző településvezetőket csuklóztató Fidesz

A tűzzel játszik a neki nem tetsző településvezetőket csuklóztató Fidesz

Továbbra sem tudni, mivel mérgezték meg a Berlusconi ellen tanúskodó modellt

Továbbra sem tudni, mivel mérgezték meg a Berlusconi ellen tanúskodó modellt

Ez tényleg jól hangzik: a jövőben talán már soha nem kell feltölteni az okosórákat

Ez tényleg jól hangzik: a jövőben talán már soha nem kell feltölteni az okosórákat