szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az építőipari termelés volumene 2008 októberében kiigazítatlan adatok alapján és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 2,2 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 0,2 százalékkal haladta meg az előző havit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az év első tíz hónapjában az építőipari termelés 7,3 százalékkal alacsonyabb volt a 2007. azonos időszakinál. Szeptemberben az építőipari termelés volumene munkanaptényezővel kiigazítva 0,3 százalékkal, kiigazítatlan adatok alapján 2,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.Tavaly októberben az építőipari termelés kiigazítatlan adatok alapján 20,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 21 százalékkal csökkent 2006 októberéhez képest.

Az idén októberben a legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 3,8 százalékkal emelkedett 2007 októberéhez viszonyítva, évkezdettől viszont 9,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az épületgépészeti szerelés termelése 15 százalékkal mérséklődött, a kis súlyú befejező építésé 9,9 százalékkal nőtt 2007 októberéhez képest.

A két építményfőcsoport termelése októberben ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 11,1 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építéséé 9,6 százalékkal magasabb volt az előző évi rendkívül alacsony bázisnál.

Az építőipari termelés első tíz havi 7,3 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 9,2 százalékkal, az egyéb építményeké 4,8 százalékkal mérséklődött. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épület építése 3,1 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 1 százalékkal emelkedett az előző havihoz viszonyítva.

Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 14,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya egynegyedével, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal csökkent.

Az októberben kötött szerződések volumene egyharmadával alacsonyabb volt az előző évi magas bázisnál. Ezen belül épületek építésére 41,1 százalékkal, egyéb építményekre 24,7 százalékkal kisebb volumenű szerződést kötöttek.

Az év első tíz hónapjában létrejött szerződések volumene 11,7 százalékkal alacsonyabb volt a 2007. január-októberinél. Évkezdettől épületekre 32,6 százalékkal kisebb, egyéb építményekre 18,9 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek - utóbbi az út- és autópálya-építésre vonatkozó januári, illetve július és szeptember közötti nagy értékű szerződések eredménye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Uniós támogatású projektek az építőipar segítésére

Az év végéig még száz uniós támogatású nagyberuházást hirdet meg a kormány, ezekre a jövő év első negyedében jelennek meg a közbeszerzési kiírások - mondta Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) évzáró ünnepségén.

MTI Karrier

Kevés az építőipari munkás, ki dolgozik 2015-ben?

A magyarországi építőipari piacon csaknem 30 ezerrel lesz kevesebb építőipari szakmunkás 2015-re, mint amennyire szükség lehet, ez akadályozni fogja az uniós fejlesztési források maradéktalan felhasználását is - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

MTI Gazdaság

Építőipar: augusztusban 4,3 százalékos csökkenés

Az építőipari termelés volumene 2008 augusztusában munkanaptényezővel kiigazítva 4,3 százalékkal, kiigazítatlan adatok alapján 6,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Karrier

Rendelet az építőipari feketemunka ellen

Az építési vállalkozók szeptember 1-től csak úgy kalkulálhatják díjaikat, hogy abban az építőipari rezsióradíj alapján számolt munkadíjat kell szerepeltetniük - az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg.

Vélemény

Csődhullám fenyegeti az építőipart

A törvényhozás oldaláról érkezett egy pofon az építőiparnak –a 2008. január 1-jén életbe lépett fordított áfa-szabályozással. Ez összeomláshoz vezethet az építőiparban, számos vállalkozás fog beleesni a várható felszámolási hullámba.

Vállalkozás

Építőipar: mi az, amin spórolhatnak a cégek?

Az építőiparban a megvalósulatlan beruházások következtében és a költségcsökkentési törekvésekkel összhangban egyre kevesebbet költenek majd a vállalatok biztonságtechnikára, például riasztórendszerekre - írja a Világgazdaság.

Európai körútra indult Trump egyik minisztere, Orbán és Magyarország viszont nincs a listáján

Európai körútra indult Trump egyik minisztere, Orbán és Magyarország viszont nincs a listáján

Döntött a kormány: normál tanrend szerint kezdődik az iskola ősszel

Döntött a kormány: normál tanrend szerint kezdődik az iskola ősszel

Vidnyánszky úgy az SZFE kuratóriumi elnöke, hogy Kaposváron is pozícióban marad

Vidnyánszky úgy az SZFE kuratóriumi elnöke, hogy Kaposváron is pozícióban marad