szerző:
MTI

A globális felzárkózó térségen belül a feltörekvő Európa a legsebezhetőbb a világgazdaság állapotában bekövetkezett hirtelen és súlyos romlástól, áll a Fitch Ratings Londonban kiadott új, átfogó elemzésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő a szuverén adósok gazdasági helyzetéről összeállított féléves jelentésében azt jósolja, hogy a feltörekvő térség egésze jövőre mindössze 2,5 százalékos GDP-növekedést ér el a tavalyi, 7 százalékot meghaladó ütem és az idei első félévben mért 6 százalék feletti éves bővülés után.

Ezen belül az európai feltörekvő gazdaságok bruttó hazai termékértéke 2009-ben alig 1,3 százalékkal fog növekedni a 2007-es 6,6 százalék, és a 2008-ra várt 4,6 százalék után, áll a Fitch londoni prognózisában.

A hitelminősítő a felzárkózó európai térségen belül a balti köztársaságokban várja a legmélyebb recessziót: Lettországban és Litvániában 5 százalékos, Észtországban 4 százalékos GDP-csökkenéssel számol 2009-ben. A Fitch szerint a magyar gazdaság összkibocsátása jövőre 2,0 százalékkal esik vissza.

A londoni Cityben van ennél valamivel derűlátóbb előrejelzés is a jövő évi magyar GDP-teljesítményre. Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza – által minap Londonban kiadott, 2009-re szóló átfogó prognózis szerint Magyarország jövőre, több vezető ipari hatalommal, illetve más kelet-európai EU-tagállamokkal együtt a világ húsz leggyengébben teljesítő gazdasága között – e mezőnyön belül azonban a mérsékeltebb visszaesést átélők sorában – lesz.

A negatív listát Izland vezeti, ahol az EIU elemzői a hazai össztermék-érték (GDP) 9,7 százalékos visszaesését jósolják 2009-re.

A húszas recessziós mezőnyben négy kelet-európai ország van, köztük három EU-tag: Lettország (mínusz 4,0 százalék), Ukrajna (mínusz 3,0 százalék), Észtország (mínusz 2,5 százalék), és a magyar gazdaság, amelyben az EIU londoni elemzői 1,5 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak 2009-ben.

A ház a magyarországinál súlyosabb recessziót vár olyan magasan fejlett ipari gazdaságokban, mint Nagy-Britannia (mínusz 2,1 százalék), Írország (mínusz 2,3 százalék), Dél-Korea (mínusz 1,7 százalék) vagy Dánia (mínusz 1,6 százalék).

A Fitch Ratings elemzése szerint a cég jelenleg hét felzárkózó európai gazdaság szuverén adósbesorolására tart érvényben távlati leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást, egy térségi gazdaság pedig (Lettország) rövid időn belüli osztályzatrontást valószínűsítő negatív besorolási felülvizsgálat alatt áll.

Ez a legmagasabb számú negatív kilátás Kelet-Európában azóta, hogy a Fitch a 90-es évek közepén elkezdte a szuverén adósi osztályzatok megállapítását a térségi országokra, áll az elemzésben.

Magyarországra egyébként jelenleg stabil kilátás érvényes a Fitch Ratings listáján azóta, hogy a cég a múlt hónapban egy fokozattal "BBB"-re rontotta a magyar hosszú futamú adósbesorolást, vagyis a magyar szuverén adósosztályzat belátható időn belüli újabb leminősítése nem szerepel a Fitch napirendjén.

A Fitch Ratings az elemzésben kiemeli: a legutóbbi, júniusban kiadott hasonló féléves prognózis óta a cég kilenc európai felzárkózó gazdaság devizaadósi besorolását rontotta, összesítve tizenegy fokozattal.

A cég Románia minősítését a múlt hónapban például egyszerre két fokozattal a befektetési sáv alá, az addigi "BBB"-ről "BB plusz"-ra süllyesztette, ezen az osztályzaton is fennhagyva a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

A Standard & Poor's után a Fitch a második nemzetközi hitelminősítő, amely spekulatív szintre süllyesztette Románia szuverén adósbesorolását. Románia az egyetlen ország az EU-ban, amelynek több nagy hitelminősítőnél nincs befektetésre ajánlott osztályzata.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

A Fitch mindhárom balti köztársaságot leminősítette

Mindhárom balti köztársaság szuverén adóskockázati besorolását visszaminősítette pénteken a Fitch Ratings, amely az új, rosszabb besorolásokon is fennhagyta a további osztályzatrontásokat valószínűsítő negatív kilátást.

MTI Gazdaság

Fitch: rosszabb osztályzat a KBC-nek, a K&H nem változik

Rontotta egy fokozattal kedden a belga KBC bankcsoport hosszú távú osztályzatát a Fitch Ratings, arra hivatkozva, hogy a romló környezetben további portfolió-leírásokra lehet szükség. A magyarországi érdekeltség besorolása nem változik, de a Fitch szerint a KBC fő kelet-európai tevékenységi területei közül a magyarországi bankrendszer "kihívásai okozzák a legtöbb aggályt".

MTI Gazdaság

Fitch: még öt-hat év Lettország eurótagságáig

Lettország a most már kétszámjegyű infláció miatt még legalább öt-hat évig nem tud belépni az euróövezetbe, külső fizetési egyenlege pedig a legrosszabbak között van a világon, áll a Fitch Ratings szerdán Londonban kiadott elemzésében.

MTI Gazdaság

Fitch-igazgató: Magyarország nem Izland

Nem a költségvetési hiánycélok teljesítése feletti aggodalmat, hanem a globális piaci fejleményeket és a romló befektetői hangulatot tükrözi a magyar szuverén adósosztályzat kilátásának negatívra rontása - mondta pénteken Londonban a Fitch Ratings szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója, aki határozottan elvetette az izlandi és a magyarországi helyzetet összehasonlító vélekedéseket.

MTI Gazdaság

A magyar kötvényt a Fitch is a szuverén szintre sorolta

A magyar szuverén adósságra érvényes, közepes befektetői „BBB plussz” osztályzatot adta meg csütörtökön az új magyar eurokötvényre a Fitch Ratings, amely az idén még csökkenő költségvetési hiányt és gyorsuló, de a térségi átlaghoz képes változatlanul lassú idei növekedést jósolt a magyar gazdaságnak.

MTI Gazdaság

Fitch: Magyarország szembe megy a trenddel

Romlanak a felzárkózó Európa gazdasági és adóskockázati kilátásai, és árfolyamválsággal kísért kemény landolást sem lehet kizárni a térségben, áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott éves felmérésében, amely szerint Magyarország – változatlanul gyenge, ám gyorsuló növekedésével – éppen szembemegy a régiós lassulási folyamattal.

MTI Gazdaság

Fitch: Lettország kicsúszhat a befektetésre ajánlott sávból

Lettországnak kvóta- és GDP-arányosan sokkal nagyobb külső finanszírozási csomagra lesz szüksége a súlyos gazdasági és pénzügyi válság kockázatának csökkentésére, mint amilyenben Magyarország részesült, áll a Fitch Ratings kedden Londonban kiadott elemzésében, amely szerint a hitelminősítő elégtelen mértékű külső segítség nélkül befektetési szint alá fogja süllyeszteni a balti köztársaság adósbesorolását.

MTI Gazdaság

A Fitch bizakodó, de leminősítette Magyarországot mint adóst

Több más feltörekvő piaci gazdasággal együtt Magyarország szuverén adóskockázati besorolását is rontotta a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Magyarországnak jóváhagyott pénzügyi védőcsomag jórészt megszünteti a külső finanszírozási kockázatokat.

Fagyállós tejjel, gombostűdarabokkal ölhetik a macskákat Felgyőn

Fagyállós tejjel, gombostűdarabokkal ölhetik a macskákat Felgyőn

Évente 600 magyar lesz tüdőbajos

Évente 600 magyar lesz tüdőbajos

Kiszámolták, mekkora nyugdíj járhat az átlagmagyarnak

Kiszámolták, mekkora nyugdíj járhat az átlagmagyarnak

Más, mint a többieké, de izgalmas: ilyen lehet a Sharp összehajtható telefonja

Más, mint a többieké, de izgalmas: ilyen lehet a Sharp összehajtható telefonja

Rossi: Nagy Ádám lenyűgöz

Rossi: Nagy Ádám lenyűgöz

Megvan a dátum, mikor érkezik az 5G-s mobilnetes Samsung telefon

Megvan a dátum, mikor érkezik az 5G-s mobilnetes Samsung telefon