szerző:
MTI/hvg.hu

Az euróövezeti országok hazai összterméke átlagosan 1,5 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedhez képest, közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken első becslésként. Ez volt a legnagyobb visszaesés egy negyedéven belül e statisztika 1995-ös kezdése óta. Az elemzők 1,3 százalékos visszaesésre számítottak.

Luxusautók egy európai szerelőszalagon. Csökkent az uniós teljesítmény
© Porsche
Az euróövezet ezzel mélyebbre süllyedt a recesszióba: az utolsó negyedben már harmadik negyedéve csökkent a GDP-átlag negyedévről negyedévre. A tavalyi harmadik és előtte a második negyedben rendre 0,2-0,2 százalékos volt a visszaesés. A tavalyi első negyedévben 0,7 százalékos növekedést mértek.

Az adatok megerősítik az általános várakozást, hogy az Európai Központi Bank jövő hónap elején folytatja a kamatcsökkentést, amint azt a bank vezetői korábban burkolt formában már meg is ígérték.

Éves összehasonlításban az euróövezeti GDP alakulása a negyedik negyedévben 1,2 százalékos visszaesésre váltott a harmadik negyedévi, 0,6 százalékos többletről. Az elemzők is 1,2 százalékos éves visszaesést valószínűsítettek.

Magyarország sem kivétel

A bruttó hazai termék (GDP) 2008. IV. negyedévében – a naptári hatás kiszűrésével – 2,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az egész évben – ugyancsak a naptári hatás kiszűrésével – 0,3 százalékkal emelkedett éves bázison – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az Ecostattal közös gyorsbecslése alapján. További részletek

Tavaly egész évben 0,7 százalékkal nőtt az euróövezeti GDP 2007-hez képest, a pénteki közlés szerint. Az Európai Bizottság januárban még 0,9 százalékos átlagos GDP-növekedést becsült tavalyról az euróövezetben. Előtte, 2007-ben 2,7 százalékkal, 2006-ban 2,9 százalékkal nőtt az euróövezeti tagországok összesített hazai összterméke. Az Európai Bizottság idénre 1,9 százalékos visszaesést, jövőre 0,4 százalékos növekedést jósol az euróövezeti gazdaságnak.

Az egész EU-ban a tavalyi utolsó negyedévben 1,5 százalékkal csökkent a GDP-átlag az előző negyedhez képest. Ezzel az egész EU is recesszióba került, miután a harmadik negyedévben is csökkent már a hazai össztermék átlaga, 0,2 százalékkal, a második negyedévi stagnálás után. Éves összehasonlításban a tavalyi utolsó negyedben 1,1 százalékos visszaesés követte a harmadik negyedévi, 0,7 százalékos többletet. Az egész EU átlagos gazdasági növekedése ezzel tavaly 0,9 százalékra mérséklődött a 2007-es, 2,9 százalékos ütemről. Az Európai Bizottság januárban még 1,0 százalékos többletet valószínűsített tavalyról az egész EU-nak. Idénre 1,8 százalékos visszaesést, jövőre átlagosan 0,5 százalékos növekedést jósolt a 27 tagországnak.

Az EU statisztikai hivatala eddig 15 EU-tagország eredményei ismeri, közülük csak háromban nőtt a GDP a tavalyi utolsó negyedben az előző negyedhez képest: Görögországban 0,3 százalékkal, Cipruson 0,6 százalékkal és Szlovákiában, 2,1 százalékkal. A legnagyobb visszaesés Litvániában volt, 2,4 százalékos. A német GDP 2,1 százalékkal, a francia 1,2 százalékkal, az olasz 1,8 százalékkal, a spanyol 1,0 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedhez viszonyítva.

Éves összehasonlításban öt EU-tagországban nőtt a hazai össztermék a tavalyi utolsó negyedévben: Csehországban 1,0 százalékkal, Görögországban 2,6 százalékkal, Cipruson 3,0 százalékkal, Ausztriában 0,5 százalékkal, Szlovákiában 2,7 százalékkal. A legnagyobb visszaesés Lettországban volt éves összehasonlításban: 10,5 százalékos. A német GDP 1,6 százalékkal, a francia 1,0 százalékkal, az olasz 2,6 százalékkal, a spanyol 0,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az EU statisztikai hivatala szerint az Egyesült Államok gazdaságában a negyedik negyedévben 1,0 százalékos visszaesés követte a harmadik negyedévi, 0,1 százalékos csökkenést negyedévről negyedévre, illetve éves összehasonlításban 0,2 százalékos visszaesés következett az előző negyedévi, 0,7 százalékos növekedésre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A pénzügyminiszterek elégedettek az uniós gazdaságélénkítési tervvel

Jó irányba mutat az Európai Bizottság gazdaságélénkítési terve – állapították meg az Európai Unió közös pénzt használó tagországainak pénzügyminiszterei hétfőn este Brüsszelben találkozva a csoportot elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök késő esti közlése szerint.

MTI Gazdaság

Európai nagybankok uniós segítséget sürgetnek Kelet-Európának

Hat európai nagybank arra hívta fel az Európai Bizottság illetékeseinek figyelmét, hogy gondoskodjanak a kelet-európai térség "szélén lévő" országok pénzügyi megsegítéséről. A felhívást pénteken ismertető szlovák hírügynökség ennek kapcsán megemlíti Ukrajnát, illetve Romániát említette példaként.

MTI Gazdaság

Túlzott deficit miatti uniós eljárás hat ország ellen

Uniós eljárás megindítása várható túlkzott deficit miatt legkevesebb hat EU-tagállam - Franciaország, Görögország, Írország, Lettország, Románia és Spanyolország - ellen a közeli jövőben, közölték hétfőn brüsszeli diplomáciai források.

MTI Autó

Pánikol az unió az autóipari válság miatt

Rendkívüli találkozóra Brüsszelbe hívta az Európai Unió tagországainak ipari ügyekben illetékes minisztereit az Európai Bizottság az autóipart sújtó nemzetközi válság miatt.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Mérgező papírok: összehangolt tisztogatás az unióban

Összehangolják az Európai Unió tagországai azokat a módszereket, amelyekkel bankrendszereiket igyekeznek megtisztítani az elértéktelenedett vagy nagy kockázatúvá vált értékpapíroktól, mert ezek akadályozzák a hitelezési tevékenység fellendítését. Erről a tagállamok pénzügyminiszterei keddi brüsszeli találkozójukon állapodtak meg, helyszíni beszámolók szerint.

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Négy autó ütközött össze a Kerepesi úton

Négy autó ütközött össze a Kerepesi úton

Trump a mexikói vérengzés után: Jó ötlet, hogy ne ömöljenek az illegális fegyverek az USA-ból Mexikóba

Trump a mexikói vérengzés után: Jó ötlet, hogy ne ömöljenek az illegális fegyverek az USA-ból Mexikóba

Sebastian Kurz a Zöldekkel és a liberálisokkal is egyeztetett a koalícióról

Sebastian Kurz a Zöldekkel és a liberálisokkal is egyeztetett a koalícióról

"Limitált, mint a Feleségem" - posztolta Schobert Norbi a méregdrága Mercedes sportkocsiról

"Limitált, mint a Feleségem" - posztolta Schobert Norbi a méregdrága Mercedes sportkocsiról

Nem nyomoznak a miskolci csecsemőgyilkosság ügyében

Nem nyomoznak a miskolci csecsemőgyilkosság ügyében