szerző:
MTI

Már csak a csődeljárás keretében történő átszervezés mentheti meg Wall Street-i elemzők szerint a két nagy detroiti autógyárat, a fizetésképtelenség szélén tántorgó General Motors (GM) éa a Chrysler vállalatot.

David Leiker, a Robert W. Baird tanácsadó cég elemzője szerdán azt mondta: a csődvédelem - bár rövid távon fájdalmas - a legjobb lehetőség arra, hogy a két óriást átalakítsák, "a kihívások túl bonyolultak ahhoz, hogy csődeljárás nélkül meg lehessen birkózni velük".

A GM előző nap 16,6 milliárd, a Chrysler pedig 5 milliárd dollár kormányzati támogatásért folyamodott a benyújtott drasztikus átszervezési tervek megvalósításához. A két cég korábban 17,4 milliárd dollár hitelt kapott. A GM közölte, hogy újabb segély nélkül már márciusban fizetésképtelenné válhat, a Chrysler pedig azt tudatta, hogy újabb hitelek hiányában csődvédelmet kell kérnie. A detroiti hármak közül a Fordnak nincs szüksége állami segélyre.

A szerdai USA Today szerint Washingtonnak, mielőtt határoz az adófizetők pénzének felhasználásáról, el kell döntenie, hogy érdemes-e további állami támogatást nyújtani az autóiparnak? El kell dönteni, a kormány abban segítse az autógyárakat, hogy elkerüljék a csődöt, vagy hogy csődvédelem keretében alakuljanak át? Mindhárom céget egyenlő módon kezeljék, vagy a leggyengébbet hagyják veszni? Reálisak-e a GM és a Chrysler által benyújtott költségcsökkentő és hatékonyságfokozó elképzelések?

A Wall Street-i elemzőkkel szemben az autógyártók kézzel-lábbal tiltakoznak a csődeljárás ellen. A vállalatok vezetése szerint a kormányzati támogatás melletti átalakulás kevésbé költséges, mint a kockázatos csődeljárás, amely Rick Wagoner GM-elnök szerint csak a legutolsó eszköz lehet.

A GM és a Chrysler is bejelentette, hogy több márkát és több ezer munkahelyet szüntetnének meg. A GM - amely december óta 13,4 milliárd dollár szövetségi hitelt kapott - 47 ezerrel csökkentené az alkalmazottak számát és bezárna 14 üzemet, az első negyedévben eladná vagy bezárná a Hummert. A 4 milliárd központi kölcsöntámogatást kapott Chrysler 3 ezer embert bocsátana el, és több modell gyártását leállítaná.

Az Opel biztonságban van?

Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, miután Detroitban megbeszéléseket folytatott a súlyos pénzügyi gondokkal küszködő anyavállalat elnökével bejelentette, hogy az amerikai General Motorsnak nincsenek konkrét tervei európai Opel-gyárak bezárására. Mindazonáltal Jürgen Rüttgers jelezte, hogy a gazdasági válság miatt terveket kell kidolgozni a jövőre nézve Európában és Amerikában egyaránt.

Korábban olyan hírek terjedtek el, hogy a General Motors takarékossági okokból mindenekelőtt a bochumi, valamint az antwerpeni gyár bezárását tervezi, az eisenachit pedig el kívánja adni, és a svéd Saab leányvállalatra is bezárás vagy eladás várhat.

A General Motorsnál előzőleg azt mondták, hogy a költségek radikális csökkentése után az európai érdekeltségek - Opel, Saab és a brit Vauxhall - legkorábban 2011-ben fognak tudni profitot termelni.

A német kormány késznek mutatkozik az Opel megsegítésére, de ehhez világos üzleti terveket vár a vállalattól. Rüttgers szerint a támogatás odaítélésének egyik feltétele, hogy a csoport megtartsa négy németországi gyárát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Napelemgyártó cég venné meg az Opelt a General Motorstól

Az anyavállalat General Motors pénzügyi válsága miatt nehéz helyzetbe került Opel autógyárral kapcsolatban szerda délelőtt Berlinben valóságos bombaként robbant a hír, amely szerint a napelemgyártással foglalkozó SolarWorld konszern bejelentette szándékát a gyár megvásárlására, illetve megsegítésére.

MTI Gazdaság

47 ezer embert bocsát el a GM

Elbocsát világszerte 47 ezer alkalmazottat és további 16,6 milliárd dolláros állami segítséget kér a General Motors (GM) amerikai járműgyártó. A létszámcsökkentés 26 ezer dolgozót az Egyesült Államokon kívül érintene, legfőképpen az OPEL németországi gyáraiban aggódhatnak a munkavállalók.

MTI Gazdaság

Mégis kapnak állami pénzt az amerikai autógyárak

Készül a szövetségi segélycsomag a csőd szélén álló General Motors és Chrysler amerikai autógyár megsegítésére, előbbi 8 milliárd, utóbbi 7 milliárd dollár áthidaló hitelhez fog jutni - értesült a Fox News hírcsatorna.

MTI Gazdaság

Opel: 4 napra csökkentették a heti munkaidőt Szentgotthárdon

A folyamatos termelés és a munkahelyek megtartása érdekében a GM Powertrain-Magyarország Kft. vezetése a szakszervezettel egyetértésben január 16-tól, átmeneti időre heti négy napra csökkentette a munkaidőt a szentgotthárdi Opel-gyárban – közölte Légrádi Edit, a gyár szóvivője.

MTI Gazdaság

Merkel és Európa segítségét kéri az Opel

Az Opel azzal a szokatlannak számító kéréssel fordult Angela Merkel kancellárhoz: járjon közbe annak érdekében, hogy az Európai Beruházási Bank 40 milliárd eurós hitelprogrammal segítse az új gépkocsik értékesítési lehetőségeit.

Itt egy ismeretlen kis cég, amelytől 4 milliárd dollárért rendelt autókat az Amazon

Itt egy ismeretlen kis cég, amelytől 4 milliárd dollárért rendelt autókat az Amazon

Telepítés közben robbant fel a tűzijáték Kazincbarcikán

Telepítés közben robbant fel a tűzijáték Kazincbarcikán

Minden utas rémálma valósult meg egy amerikai repülőgépen

Minden utas rémálma valósult meg egy amerikai repülőgépen

Két baleset is volt az M5-ösön, hatalmas a dugó

Két baleset is volt az M5-ösön, hatalmas a dugó

iPhone-osok, figyelem: tölthető a sok újdonságot hozó iOS 13

iPhone-osok, figyelem: tölthető a sok újdonságot hozó iOS 13

Boris Johnson levágott fejével lépett színpadra egy brit rapper

Boris Johnson levágott fejével lépett színpadra egy brit rapper