szerző:
MTI

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2008 decemberében 3,9 százalékkal, 2008 egészében 2,1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene decemberben 0,8 százalékkal mérséklődött az előző havihoz képest.

A kiskereskedelmi forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok alapján (2000. év=100) 2006-ban érte el csúcspontját 143,2-es indexszel, ezt követte a 2007. évi 139,0, majd a 2008 évi 136,1-es index.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008-ban 6.350 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből 2008. decemberben az éves forgalom 11 százaléka, 692 milliárd forint értékű forgalmat regisztráltak.

Tavaly a kiskereskedelmi eladások 52 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 19 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11 százaléka a könyv-, újság- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2008 egészében 1,2 százalékkal, decemberben 1,5 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában.

Decemberben az eladások 92 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,8 százalékkal csökkent, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 2,3 százalékkal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem decemberi forgalmának volumene 0,2 százalékkal mérséklődött a novemberihez képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2008 egészében 2,8 százalékkal, decemberben 5,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz mérten.

Decemberben csak az összes forgalomból csekély súlyt képviselő használtcikk üzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek, a többi tevékenységcsoportban visszaesett az értékesítés volumene. A legnagyobb mértékben a bútor-háztartásicikk-, építőanyag-, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletek eladásai maradtak el az előző év azonos hónapjában mért szinttől. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma decemberben 1,0 százalékkal csökkent a novemberihez mérten.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2008 decemberében folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése az Európai Unióban; ennek mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,8 százalék, az eurózóna országaiban 1,6 százalék volt az előző év azonos hónapjához képest. Így 2008 egészében az Európai Unióban a változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 0,1 százalékkal növekedett, az eurózóna országaiban pedig 1,4 százalékkal csökkent 2007 egészéhez viszonyítva.

Folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalmának csökkenése Magyarországon: 2008 egészében 7,8 százalékkal, decemberben 19,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az üzemanyag-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2008 egészében 0,1 százalékkal mérséklődött, decemberben kismértékben, 0,1 százalékkal emelkedett a 2007. azonos időszakihoz mérten.

A kiskereskedelmi forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok alapján novemberben 2,0 százalékkal, az első 11 hónapban 1,9 százalékkal lett kisebb az előző év azonos időszakinál, míg szezonálisan és naptárhatástól megtisztítva 0,4 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest.

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 2007 egészében 3 százalékkal, a IV. negyedévben 4,2 százalékkal, decemberben 4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Növekvő árverseny várható a hazai kiskereskedelemben

A növekvő árverseny, a saját márkás termékek még hangsúlyosabbá válása, és kiválóan teljesítő diszkontok jellemzik a következő időszakban a hazai kiskereskedelmet - prognosztizálja a PricewaterhouseCoopers a Budapesti Corvinus Egyetem közös tanulmánya.

hvg.hu Gazdaság

GKI: lassult az építőipar és a kiskereskedelem visszaesése

A magyar gazdaság 2008. I. negyedévében összehasonlítható adatok alapján az egy évvel korábbihoz viszonyítva 0,9 százalékkal fejlődött. Ez nagyon alacsony ütem, de megfelel a vártnak és valamivel gyorsabb a 2007. véginél – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése.

MTI Gazdaság

A kiskereskedelem 4,6 százalékkal csökkent egy év alatt

A változatlan áron számított kiskereskesdelmi forgalom az idén az első kilenc hónapban 2,5 százalékkal, ezen belül a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal, szeptemberben 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

USA: megroppant a kiskereskedelem

A vártnál jobban, három éve nem tapasztalt mértékben estek vissza a kiskereskedelmi eladások szeptemberben az Egyesült Államokban. A szerdán kiadott kormányzati adat szerint a visszaesés 1,2 százalékos volt, jócskán meghaladva az augusztusi 0,4 százalékos csökkenést.

MTI Gazdaság

Lengyelországban csökkent a munkanélküliség, bővült a kiskereskedelem

Lengyelországban júliusban tovább bővült a kiskereskedelmi forgalom, 14,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, közölték a lengyel statisztikai hivatalban. Az elemzők csak 14,0 százalékos többletet vártak. Júniusban 14,2 százalékos, tavaly júliusban 17,1 százalékos volt a többlet az egy évvel azelőttihez képest.

MTI Gazdaság

I. negyedév: a kiskereskedelem 1277 milliárdot forgalmazott

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom februárban 2,5 százalékkal, az év első két hónapjában 2,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Tavaly februárban 0,1 százalékkal, az első két hónapban 0,6 százalékkal nőtt a forgalom – közölte a Központi Statisztikai Hivatal .

MTI Gazdaság

A bankszektor és a kiskereskedelem aggasztja a befektetőket

Az amerikai határidős indexek szerdán lefelé tartottak, mert a hírek ismét a bankszektor nehézségeit jelzik, további hitelezési veszteségek fenyegetnek. Erősítette a borús hangulatot, megduplázta a pontveszteségeket a vártnál kedvezőtlenebb karácsonyi kiskereskedelmi értékesítés adatsora is: a jelek szerint a vállalati profitokat nagyban meghatározó fogyasztói kiadások tovább mérséklődtek.

Nem akusztikus támadás áll az amerikai diplomaták rejtélyes megbetegedése mögött

Nem akusztikus támadás áll az amerikai diplomaták rejtélyes megbetegedése mögött

Most Puzsér hívta vitázni Tarlóst és Karácsonyt

Most Puzsér hívta vitázni Tarlóst és Karácsonyt

Tiborcz István már egy étterem és egy bornagyker körül sürgölődik

Tiborcz István már egy étterem és egy bornagyker körül sürgölődik

Ma 85 éves Sophia Loren, és nem tud leállni a filmezéssel

Ma 85 éves Sophia Loren, és nem tud leállni a filmezéssel

Egy képlet, amely megmutatja, miért viselkednek annyira rettenetesen bután az emberek

Egy képlet, amely megmutatja, miért viselkednek annyira rettenetesen bután az emberek

Eszméletlenre vert egy férfit az utcán, majd elmenekült

Eszméletlenre vert egy férfit az utcán, majd elmenekült