szerző:
MTI/hvg.hu

Két éven át összesen 24,5 milliárd eurós közös finanszírozási programot állítottak össze a kelet-európai bankrendszerek és vállalatok megsegítésére a világ vezető nemzetközi befektetési és hitelintézetei, köztük az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely a maga részéről pénteken Londonban hivatalosan bejelentette a kezdeményezést.

A közlemény szerint 24,5 milliárd euróig terjedő finanszírozási csomagról van szó. A bejelentés az EBRD mellett az Európai Beruházási Bankot (EIB) és a Világbankot említi név szerint a részvevők között.

A londoni bank szerint a terv a válságra adott nemzeti szintű válaszlépéseket egészíti ki. Célja "gyors, nagyarányú és összehangolt" pénzügyi segítség a reálgazdaságnak - különösen a kis- és közepes vállalatoknak - nyújtandó hitelezés támogatására, magánbankokon keresztül.

A legnagyobb hozzájárulást az EIB adja, 11 milliárd euróval; az EBRD 2009-2010-re 6 milliárd eurót nyújt, elsősorban a térségi pénzügyi szektornak. A Világbank hozzávetőleg 7,5 milliárd euróval vesz részt a finanszírozási programban.

Thomas Mirow, az EBRD elnöke a bejelentéshez fűzött kommentárjában hangsúlyozta: a csomagban részes pénzintézetek azért léptek, mert kiemelt felelősséggel viseltetnek a térség iránt. Hozzátette: Európa integrációja hosszú évek óta a jólét és kölcsönös előnyök forrása, ezért nem szabad megengedni a folyamat visszafordulását.

Az EBRD már a hét közepén, éves eredmény-beszámolójában közölte, hogy jóllehet tavaly - az 1998-as orosz fizetési válság óta először - veszteséges volt, ennek ellenére azonban az idén rekordösszeget, hozzávetőleg 7 milliárd eurót helyez ki befektetések és hitelek formájában a működési területéhez tartozó feltörekvő gazdaságokba, a tavalyi 5,1 milliárd euró után.

A bank már az eredmény-beszámolóban is jelezte, hogy az idei évre szánt összegből a legtöbbet a kelet-európai pénzügyi szektor támogatására fordítja: erre a célra 3 milliárd eurót irányoz elő a 2009-es terv. Az  EBRD londoni székhelyén pénteken azt mondták: ez az összeg már része a pénteken bejelentett, két évre szóló, 6 milliárd eurósra tervezett térségi banksegítő csomagnak. A vállalati szektornak 1,5 milliárd euró, infrastrukturális és energiaipari fejlesztésekre 2,5 milliárd euró jut az idei EBRD-finanszírozásokból.

A mentőöv szükségességéről az elmúlt napokban a nyugati sajtó is intenzíven cikkezett, amelyekben általában annak az aggodalomnak adtak hangot, hogy Kelet-Európából egy újabb globális válsághullám indulhat el. Egyes elemzések a ’90-es évek kelet-ázsiai pénzügyi válságának megismétlődését is emlegették, mások a valutaunió összeomlását sem zárták ki, Robert Zoellick, a Világbank elnöke pedig Európa ismételt szétszakadásának rémképéről beszélt a Financial Times-nak adott interjújában.

Egyes magyarországi elemzők tegnap úgy vélekedtek, hogy a nyugati sajtóban folyó „keleteurópázás” eredménye oly módon mutatkozott meg, hogy a tőzsdei árfolyamokat lefelé tolta.

A nyugat-európai sajtó által felvetett aggodalmaknak van alapja, hiszen kelet-európai országok teljesen beépültek az eurózónás piacokba. A kelet-közép-európai régióban északon, középen és délen megvannak azok az instabilitási pontok, amelyek közül, ha valahol bekövetkezik egy összeomlás, tényleg kifejthet egy nagy húzóerőt lefelé, vagyis kedvezőtlenül befolyásolhatja az egész régió sorsát – mondta el a hvg.hu kérdésére Andor László, az EBRD igazgatóságának tagja. Ennek a problémának a gyökerei azonban több évre nyúlnak vissza, de a kockázatokra, vagyis a régiós fejlődés instabilitására eddig nem fordítottak kellő figyelmet Nyugaton – tette hozzá.

Ez a 24,5 milliárd eurós csomag azonban elég szűkösnek tűnik annak fényében hogy a Világbank elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a kelet-európai bankok újratőkésítéséhez 120 milliárd dollárra (95 milliárd euró), Thomas Mirrow, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke a Le Figaro című francia napilapban megjelent nyilatkozatában pedig úgy vélekedett: a csődhelyzet elkerülésére a kelet-európai bankoknak a legrosszabb esetben 350 milliárd dolláros (277 milliárd euró) támogatásra lenne szükségük.
 
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a napokban a Bloombergnek úgy nyilatkozott, hogy a kelet-európai országok gazdaságának, bankrendszerének és vállalatainak megsegítésére egy 180 milliárd eurós „Európai Stabilizációs és Integrációs Program” összeállítását kéri az Európai Uniótól, amelynek tervét a március elsején megtartandó brüsszeli csúcson prezentálná.

Elemző: ebből még kvázi euróövezeti bankkisegítő csomag is lehet (Oldaltörés)


A 4cast nevű vezető londoni gazdaságelemző csoport pénteki értékelése szerint az aznap bejelentett 24,5 milliárd eurós csomag jelentős, ha ezt a pénzt a térségi reálgazdaság kapja. Ha az összeget az egyes országok között a GDP-értéknek megfelelő arányossággal osztják el - és Ukrajna, Oroszország, valamint más egykori szovjet tagköztársaság nem kap belőle -, akkor Magyarországnak, Csehországnak és Romániának két év alatt egyenként 3-4 milliárd euró, Lengyelországnak csaknem 9 milliárd euró, Szlovákiának 2 milliárd euró, a balti köztársaságoknak és Bulgáriának 0,5-1 milliárd euró jut.

A 4cast londoni elemzői szerint ennek az elvi elosztási becslésnek az alapján a Magyarországra jutó éves összeg például a pénzügyi szektoron kívüli magyar vállalati szféra tavalyi teljes hitelfelvételének 35 százalékát, vagy a teljes magyarországi vállalati és lakossági hitelkihelyezés 12,5 százalékát tenné ki.

A cég szerint felmerül azonban az a kérdés, hogy a térségben aktív külföldi tulajdonú bankok milyen mértékben tekintik majd a csomagot saját hitelkihelyezési tevékenységük helyettesítő finanszírozási forrásának, vagyis egy euróövezeti bank nem fogja-e például vállalati ügyfeleit EBRD-kölcsönök felé terelni. Ha a részleteket úgy alakítják ki, hogy ezt nem lehet kizárni, akkor a csomag, vagy annak egy része "kvázi euróövezeti bankkisegítő csomaggá" alakulna, ahelyett, hogy a kelet-európai reálgazdaságot segítené, áll a 4cast pénteki londoni elemzésében.

A cég szerint az EBRD-EIB-Világbank pénzügyi csomag "határozottan kedvező" fejlemény a térségi reálgazdaságnak, de nem kínál megoldást minden bajra. A 4cast londoni elemzőinek megfogalmazása szerint "számos olyan lyuk maradt, amelyeket más zsebekből kell betömködni", és például a magyar kormányfő, Gyurcsány Ferenc által felvetett 180 milliárd eurós EU-alap "inkább hasonlít" arra az összegre, amely a megoldást jelenthetné.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Gazdaság

EBRD elnök: 350 milliárd dolláros támogatás kéne Kelet-Európában

A csődhelyzet elkerülésére a kelet-európai bankoknak a legrosszabb esetben 350 milliárd dolláros összegben lesz szükségük támogatásra, erősítette meg az elemzők számításait Thomas Mirrow, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke a Le Figaro című francia napilapban pénteken megjelent nyilatkozatában.

MTI Gazdaság

A kelet-európai leányokat szelektívebben támogathatják az anyabankok

A Kelet-Európában működő banki leányvállalatok romló pénzügyi környezete a nyugat-európai tulajdonos bankokra is negatív hatást gyakorol, ami változtathat az anyabankok támogatási stratégiáján, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott átfogó elemzésében, amely Magyarországot a legsebezhetőbb térségi piacok között említi.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Mentsétek meg Kelet-Európát!

Hitelek nélkül a kelet-európai gazdasági vérkeringés leáll, a vállalatok berogynak, elmarad az export, és a romló kilátások megrendítik a nemzeti valutákat. A régió képtelen kimenteni saját magát. Az EU-nak még nincs önálló pénzalapja és a nemzeti csomagok pénzügyileg protekcionisták. Az IMF-nek egyelőre elfogyott a kihelyezhető forrása. Kelet-Európa, így Magyarország is, euróra szomjazik.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: kelet-Európának meg kell mozdulnia

A kamattartásról hozott, általánosan várt hétfői MNB-döntés után is kamatcsökkentés a valószínűbb következő lépés, nem a kamatemelés, mondták londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint a kelet-európai valuták hétfői, ugrásszerű erősödését - a verbális jegybanki beavatkozások mellett - akár összehangolt térségi piaci intervenció is segíthette.

MTI Gazdaság

Nemzetközi mentőöv Kelet-Európának

Két éven át összesen majdnem 25 milliárd eurót kölcsönöznek a közép- és kelet-európai országok pénzintézeteinek és vállalatainak a világ fejlesztési bankjai, a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank (EIB) vezetésével és részvételével.

MTI Gazdaság

Maastricht nélkül fel kell venni Kelet-Európát az eurózónába

A belépési feltételrendszer törlésével mielőbb fel kell venni a kelet-európai EU-tagállamokat az euróövezetbe, mert a keleti térség pénzügyi válsága a valutaunió összeomlásának kockázatát is felveti – áll a Financial Times hétfői elemzésében, amely érthetetlennek nevezi, hogy a magyarok nagy számban vettek fel svájci frank alapú hiteleket.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Likviditási válság: leminősítési hullám Közép- és Kelet-Európában

Leminősítette csütörtökön Ukrajna eddig is mélyen spekulatív szuverén adósi osztályzatát a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint az ukrán pénzügyi rendszert érő, növekvő feszültség és az IMF-program végrehajtásának sikerét fenyegető, mind nagyobb kockázatok miatt nő a bank- és valutaválság kialakulásának veszélye Ukrajnában. A kelet-európai térség gazdaságait az utóbbi hetekben rég nem látott ütemű leminősítési hullám sújtotta.

MTI Gazdaság

Németország kész Kelet-Európa megsegítésére

Az Európai Unió kész a pénzügyi-gazdasági válság által különösen erősen sújtott kelet-európai országok megsegítésére, erősítette meg egy pénteken megjelent nyilatkozatban Joaquín Almunia, az EU pénzügyi biztosa.

MTI Gazdaság

Economist: elkerülhető a kelet-európai katasztrófa

A "nagyon ronda" kelet-európai recesszió most már elkerülhetetlen, a térségi katasztrófa azonban nem, írta a The Economist, amely szerint Nyugat-Európának sem érdeke a keleti szomszédság anarchiába süllyedése.

MTI Gazdaság

Ausztriát nem fenyegeti leértékelés Kelet-Európa miatt

Ausztria lehető legjobb, Aaa adósosztályzatára nem nehezedik nyomás azért, mert osztrák bankok a legnagyobb kelet-európai kölcsönzők között vannak, mondta az amerikai Moody's nemzetközi hitelminősítő Ausztria-elemzője, Alexander Kockerbeck a Reuters hírügynökségnek pénteken. Egyszersmind helytelenítette, hogy a piacok pánikszerűen reagáltak a Moody's hét elején megjelent tanulmányára, amely szerint a kelet-európai kockázat veszélyeztetheti a nyugat-európai bankok adósosztályzatait.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Kelet-Európa megsegítésére 120 milliárd dollár kéne

Nyugat-Európának nem szabad kivonnia befektetéseit Kelet-Európából, hanem segítenie kell a szomszédainak, mondta a Világbank elnöke a Süddeutsche Zeitungnak. Robert Zoellick szerint Európa tragédiája lenne az újbóli megosztottság.

Halálos baleset Zalaszentmihálynál

Halálos baleset Zalaszentmihálynál

Üzemzavar volt a Paksi Atomerőműben

Üzemzavar volt a Paksi Atomerőműben

Itt a 2019-es F1-es Ferrari, ami matt vörös lett - fotók és videó

Itt a 2019-es F1-es Ferrari, ami matt vörös lett - fotók és videó

A brit kormányfő a klímaváltozás ellen tüntető diákokat bírálja

A brit kormányfő a klímaváltozás ellen tüntető diákokat bírálja

Blikk: hírhedt bankrabló a meglőtt túszejtő

Blikk: hírhedt bankrabló a meglőtt túszejtő

Gyurcsány nem megy a közös listára

Gyurcsány nem megy a közös listára