szerző:
MTI

A gyorsított euróövezeti csatlakozás ellen foglalt állást pénteki elemzésében a Financial Times Deutschland (FTD). A német üzleti, s egyben politikai napilap kommentárjában emlékeztetett arra, hogy Magyarország és más kelet-európai országok is az európai valutaunióba történő felvétel meggyorsítását sürgetik.

A cikkíró, Mark Schrörs úgy vélekedett, hogy ez károkat okozna az euróövezet számára, s annak a nézetnek adott hangot, hogy a gyorsított csatlakozás nem szolgálná az érintett országok érdekeit sem.

Az újság felidézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök brüsszeli, a rendkívüli uniós csúcson elhangzott kijelentését arról, hogy nem szabad megengedni egy új vasfüggöny létrehozását. A kormányfő – mint a lap írta – a válság miatt fenyegető nehézségekkel küszködő kelet-európai országok számára szolidaritást sürgetett, s egyik központi követelése volt az euróövezeti csatlakozási folyamat lerövidítése.

Az FTD emlékeztetett arra, hogy hasonló állásponton van Donald Tusk lengyel miniszterelnök, s támogatta a várakozási idő lerövidítését Thomas Mirow, az EBRD elnöke is. Továbbá Nicolas Sarkozy francia elnök ugyancsak nyitottnak mutatkozott a szóban forgó követelések megvitatására.

Az FTD érthetőnek nevezte, hogy nemzeti valutájának gyengülése miatt Magyarország és Lengyelország is gyorsabban akar bejutni az euró biztonságosnak vélt kikötőjébe. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a kezdeményezés ennek ellenére mégsem nevezhető értelmesnek. Egy ilyen lépés ugyanis nem csupán az eurótérségnek okozna súlyos károkat, de nem szolgálná a szóban forgó országok érdekeit sem. Hosszabb távon legalábbis semmiképp nem – írta a lap.

Ezzel összefüggésben az újság arra mutatott rá: amennyiben Magyarországot gyorsan felvennék az euróövezetbe, egy sok problémával, egyebek között egy magas költségvetési deficitű ország kerülne „házon belülre”. Egy olyan időszakban, amikor a piacokon már a valutaövezet összeomlásáról spekulálnak, ez egy végzetes jelzés lenne. A jelenlegi környezetben a kemény felvételi kritériumok minden fajta enyhítése tovább gyengítené az euróba vetett bizalmat – érvelt az FTD.

A lap a továbbiakban arra mutatott rá, hogy az eurótérség bővítése adott esetben szolgálhatná a jelenlegi tagországok érdekeit, mert segítené a kereskedelmet és a pénzpiacok integrálását. Ez azonban csak akkor lenne érvényes, ha az új országok mindent megtettek volna ennek érdekében. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy éppen az olyan országok, mint Magyarország a 2004-ben történt uniós csatlakozás óta nem követtek el mindent annak érdekében, hogy alkalmassá váljanak az euró bevezetésére.

Gyurcsány miniszterelnök – mint az FTD írta – arra törekszik, hogy a jelöltek számára a csatlakozás előszobájának nevezett árfolyammechanizmus-rendszerben való várakozás idejét az eddigi két évről egy évre rövidítsék le. Ez marginális változtatásnak tűnhet – fogalmazott a lap, hozzátéve: ténylegesen azonban egy adott ország pénzügyi és gazdaságpolitikájának fontos tesztjéről, konkrétan pedig arról van szó, hogy a szóban forgó ország képes-e elérni, hogy valutája hosszabb időn keresztül ne térjen el túlságosan erősen egy rögzített euróárfolyamtól.

Az újság szerint a gyorsított csatlakozás az euróövezeti várakozók számára egyik akut problémájukon, a külföldi valutában történő hitelnyújtáson rövid távon segítene. Minél jobban értékelődik le a magyar forint, annál nehezebb a háztartások, illetve a vállalatok számára ezeknek a hiteleknek a visszafizetése, s ebben az esetben az euró megoldaná a problémát, sőt az országok hitelminősítése is javulna.

A pénzügyi problémák rövid távú enyhítéséért azonban a szóban forgó országok magas árat fizetnének – írta az újság, utalva arra, hogy ez a saját pénzpolitika, illetve a rugalmas árfolyam feladását jelentené. A FTD szerint a jelenlegi euróövezeti tagok közül Spanyolország és Olaszország ezzel a problémával küzd, s szenved amiatt, hogy a fájdalmas reformok terheinek enyhítése érdekében immár nem folyamodhatnak a leértékelés eszközéhez, mint azt korábban tették.

Végezetül a lap arra is figyelmeztetett, hogy az euró nem csodaszer. Ez megmutatkozik abban is, hogy éppen azok az euróövezeti országok, amelyek lehetőségeik fölött éltek, most súlyos problémákkal küszködnek. Ezért pedig – mint például Írország esetében történt – a hitelminősítő intézetek alacsonyabb osztályba sorolják őket, s a pénzpiacok hiteleiket magas kamatfelárral büntetik – zárja elemzését a lap.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Világbank: a legsötétebb jóslat, sebezhetőségi alap kell

A II. Világháború óta idén először fog zsugorodni egyidejűleg a világgazdaság és a világkereskedelem, tartalmazza a washingtoni székhelyű Világbank friss előrejelzése, amely Magyarországot is a válság által sújtott gazdaságok között említi. A számszerű előrejelzéseket néhány hét múlva teszik közzé.

MTI Gazdaság

Az eurócsatlakozás lerövidítését sürgette az EBRD elnöke

Thomas Mirow a Handelsblatt című német üzleti napilap hétfői számában megjelent interjúban az Európai Bizottságot arra szólította fel, hogy vegye fontolóra az euróövezethez való csatlakozás idejének lerövidítését. „Az Európai Bizottságnak világos szolidaritási jelzést kellene küldenie a kelet-európai országoknak” – fogalmazott az EBRD elnöke.

Farkas Franciska: Félelem nélkül élek

Farkas Franciska: Félelem nélkül élek

Halálra rémülő mormotára támad egy róka az év természetfotóján

Halálra rémülő mormotára támad egy róka az év természetfotóján

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Bombera Krisztina: Egészségesebb országokban következménye van az oknyomozó munkának

Bombera Krisztina: Egészségesebb országokban következménye van az oknyomozó munkának

Ahány személyi kölcsön, annyi szokás – útmutató a gyors pénzt keresőknek

Ahány személyi kölcsön, annyi szokás – útmutató a gyors pénzt keresőknek

Harry herceg teljesen elérzékenyült, mikor felidézte Meghan Markle terhességét

Harry herceg teljesen elérzékenyült, mikor felidézte Meghan Markle terhességét