szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rövid távon a piac túlreagálja a Magyarországgal kapcsolatos kockázatokat, amennyiben azonban nem történnek meg az oly sokszor sürgetett kormányzati kiigazító lépések, a felhők egyre csak gyűlni fognak a Kárpát-medence egén – mutat rá elemzésében Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Az elemző szerint nehéz megmondani, hogy a jelenlegi környezetben a forintnak pontosan hol lenne a helye. Korábban is voltak és most is vannak olyan korlátozó tényezők a piacon, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a természetes kereslet és kínálat alapján határozódjék meg az árfolyam.

Egy éve még arról beszéltünk, hogy a 240-es sávszél nem engedi a forintot 245-alá az euróval szemben, most pedig a 320-as szint került be a köztudatba, mint a pénzügyi stabilitást veszélyeztető zóna kapuja kiegészítve azzal, hogy a piaci szereplők, de különösen a bankrendszer folyamatos alkalmazkodása révén ezt a szintet sem lehet kőbe vésni – jegyzi meg Vizkelety Péter.

Amennyiben nem történnek meg az oly sokszor sürgetett kormányzati kiigazító lépések, a felhők egyre csak gyűlni fognak a Kárpát-medence egén. Rövid távon azonban bátrabbak vagyunk. Úgy véljük, hogy év végéig nem érdemes a forint újabb, jelentős mértékű gyengülésére játszani. Amekkora gyengülés bekövetkezhet, azért a forint eszközök magasabb kamatszintje bőven kárpótolhat – emeli ki elemzésében a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Vizkelety Péter a Monetáris Tanács jövő heti kamatmeghatározó ülés előtt nem számít az alapkamat változtatására, és jövő hétfőn is inkább a tartásnak ad nagyobb valószínűséget.

Több olyan vélemény is elhangzott korábban, hogy az egyetlen üdvözítő lépés a jegybank részéről a kamatemelés lenne. Ez azonban abban az esetben lenne ez igaz, ha a jegybanki alapkamat szintje egy az egyben befolyásolhatná az összes részpiacon kialakuló árazásokat – jegyzi meg az elemző. A Generali Alapkezelő elemzői azonban úgy látják, hogy sokkal nagyobb problémát jelent az, hogy a devizaswap piacon az euró illetve svájci frank éhség miatt túlzottan olcsón lehetett forinthoz jutni, ami többek között a hazai deviza elleni spekulációt is segítette.

A svájci jegybank aktív beavatkozása a devizapiacon, illetve az MNB intézkedései megnövelték a devizalikviditást a bankközi piacon, így a forintkamatok is normalizálódtak valamelyest. Ez az elemzők véleménye szerint sokkal hatékonyabb lépés volt, (természetesen az SNB intervenciója is kellett hozzá) mint a kamatemelés. Arról vizsont, hogy elegendő-e, még korai lenne ma beszélni – jegyzi meg Vizkelety Péter.
 
Az állampapír-piac gyakorlatilag tavaly október óta csökkentett üzemmódban üzemel, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csupán rövid instrumentumokat tud kibocsátani (a februári 20 milliárd forintnyi kibocsátástól eltekintve), a volatilitás igen magas. Az ÁKK egyelőre nem tűnik túlzottan idegesnek, mondván, az IMF hitelkeretből akár 2011 elejéig is finanszírozható az állam működése, ám azért az láthatóan nyugtalanítja őket, hogy a kötvényaukciókat egyelőre nem sikerült a megszokott mederbe visszaterelni.

A Generali Alapkezelő elemzői szerint már az is sokat segíthetne a piacba vetett bizalom újraépülésében, ha nem is nagy mennyiségekkel (akár 5-10 milliárd forintokkal), de mindenképpen rendszeresen meghirdetnének aukciókat. 

A devizaarány növekedése azonban valós kockázat, amely az ÁKK-t is erősen foglalkoztatja, ezért is igyekeznek a forint kötvényaukciók terén mihamarabb előrelépni – véli az elemző.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok március közepére

A kelet-európai régió helyzetén sokat segített a svájci jegybank kamatvágása, valamint jelentős mennyiségű külföldikötvény-vásárlása, amellyel nemcsak likviditást teremtett, de a frankot is gyengítette. Utóbbinak különösen a hiteltörlesztések miatt van jelentősége. Ugyanakkor a piacok is pozitív irányba mozdultak el és a befektetők is mintha derűsebben látnák a helyzetet. Túl lennénk a mélyponton? Mire érdemes figyelni a héten?

MTI Gazdaság

Kóka: a társadalom súlyos árat fizet a toporgásért

Magyarországnak elsőként az egyenlő feltételeken alapuló, tisztességes verseny lehetőségét kell megteremtenie a gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében - mondta Kóka János (SZDSZ) expozéjában, a Reformszövetség elképzeléseit tartalmazó országgyűlési határozati javaslat általános vitájának kezdetén, kedden az Országgyűlésben. Keller László pénzügyi államtitkár inkább a kormány programjához kért javaslatokat, a Fidesz pedig komolytalannak nevezte az elképzelést.

hvg.hu Gazdaság

Kell-e nekünk a gyors euró, avagy mikor lépünk be az ERM-II.-be?

Az elmúlt hetekben széleskörű vita bontakozott ki arról, hogy a pénzügyi válság hatásainak mérséklésére hogyan menekülhetnénk be mielőbb az eurózóna védőernyője alá. A 320 forintos euró látványát követő pánikroham elmúltával ez mintha már nem is lenne olyan sürgős.

Magyarországon vár új gazdára ez a régi Mercedes Pullman

Magyarországon vár új gazdára ez a régi Mercedes Pullman

Népszava: elkezdődött az átvezénylés a Korányiba

Népszava: elkezdődött az átvezénylés a Korányiba

Oliver Reese: Az SZFE-ügyben egyértelmű volt számomra, kinek az oldalán állok

Oliver Reese: Az SZFE-ügyben egyértelmű volt számomra, kinek az oldalán állok