szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gazdaságélénkítés nélkül nem hozhat tartós eredményt a kormány válságkezelő programja - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A válságkezelő csomagot megvitatta az MKIK elnöksége, és úgy foglalt állást, hogy a megtett lépések iránya helyes, de gazdaságélénkítő csomaggal kell párosulniuk.

Parragh László szerint nem lehet sikeres a csak a költségvetési egyensúlyra irányuló politika, ha az nem egészül ki gazdaságélénkítéssel. Példaként említette a 2006 őszén indult konvergenciaprogramot, amely megtörte a GDP-növekedés dinamikáját, és többek között ennek is tudható be, hogy a jelenlegi válság legyengült állapotban érte a magyar gazdaságot.

Fontosnak nevezte a bizalom visszaszerzését, amelyet a válságkezelő program célul tűzött ki, hiszen Magyarország a bizalom hiánya miatt 5,5-6 százalék kamatfelárat fizet hitelei után.

A várhatóan 6 százalékos gazdasági visszaesés a legnagyobb a rendszerváltás óta, és nincs tapasztalat arra, hogyan lehet ezt kezelni - mondta.

Aggályosnak tartotta a kamara elnöke, hogy az érdemi intézkedések mellett sok a látszatintézkedés is, és nem látszik, mikor lesz érezhető a gazdaságban az európai uniós fejlesztési források kedvező hatása. Megjegyezte, hogy a 2007-2013. évi II. Nemzeti Fejlesztési Terv nyertes pályázatainak kifizetése 3 százalék alatt van.

A kamara véleménye szerint hosszabb távon az adó- és járulékpolitika belső szerkezeti átalakításánál többet kell tenni a gazdaság versenyképességének javításáért. A vállalkozói szféra jövedelempozícióját 2009-ben várhatóan mintegy 20 milliárd forinttal, 2010-ben 230 milliárd forinttal javítják a tervezett adó- és járulékintézkedések, viszont a keresletcsökkenés miatti jövedelemkiesés ennek többszöröse lehet.

Tolnay Tibor, az MKIK elnökségi tagja, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint fel kell gyorsítani az uniós források felhasználását, kifizetését. Megítélése szerint az építőiparra jutó mintegy 1800 milliárd forintos forrás felhasználása kitolódik, elsősorban a tenderkiírások bonyolultsága miatt. Utalt arra, hogy az államkincstár több hónapos késésben van az uniós források kifizetésében, és ez elfogadhatatlan.

Gaál József, az MKIK alelnöke, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a nemzeti ipart kellene erősíteni. Kifogásolta, hogy megszűnt az innovációt felügyelő tárca nélküli miniszteri poszt, holott a kutatás-fejlesztés, az innováció a válságkezelésben fontos szerepet játszik.

Gaál József elmondta, hogy nemzetközi tapasztalatok alapján a munkahelymegtartásra és munkahelyteremtésre a vállalkozásokat járulékcsökkentéssel kellene ösztönözni a jelenlegi bonyolult pályázati rendszer helyett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bajnai: nem a világ legjobb programja a kormányé

A kormány válságkezelő programja lehet, hogy nem világ legjobb programja, de a "nyertesek országát" teremtheti meg - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP választmányának szombati ülésén Budapesten.

MTI Itthon

Újabb elemek a Bajnai-kormány válságkezelő programjából

Elkészült a Bajnai-kormány válságkezelő programja, amely a "Válságkezelés és bizalomerősítés" címet viseli, és több olyan intézkedést is tartalmaz, amelyek eddig csak részben vagy egyáltalán nem kerültek nyilvánosságra. Új elem például, hogy a kormány a rászorultsághoz kötné az utazási kedvezményeket.

MTI Gazdaság

Puhítja az ingatlanadót Bajnai

Bajnai Gordon azt kérte a pénzügyminisztertől, hogy olyan ingatlanadó koncepció készüljön, amely az alacsony jövedelműeknél nem jár jelentős többletterheléssel, és legyen benne lehetőség a méltányosságra. A miniszterelnök hétfőn, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában erre példaként a nyugdíjasok speciális helyzetének figyelembe vételét említette.

MTI Itthon

Elkészült a Bajnai-kormány első törvényjavaslata

Akár már májustól csökkenhet a miniszterek alapilletménye 15 százalékkal. A Bajnai-kormány benyújtotta az első törvényjavaslatát, amellyel a kormány azt kívánja demonstrálni, hogy a takarékosságot saját magán kezdi.

Itthon

Bajnai: soha nem látott keménység az adóztatásban

Bajnai Gordon számára a válságkezelő csomag egyes elemei érzelmileg, míg mások szakmailag fájdalmasak, de ezeket is muszáj meglépni ahhoz, hogy tartani lehessen a 3 százalékos költségvetési hiányt, visszatérjen Magyarország iránt a külföldi befektetők bizalma, és újra stabil legyen a forint árfolyama. A kormányfő erről az Kossuth Rádióban beszélt.

MTI Itthon

Bajnai szerdán Brüsszelben ismerteti programját

Bemutatkozó látogatásra kedden Brüsszelbe utazik Bajnai Gordon kormányfő, és találkozik José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével is, akivel ismerteti kormánya válságkezelő programját - tájékoztatta a kormányszóvivői iroda vasárnap az MTI-t.

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron