szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bankárokat okolja a pénzügyi válságért rendkívül éles hangvételű, most elkészült jelentésében a londoni parlament alsóházának pénzügyi bizottsága, amely szerint a válság hatásait még a következő nemzedékek is érezni fogják.

A bizottság, amely a bankválság kialakulásának okait vizsgálta, jelentésében arra a következtetésre jut, hogy a bankok irányítási rendszere nem volt hatékony, és a bankvezetők maguk sem értették azokat a befektetési műveleteket, amelyeket az irányításuk alatt működő pénzintézetek végrehajtottak. A kockázatkezelést és a tranzakciók előtti gondos vizsgálatot elhanyagolták, és a bankok általánosságban is "elképesztő káoszt teremtettek" a pénzügyi rendszerben, áll a bizottsági jelentésben.

A testület külön kiemelte az egyik legsúlyosabb helyzetbe került bank, a Royal Bank of Scotland (RBS) döntését a holland ABN Amro pénzügyi csoport megvásárlásáról. A jelentés szerint ez az ügylet is megmutatta, hogy "milyen felelőtlen volt" az RBS növekedési stratégiája, és mennyire túlterjeszkedett a brit bank saját lehetőségein. Sir Tom McKillop, a pénzintézet volt elnöke a jelentést készítő alsóházi bizottság néhány héttel ezelőtti meghallgatásán kijelentette: "súlyos hiba volt" belemenni ebbe az ügyletbe. Arra a kérdésre, hogy mennyire tartja eltúlzottnak a vételárat, Sir Tom annak idején úgy fogalmazott: nem tud arányokat megállapítani, mert az ABN Amro megvásárlására fordított "minden egyes penny" kifizetése tévedés volt.

A teljes összeomlás szélére sodródott RBS, amely az azóta neki nyújtott életmentő költségvetési tőkepótlás nyomán jelenleg már 70 százalékos brit állami tulajdonban van, tavaly - felvásárlási konzorcium élén - összesen 70 milliárd eurót költött a holland bank megszerzésére.

A bizottsági jelentés szerint a bankválság hatásait leginkább az egyszerű emberek érzik, és még "sok-sok generáción át érezni fogják".

Londoni szakértői körökben már korábban elhangzottak olyan vélemények, hogy jelentős részben az elhibázott banki kockázati modellek, illetve a banki kockázat felméréséhez nem értő alkalmazottak "termékújításai" okolhatók a pénzügyi válságért.

Andrew Haldane, a Bank of England - a brit jegybank - pénzügyi stabilitásért felelős igazgatója néhány héttel ezelőtti előadásában, a kockázatelemzések elhibázottságának súlyosságát illusztrálandó azt mondta: a bankok által korábban alkalmazott kockázati modellek alapján a világmindenség történetében csak egyszer - vagyis az univerzum becsült eddigi életkorát tekintve 13,7 milliárd évente - történhetne egy olyan mértékű pénzpiaci leolvadás, mint amilyen a tavaly kirobbant hitelkínálati válságot követte.

A brit jegybanki igazgató szerint a veszteségkockázatokat felmérő banki rendszerek azért voltak ennyire tévesek, mert legtöbbjük nagyon rövid múltbeli időtáv tapasztalataira épült; a felhasznált matematikai modellek időnként csak az elmúlt tíz év gazdasági fejleményeit vették figyelembe.

A hosszabb történelmi visszatekintés feltárt volna olyan időszakokat, amelyekben például a brit gazdasági növekedés ütemének kilengései négyszeresen, a munkanélküliségi arányok változásai ötszörösen, az infláció sebességének változásai hétszeresen, a jövedelemekéi pedig tizenkétszeresen meghaladták az elmúlt egy évtizedben tapasztaltakat, mondta a Bank of England vezető szakértője.

Robert Matthews, a birminghami egyetem tudománytörténeti előadója a BBC Focus című tudományos magazinjának egyik legutóbbi kiadásában azt írta: "hihetetlen matematikai képességekkel" megáldott, csúcsdiplomás szakemberek tömegei hagyták ott a tudományos életet, hogy a bankszektorban vállaljanak állást "teherautónyi pénzért". Ezek a tudósok a bankoknál arra használták tehetségüket, hogy felmérhetetlenül bonyolult termékeket dolgozzanak ki, amelyek aztán "az összeomlás szélére sodorták a világgazdaságot". Matthews szerint ugyanis a tudomány világából átigazolt bankosokat jobban érdekelte az egyre összetettebb származékos pénzügyi termékek kidolgozása, mint az ezekkel járó kockázatok megértése, főnökeik pedig nem éreztek késztetést arra, hogy rákérdezzenek "briliáns beosztottjaiknál", mi is ez a "rengeteg algebra" - egészen addig, amíg ezek "kolosszális profitot" termeltek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Londoni elemzők: a fordulat jelei a brit gazdaságban

Valós fordulat jelei látszanak az egyelőre mély recessziótól szenvedő brit gazdaságban a hatalmas pénzügypolitikai és költségvetési ösztönzők hatására, de fellendülés várhatóan csak 2011-ben kezdődik.

MTI Karrier

Bérbefagyasztást, bércsökkentést tervez a brit cégek háromnegyede

A brit vállalatoknak csaknem a háromnegyede bérbefagyasztást vagy bércsökkentést tervez az idén - áll a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) hétfőn nyilvánosságra hozott felmérésében, amely szerint számos brit cég előrehozott választásokat tartana előnyösnek a súlyos recesszióban lévő gazdaság számára.

MTI Gazdaság

Éhkoppon a brit oroszlán: a vártnál sokkal rosszabb GDP-adatok

Negyedéves összevetésben csaknem 2 százalékkal, éves összehasonlításban több mint 4 százalékkal csökkent a brit gazdaság összteljesítménye az idei első három hónapban, közölték pénteken a brit statisztikai hivatalban. Az adatsor sokkal rosszabb az elemzői várakozásoknál. Londoni elemzők szerint ezek után a brit pénzügyminiszter erre az évre szóló, 3,5 százalékos recessziós jóslata is vágyálomnak tűnik.

Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján

Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján

Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben

Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben

4K-s felbontást kapott, már így is megnézhető az internet legnagyobb trollkodása

4K-s felbontást kapott, már így is megnézhető az internet legnagyobb trollkodása