szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Japán, Kína és Dél-Korea véglegesítette annak a mintegy 120 milliárd dolláros pénzügyi válságalapnak a létrehozását, amiből a likviditási gondokba ütköző ázsiai országokat segítenék ki – jelentette be a dél-koreai pénzügyminiszter egy ázsiai pénzügyi értekezlet alkalmából.

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) az indonéziai Bali szigetén tartja éves közgyűlését. Ez alkalomból hozzák létre a régió első közös válság-ellenes valutaalapját, amelyhez Kína és Japán 32-32 százalékkal, Dél-Korea pedig 16 százalékkal járul hozzá. A fennmaradó részt a dél-kelet ázsiai ASEAN szövetség 10 tagországa adja majd össze. A pénzalapot, amely a kétoldalú valutaátváltási megállapodásokat váltja fel, az év végétől kezdik működtetni.

Az ADB közgyűlésén résztvevő pénzügyminiszterek a gazdaságpolitika újragondolására sürgették az országokat. Szerintük a kormányzatoknak a szociális háló megerősítésére több pénzt kellene fordítaniuk, mivel a globális válság következtében 61 millió ember süllyedhet a szegénységi szintre az idén, és számuk jövőre elérheti a 160 milliót, ha a növekedési ütem lassú lesz a következő évben is. Az ázsiai országok a II. világháború óta a legsúlyosabb visszaesést élik át, az exportjuk iránti kereslet beszűkülése miatt.

Egyes ázsiai országok, közöttük Kína és Japán százmilliárd dolláros nagyságrendű ösztönző csomaggal akarják lendületbe hozni gazdaságukat, a régió számos országa azonban nem rendelkezik az ösztönzéshez szükséges összegekkel. A japán pénzügyminiszter sürgette a régió országait, hogy a hazai kereslet élénkítésére fordítsanak nagyobb figyelmet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!